Plastic voedselverpakkingen zoals Tupperware zijn niet meer weg te denken uit onze keukens. Maar zijn deze bakjes, flessen en dozen eigenlijk wel zo onschuldig als ze lijken? Er kleven namelijk best wat gevaren aan het gebruik van plastic voor het bewaren van ons eten. In dit artikel zet ik de belangrijkste risico’s voor je op een rij, zodat jij met een gerust hart uit je Tupperware bakje kunt eten.
Allereerst is het goed om te weten waar plastic eigenlijk van gemaakt wordt. Een veelgebruikte chemische stof hiervoor is bisfenol A, beter bekend als BPA. Dit goedje zorgt ervoor dat plastic bakjes en flessen stevig en breukbestendig worden, ideaal om voedsel in op te slaan. Maar BPA is niet zonder gevaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat blootstelling aan deze stof allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo is er een verband gevonden met onvruchtbaarheid, aandachtsstoornissen bij kinderen en hart- en vaatziekten. Kortom, niet heel fijn.
Gelukkig heeft Tupperware sinds 2010 al haar producten BPA-vrij gemaakt. Oudere Tupperware bakjes van voor die tijd kunnen echter nog wel BPA bevatten. Plastic waterflessen en andere kunststof verpakkingen zoals blikjes en doppen kunnen wel altijd nog BPA bevatten. Voor al het plastic geldt: hoe langer je dit gebruikt, hoe meer kans dat er schadelijke stoffen zoals microplastic in je eten of drinken terechtkomen.
Er zijn een paar manieren waarop BPA en andere chemische stoffen uit plastic kan lekken. Ten eerste slijtage: krassen, barsten of verkleuring van een bakje wijzen erop dat het plastic aan het afbreken is. Ook het regelmatig afwassen in heet water, schrobben met ruwe borstels en het opbergen van sterk zuur voedsel zoals tomaten kan plastic aantasten. Let dus goed op de staat van je Tupperware en vervang beschadigde exemplaren.
Ook verhitting in de magnetron is riskant. Sommige plastic bakjes zijn weliswaar gemarkeerd als ‘magnetronbestendig’, maar dit betekent niet dat ze 100% veilig zijn. Bepaalde weekmakers kunnen door de warmte vrijkomen. Het is daarom verstandig om eten uit plastic bakjes eerst over te scheppen in glas of keramiek. Zo voorkom je dat er ongewenste stoffen in je maaltijd belanden.
Er zijn gelukkig goede alternatieven voor plastic verpakkingsmateriaal. Glas, porselein en roestvrij staal zijn allemaal chemisch inert en dus veilig. Ook kun je het beste verse of diepgevroren voedsel kopen in plaats van blikvoedsel, dat vaak BPA bevat. Vervang plastic zo veel mogelijk door glas of keramiek, zeker voor producten die verhit worden. Kies voor niet-plastic verpakkingen en mijd plastic met recyclecodes 3 en 7, want dit kan gerecycled materiaal met BPA bevatten.
Door plastic zoveel mogelijk te vermijden kun jij jouw voedsel met een gerust hart bewaren en opwarmen, want het is natuurlijk zonde als gezond en vers eten ongemerkt vervuild raakt door onveilige verpakkingen. Een beetje oplettendheid bij het kopen en gebruiken van plastic is dus geboden. Zo kun je in elk geval de blootstelling aan BPA en andere schadelijke chemicaliën flink verminderen.
Bronnen:
- ND, K. J. (2020, December 18). Is Tupperware BPA-Free? What You Should Know About Plastics and Food Safety. University Health News.
- How to tell if Tupperware is BPA free | Britout. (2023, July 31). BritOut.