Wat zijn bijenpollen en is het een superfood?

Het woord pollen is Engels voor stuifmeel. Bijenpollen bestaan uit stuifmeel en nectar en worden gemaakt door de werkbijen. Bijenpollen zijn donkergele korreltjes en worden ook wel het bijenbrood genoemd. De werkbijen zijn vrouwelijk en het stuifmeel is mannelijk. De mannelijke zaden die in de lucht zweven moeten de planten bevruchten. Hierdoor komen de mannetjes en vrouwtjes ‘samen’ in de bijenpollen. Een werkbij moet voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag werken. In een eetlepel zitten wel 2,5 miljard korrels stuifmeel. Het blijkt dat dit goedje niet in het lab is te synthetiseren. Als ze het namaken en het aan bijen geven gaan de bijen dood.

Wat zit er in?
Bijenpollen bevatten ontzettend veel goede stoffen, waaronder vitaminen, aminozuren en meer dan dertig enzymen. Daarbij zijn er ook co-enzymen, lecithinen, koolhydraten, vetzuren, hormonen, sporenelementen en een beetje zwavel. Dat laatste is goed voor je huid. Hoewel de samenstelling per soort varieert, bestaan pollen gemiddeld voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Verder zit er een biodiversiteit aan bacteriën in die ontzettend goed is voor de darmen. Het zijn dus eigenlijk natuurlijke probiotica. Al met al zijn pollen een heel compleet voedingsmiddel (1,2).

Medicinale werking
Pollen worden door natuurtherapeuten ook wel ingezet bij onder meer huidklachten, reumatische aandoeningen en voor een algehele betere weerstand. Volgens sommige onderzoeken kunnen de pollen tegen een vergrote prostaat werken. Verder kunnen ze osteoporose tegengaan, blijken ze een sterke antioxidant te zijn, ontstekingsremmend, antibacterieel en kunnen ze het het verouderingsproces vertragen (3).

Verlichtend bij hooikoorts
Bijenpollen staan ook wel bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts. Tussen februari en september zweven de pollen in de lucht, waardoor sommige mensen een allergische reactie krijgen. Zeker met het mooie zomerweer krijgen mensen er last van. Ook kunnen voedselovergevoeligheden de kop op steken. Bijenpollen kunnen helpen, omdat je je lichaam een kleine dosis van de allergenen geeft en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen en kalmerend werken bij hooikoorts (4).

Hoe eet je bijenpollen?
Je kan het toevoegen aan je ontbijt of dessert, bijvoorbeeld in yoghurt. Ook in een smoothie kun je bijenpollen doen. Je kan ook je eigen bijenpollenlimonade maken:

  • Glas water
  • Sap van een halve citroen
  • 2 theelepels bijenpollen
  • Beetje honing
  • Snufje keltisch zeezout

Laat het 30 minuten trekken, dan lost het op en heb je een soort gezonde ijsthee.

Let op
Pollen zijn een mooie aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf wel gevarieerd eten en neem pollen niet doorlopend. Er zitten veel aminozuren in en door er te veel van te eten kun je een allergie ervoor opbouwen. Omdat er bacteriën inzitten worden ze afgeraden voor zwangere vrouwen. Ook bij medicatiegebruik dient er opgelet te worden, omdat pollen bloedverdunnend kunnen werken.

Tot slot
Bijenpollen zijn echte superfoods aangezien het talloze voedingsstoffen bevat. Het is een van de meest complete voedingssoorten op aarde. Bij sommige aandoeningen kan het zelfs therapeutisch werken. Zeker tijdens dit tijdstip van het jaar, waarin hooikoorts bij veel mensen het hoogtij viert, kan het voor verlichting zorgen. Let er echter wel op dat je niet in een risicogroep valt, aangezien pollen in sommige situaties worden afgeraden.

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.