Voor een goed functioneren van het lichaam is er een voldoende aanvoer van eiwitten nodig. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 8 essentiële aminozuren bekend:
- Fenylalanine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine
Uit de bovenstaande essentiële aminozuren kunnen deze niet-essentiële aminozuren gevormd worden:
- Alanine
- Asparagine
- Asparaginezuur
- Glutamine
- Glutaminezuur
- Glycine
- Serine
- Proline
- Arginine
- Histidine
- Cysteïne
- Tyrosine
De laatste 4 zijn semi-essentieel omdat zieke mensen en kinderen deze niet kunnen vormen en voor hun dus toch essentieel zijn.
De mate van de verdeling van deze aminozuren zorgt ervoor of eiwitten bruikbaar is voor het lichaam of niet. We noemen dit verschijnsel de biologische waarde van eiwitten. Hoe beter iets opneembaar is voor het lichaam, hoe hoger de biologische waarde ligt.
Lijst biologische waarde van voeding:
Whey isolaat | 140 |
Whey concentraat | 120 |
Moedermelk | 100 |
Ei-wit | 100 |
Ei (heel) | 94 |
Kaas | 84 |
Kip | 79 |
Kalkoen | 79 |
Caseïne (melkeiwit) | 77 |
Soja | 74 |
Vis | 70 |
Mager vlees | 69 |
(Koe)melk | 60 |
Onbewerkte rijst | 59 |
Bruine rijst | 57 |
Witte rijst | 56 |
Pinda’s | 55 |
Doperwten | 55 |
Tarwe | 49 |
Sojabonen | 47 |
Bloem | 41 |
Maïs | 36 |
Bruine bonen | 34 |
Aardappels | 34 |
De grote truc zit hem in het combineren van voedingsmiddelen. Als je voeding met een lage biologische waarde combineert op één bord, dan kun je toch het eiwitprofiel verbeteren en zorgen voor een hoge biologische waarde. Voor vegetariërs en veganisten dienen hier rekening mee te houden.