Biologische waarde eiwitten (lijst)

Voor een goed functioneren van het lichaam is er een voldoende aanvoer van eiwitten nodig. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 8 essentiële aminozuren bekend:

  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Uit de bovenstaande essentiële aminozuren kunnen deze niet-essentiële aminozuren gevormd worden:

  • Alanine
  • Asparagine
  • Asparaginezuur
  • Glutamine
  • Glutaminezuur
  • Glycine
  • Serine
  • Proline
  • Arginine
  • Histidine
  • Cysteïne
  • Tyrosine

De laatste 4 zijn semi-essentieel omdat zieke mensen en kinderen deze niet kunnen vormen en voor hun dus toch essentieel zijn.

De mate van de verdeling van deze aminozuren zorgt ervoor of eiwitten bruikbaar is voor het lichaam of niet. We noemen dit verschijnsel de biologische waarde van eiwitten. Hoe beter iets opneembaar is voor het lichaam, hoe hoger de biologische waarde ligt.

Lijst biologische waarde van voeding:

Whey isolaat 140
Whey concentraat 120
Moedermelk 100
Ei-wit 100
Ei (heel) 94
Kaas 84
Kip 79
Kalkoen 79
Caseïne (melkeiwit) 77
Soja 74
Vis 70
Mager vlees 69
(Koe)melk 60
Onbewerkte rijst 59
Bruine rijst 57
Witte rijst 56
Pinda’s 55
Doperwten 55
Tarwe 49
Sojabonen 47
Bloem 41
Maïs 36
Bruine bonen 34
Aardappels 34

De grote truc zit hem in het combineren van voedingsmiddelen. Als je voeding met een lage biologische waarde combineert op één bord, dan kun je toch het eiwitprofiel verbeteren en zorgen voor een hoge biologische waarde. Voor vegetariërs en veganisten dienen hier rekening mee te houden.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.