web
statistics

Blue zones: plekken op aarde waar mensen gezond ouder worden

Blue zonesWe worden wel ouder, maar vaak niet in een goede gezondheid. Op plekken zoals de blue zones worden mensen vaak in goede gezondheid ouder dan 100. Wat kunnen we hiervan leren?

De blue zones zijn benoemd door onderzoeker Dan Buettner. Hij ontdekte dat op een vijftal plekken de mensen op wonderbaarlijke wijze erg oud worden, en nog in een goede gezondheid ook.

De geluksvogels wonen in:

 • Okinawa, Japan
 • Sardinië, Italië
 • Loma Linda, Californië
 • Nicoya, Costa Rica
 • Icaria, Griekenland

De onderzoeken zijn vrij goed opgezet en daarom zeker van waarde. Dan Buettner onderzocht tal van factoren van deze ‘blauwe zones’ en heeft een aantal overeenkomsten ontdekt waardoor deze mensen gezonder, gelukkiger en ouder zijn.

Wat kunnen we leren van deze mensen?

Word sociaal met vrienden en familie
Alle mensen in de blue zones hadden sterke familiebanden. Kennelijk word je van zorgen voor de ander gezond oud. In onze maatschappij kennen we vaak de buren niet en volgens mij worden we daar niet vrolijker door. Gedeelde smart is halve smart en delen is vermenigvuldigen.

Rook niet
Een overkoepelde gewoonte was dat al deze gezonde en blije mensen niet rookten. Roken mag je dan slank houden en zogenaamd stressverlagend werken, ouder word je er niet van.

Eet deze voedingsmiddelen
Als we naar het dieet kijken van de blue-zone-geluksvogels dan valt op dat ze volle granen, noten en bonen (ook soja) eten. Regelmatig nemen ze wat curcuma, oftewel geelwortel, tot zich. De Italianen drinken geregeld wat rode wijn.

Baseer je dieet op groenten
Er wordt ook voornamelijk plantaardig gegeten, iets dat ik goed kan volgen. Plantaardig voedsel is voeding voor de darmbacteriën en zit bomvol bioactieve stoffen. Iedereen heeft het altijd over 12 vitamines en 8 mineralen, maar slechts weinigen hebben het over de meer dan 5000 bioactieve stoffen in groenten waarvan we de meesten niet kennen, maar wel weten dat ze kankerwerend zijn.

Zorg dat je beweegt
Deze mensen gaan niet de sportschool in om zich af te beulen. Nee, deze mensen verkrijgen op natuurlijke wijze hun dagelijkse portie beweging. Velen wandelen dagelijks in de zon, wat uiteraard ook veel vitamine D schenkt. Ook het huishouden zorgt voor een goede doorbloeding. In Sardinië en Okinawa valt op dat deze mensen veelal een eigen (groenten)tuin hebben, waar ze dagelijks hard in werken.

Vergeet de tijd
We zijn massaal geobsedeerd door de tijd en dat levert nogal wat stress. Mensen in de blue zones nemen het niet zo nauw met de tijd, iets waardoor stress op een afstand blijft. Stress kun je eigenlijk zien als de bron van alle ziektes. Stress verlaagt de werking van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is zeer belangrijk bij het uitschakelen van bijvoorbeeld kanker.

Geloof
Blue zoners zijn geneigd te geloven in een groter doel van het leven en putten hier inspiratie uit. Dit geeft richting aan je leven. Het is belangrijk dat je iets hebt waardoor je ’s ochtends graag je bed uit wilt. Wanneer je gelooft en je daarvoor inzet, doe je iets dat buiten het ego omgaat en dat zorgt ervoor dat je langer op de been blijft.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

14 gedachten over “Blue zones: plekken op aarde waar mensen gezond ouder worden”

 1. Lees de laatste tijd veel over het Paleo-dieet. Zou erg gezond zijn, maar geen zuivel en granen toegestaan. Brood zou gif zijn voor het lichaam. Maar hier wordt wel granen gegeten?

  • Rob, ik denk dat jij doelt op te hoge inname van koolhydraten. Dat is heus niet alleen brood maar betreft suikers en de langere niet zoete suikers die in je darmen alsnog worden afgebroken tot opneembare suiker.
   Als je dit bedoelt dan klopt het dat dit een van de oorzaken is van zaken als overgewicht. Dat vet slecht voor je zou zijn, is allang achterhaald. Natuurlijke vetten en oliën zijn juist heel goed. Ik kan iedereen adviseren zich eens te verdiepen in het fenomeen “sugar burner” versus “fat burner”.
   Er zal voor velen een wereld open gaan. Vergeet alles wat geld kost zoals diëten en pillen en stop met teveel goedkope koolhydraten als rijst, pasta en aardappelen. Eet gerust meer eiwitten en vetten.
   Wat betreft zuivel. Dat hangt van jouw genen af. In het algemeen kan je stellen dat Negroïde en Indo Europese volkeren melk op volwassen leeftijd kunnen verteren. Mits je verder een gevarieerd dieet hebt lijkt me dat echt helemaal geen probleem. Sterker nog, je vult je dieet juist aan. Ik zou zeggen, experimenteer ermee en voel aan hoe je je voelt.
   Ter inspiratie nog mijn dieet (heel globaal):
   – Vlees (geen varken)
   – Vis (met name zalm en haring)
   – Noten (walnoten nog in de dop dus ongebrand en ongezouten)
   – Olijfolie
   – Volvette kaas, griekse yoghurt (10% vet) en volle melk
   – Groenten
   – Fruit
   – Om de dag 2 eieren.
   – Max. 2 grofvolkoren boterhammen per dag.
   – Paar glazen rode wijn per dag met stukje kaas erbij om zuur te neutraliseren.
   – Zeezout is enige wat op vlees, vis en ei gaat.
   Over een jaar kan het er zomaar anders uitzien.
   Het kan geen kwaad je dieet af en toe bij te stellen zolang je maar blijft variëren en alle kunstmatige dingen mijdt. Je hebt zoetstoffen en smaakversterkers niet nodig.

  • Ik denk dat je wel brood mag eten, maar niet van tarwe, want dat is gif voor onze darmen. Ik bak het van speltmeel, maar je kan nog zoveel andere granen gebruiken die ook zacht voor onze darmen zijn.
   Maar waarom moet brood? Wij zijn gewend om met een broodtrommeltje brood naar ons werk te gaan, maar het kan ook anders……..
   Die gewoonte is moeilijk af te leren maar het kan wel….en is ook veel gezonder.

 2. Ik geloof dat granen slecht zijn vanwege de gluten en de lectines daarom eet ik 2x in de week witte rijst. Maar is groot verschil tussen rauwe melk die je op boederij koop of melk die je koop in de winkel. En is ook groot verschil tussen een koe die granen eten en grasgevoerd vlees. Want als je rund vlees koop die granen hebben gehad krijg je dus als nodig granen naar binnen via het vlees dan wel in kleine hoeveel heden en te veel noten is ook niet goed te veel omega 6 en fytinezuur en schimmels. Maar natuurlijk leven maak al groot verschil

  • Wat noem jij teveel noten?
   Een handje vol per dag, liefst gemengde noten is niks te veel.
   Maar wel gezond en als tussendoortje vult het beter ook!

  • Jeps, is verwijderd omdat de informatie afkomstig was van een andere website: iets dat we niet kunnen toestaan ivm de copyright wetgeving. Excuus. Persoonlijke antwoorden of links zijn wel toegestaan!

 3. volkoren brood kan je volgens mij nergens kopen ,of je koopt het met toegevoegde ballaststoffen en vezels(van waar vandaan) en een kleurtje van verbrande zemelen. dus beter niet eten.of zelf korrels malen zal zien dat er nooit bruin donkerbrood van komt.

  • Tja, zou JIJ durven?
   Dat is nou net het probleem van de meeste mensen, ze durven hun geboortegrond niet te verlaten omdat ze dan familie en vrienden moeten verlaten en de onzekerheid of je er een goede baan kan vinden hebt. Ook krijg je niet altijd toestemming om zomaar ergens te gaan wonen enz. Wij zijn niet meer zo vrij als de meesten denken………

 4. Bij granen gaat het niet eens alleen om de gluten waar we niet tegen kunnen, de tarwe wordt tegenwoordig gemanipuleerd om sterker te worden, minder gevoelig voor ziektes, zodat de oogsten niet mislukken. Onze darm kan deze tarwe niet goed verwerken en wordt ziek……..wat we zelf pas jaren later(soms te laat) ontdekken. Wij bakken daarom zelf brood met speltmeel, wat veel zachter is voor onze darmen. Soja precies hetzelfde, de gemanipuleerde vorm is funest voor onze darm!!! Melk wordt door geen enkel zoogdier nog gedronken na het afspenen, maar ooit heeft iemand bedacht dat het goed was omdat er zoveel kalk in zat. Maar juist teveel kalk is slecht, je moet ook Vit D3, Magnesium en zink in de juiste verhouding binnen krijgen. Hoeveel kinderen hebben tegenwoordig een lactose-intolerantie opgebouwd? Dat is doordat hun voorouders dat in de genen hebben opgeslagen en uiteindelijk zal iedereen lactose-intolerant worden! We kunnen echt zonder melk, kijk naar landen waar bijna tot nooit melk wordt gedronken, die hebben echt geen slechtere botten als wij!!! Juist beter, want zij lopen meer, ze belasten hun skelet beter, wij niet, door ons hoofdzakelijk zittend bestaan!!! Ik vind het heel erg dat de overheid de voedingsindustrie zijn gang laat gaan, terwijl er al jaren goede onderzoeken zijn geweest die ons vertelden dat al die dingen niet goed zijn op den duur. En maar klagen over het feit dat de ziektenkosten de pan uitrijzen!

 5. Wij kunnen in ons land ook gezond eten als wij maar NON GMO voedsel tot ons nemen en vrij van chemische additieven.GMO voedsel is schadelijk voor onze gezondheid en dat is inmiddels zekergesteld. Bewijzen zijn er in overvloed. Daarom roep ik iedereen op op de site van AVAAZ de peitie te ondertekenen. In 36 uur waren er al EEN miljoen handtekeningen !!
  Stuur mails naar politici in onze Tweede Kamer om GMO te stoppen in ons land. De Partij voor de Dieren is nu bezig Amsterdam Gentechvrij te maken. Nijmegen is Gentechvrij. zie http://www.gentechvrijvoedsel.nl
  Juglen, help ons Nederland Gentechvrij te maken.

  Groeten,

  Arie

 6. Hallo, Wake up.
  Al eens gelezen over The Real Food of Okinawa?
  Dat is beslist niet vegetarisch, maar bestaat voornamelijk uit varkensvlees (biologisch grasgevoerd). Laat je dus niet in de maling nemen door dhr Butner.
  Lees maar eens op de website van Stanley A. Fishman (www.tendergrassfedmeat.com)

  Groeten, Hans

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend