web
statistics

Boek Voedingsmythes van Professor Martijn Katan zelf vol mythes

Katan-VoedingsmythesDe media weet voedingsprofessor Martijn Katan vaak te vinden. De reden hiervoor is dat deze man extreme uitspraken doet en dat is vaak goed voor de kijkcijfers. Afgelopen week kwam de professor veelvuldig in het nieuws vanwege zijn nieuwe boek Voedingsmythes. Zoals gewoonlijk deed hij weer bizarre uitspraken….

Mijn mailbox stroomde over met de vraag wat ik van zijn uitspraken vind naar aanleiding van zijn optredens bij o.a. Kassa, het NRC en Radio 538. Ik kan in een blog niet alles bespreken, maar wel de meest prangende zaken:

“Kokosolie is een hype en heel erg ongezond”
In Kassa vertelde Katan dat kokosolie ongezond is. Konijnen krijgen er volgens hem hartinfarcten van. Tegelijkertijd zegt Katan op zijn site dat we niet bang hoeven te zijn voor de gifstof 3-MCPD in margarine, omdat de studies de kankerverwekkende eigenschappen alleen nog bij ratten hebben gevonden en niet bij mensen. Hij meet hier dus met twee maten. Kokosolie zou schadelijk zijn vanwege de verzadigde vetten. Deze theorie is achterhaald, zie daarvoor deze en deze artikelen. Linolzuur in margarine blijkt volgens een zeer recente meta-analyse hart- en vaatziekten helemaal niet te verminderen (1). Hoe komt het dat deze man in vele interviews zo afgeeft op roomboter en ondertussen margarine de hemel in prijst? Heeft het misschien iets te maken met de banden met Unilever? In 2001 heeft Katan deelgenomen aan een plantensterolen workshop in Italië die onder andere werd betaald door de margarinefabrikant Unilever (2). Hoewel plantensterolen het cholesterol kunnen verlagen, stellen vele onderzoekers de veiligheid ter discussie (3,4,5,6,7,8). Bovendien blijkt dat als je verzadigd vet vervangt door linolzuur (bv uit margarine), ook hart- en vaatziektes aangejaagd kunnen worden (9,10,11). Voor de wetenschappelijke bewijzen dat kokosolie voordelen heeft voor de gezondheid verwijs ik graag door naar deze en deze eerdere blogs. Als je niet overdrijft met kokosolie, dan is er niks aan te hand. Dus beter niet wekelijks een emmer kokosolie, maar dagelijks een eetlepel.

Broodje kroket is gezonder dan broodje kaas
Dit is ook weer een beroemde uitspraak van onze voedingsprofessor, maar klinkklare onzin! Laten we eens kijken naar het verschil aan voedingsstoffen. Het broodje strepen we tegen elkaar weg:

Portie kaas 45+ (30 gram) Portie kroket (80 gram)
kCal 107 188
Eiwit 25.4 g 8.5 g
Vet 8.9 g 10.8g
Verzadigd 5.3 g 4.6g
Trans 0.15 g 0.55 g
Koolhydraten 0 g 13.5 g
Suiker 0 g 1.7 g
Cholesterol 21 mg 17.2 mg
Vezels 0 g 1.2 g
Vitamine A 55.5 ug 2.4 ug
Vitamine B1 0.009 mg 0.03 mg
Vitamine B2 0.069 mg 0.008 mg
Vitamine B3 0.03 mg 0.07 mg
Vitamine B6 0.015 mg 0.03 mg
Vitamine B11 7 ug 4.8 ug
Vitamine B12 0.42 ug 0.4 ug
Vitamine D 0.24 ug 0.56 ug
Vitamine E 0.3 mg 0.64 mg
Natrium (zout) 216 mg 407 mg
Kalium 24.3 mg 83 mg
Calcium 249 mg 17 mg
Fosfor 166.5 mg 72 mg
Magnesium 7 mg 15 mg
IJzer 0.12 mg 1.4 mg
Koper 0.09 mg 0.064 mg
Jodium 9 ug
Selenium 3.9 ug 4 ug
Zink 1.38 mg 1.12 mg
Bron: RIVM NEVO

Zoals je ziet bevat de kroket meer calorieën, transvetten, suiker en zout dan de plakken kaas op het brood. Ondertussen verschillen de essentiële vitamines en mineralen niet noemenswaardig veel.

De ingrediënten (12) voor 45+ kaas zijn:
Melk, zout, zuursel, stremsel, oppervlakteflora.

De ingrediënten (13) voor een van Dobben kroket zijn:
Water, tarwebloem, 14% gekookt kalfsvlees, plantaardige olie (palm, raap), melkpoeder, zout, ui, gelatine (rund), zetmeel (bevat tarwe), lupinemeel, kruiden en specerijen (bevat o.a. witte peper, peterselie, nootmuskaat, selderij), smaakversterkers (E621), gemodificeerd zetmeel, dextrose, gist, kleurstoffen ( E160b, E150c, bètacaroteen), aroma (bevat: tarwe, selderij), geconcentreerd rundvleesbouillon, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, E407a, E415), emulgatoren (sojalecithinen, E472c), azijn, gedroogde groenten (ui, knoflook), stabilisatoren (E450, E451), gistextract, kalfsbouillon (bevat melk), suiker, glucosestroop, dierlijk vet (rund), plantaardig eiwit, rode wijn, conserveermiddelen (E202, E250).

Ik tel in de kaas 0 e-nummers en in de kroket 10. Ik denk niet dat het nog enige uitleg behoeft wat er nu gezonder is…

Groenten en fruit helpen niet tegen kanker
In de krant wist Katan ook te melden dat het volstrekte onzin is dat groenten en fruit beschermen tegen kanker (14). Dan is deze man niet bepaald op de hoogte, want een meta-analyse van zeer veel studies concludeerde begin 2016 dat groenten en fruit wel degelijk beschermend werken tegen kanker (15). Een andere grote meta-analyse kwam in november 2015 tot dezelfde conclusie (16). Oudere meta-analyses vertelden overigens ook hetzelfde (17,18).

Biologisch is onzin
Deze uitspraak heeft onze professor gedaan, maar in juli 2014 verscheen er in de British Journal of Nutrition een review van 343 studies die aantoonden dat biologische voeding meer antioxidanten bevat en minder vervuiling door zware metalen en bestrijdingsmiddelen (19). Daarbij is er begin 2016 een studie geweest die 50% meer omega 3 in dierlijke biologische producten heeft aangetroffen (20). De kankerbeschermende plantenstoffen salvestrolen moeten we in niet-biologische gewassen ook missen (21).

Sporten heeft geen zin
Je zou met sporten namelijk amper calorieën verbranden. Dit is weer een typisch geval van detail-denken. Calorieën verbranden doe je niet tijdens het sporten, maar daarna. Je algehele energieverbruik gaat volgens onderzoek door sporten omhoog omdat je metabolisme toeneemt (22,23).

Wat je eet heeft geen invloed op je huid
Ook weer een vreemde stelling. Zelf heb ik een heel gevoelige huid en merk ik het direct als ik iets verkeerds heb gegeten. Een review uit 2014 concludeert dat het ernaar uitziet dat je voedingspatroon invloed heeft op huidziektes (24). Een review uit 2012 concludeert dat het eten van groenten en fruit de makkelijkste manier is om je huid gezond te houden (25). Een recente studie toont weer aan dat cacao acne kan aanjagen (26).

Neem magere melkproducten
Volle melkproducten zouden je volgens de professor heel snel ziek maken. Daarom mag je van hem alleen nog de magere variant kiezen. Vreemd, want recente studies tonen juist aan dat volle melkproducten de kans op diabetes doen afnemen (27). De bewijzen stapelen zich op dat volvette melkproducten een stuk beter zijn voor de gezondheid dan de magere varianten (28). Verzadigde vetten hebben bewezen geen directe link te hebben met hart- en vaatziekten (29). Magere melkproducten leiden volgens recent onderzoek in veel gevallen wel tot overgewicht op langere termijn (30). Logisch, verzadigde vetten voeden en stillen de honger.

Over Katan
Op de site van Katan zelf is te lezen dat deze man voor de Universiteit van Wageningen heeft gewerkt. Deze universiteit staat bekend om de banden met het bedrijfsleven (31,32,33). Daarbij heeft hij voor zijn onderzoeken geld ontvangen van bedrijven zoals Unilever, Nestlé, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Campina BV, Friesland Foods, Lipid Nutrition, de Europese koffie industrie en de International Olive Oil Council (34).

En nu?
Ik weet niet wat de motivaties zijn om extreme uitspraken te doen. Wat moet een Nederlander met de uitspraak dat een broodje kroket beter is dan een broodje kaas? Ontbijten met kroket? Katan is opgeleid in een tijd dat er andere opvattingen waren en hij houdt hier duidelijk aan vast. Veel recente artsen en onderzoekers van een jongere generatie komen tot geheel andere conclusies. Het lijkt me lastig om toe te geven dat je jaren hebt gewerkt met kennis die niet bleek te kloppen. Een ander ding is natuurlijk ook mogelijk, dat deze man zich bedient van dezelfde tactiek als vele bloggers en gezondheidsgoeroes: extreme uitspraken doen om in de publiciteit te komen, zodat je meer kunt verkopen. Ik neem de uitspraken van deze man in ieder geval met een korreltje zout, maar dan wel een korreltje Keltisch zeezout…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

30 gedachten over “Boek Voedingsmythes van Professor Martijn Katan zelf vol mythes”

 1. Beste Juglen,
  Dank voor je geweldige reactie met betrekking tot Katan .
  Deze man is ongelofelijk blijven steken in zijn denkwereld en maakt slim gebruik van zijn tanende reputatie als voedingwetenschapper . Je tenen krommen in je schoenen als je deze man hoort raaskallen in de media.
  Probeerde wellicht zijn ABP pensioen nog wat op te krikken met deze onzin.
  Vr Gr bedankt nogmaals

 2. Het valt ook niet mee om na al die jaren flexibel en dapper genoeg te zijn om toe te geven aan veranderende inzichten. Krampachtig vasthouden aan wat je hebt voelt dan wellicht veiliger. Misschien staat die Katan ook wel onder druk vanuit het bedrijfsleven of is hij er financieel van afhankelijk. Wel jammer dat zo iemand de kans krijgt om de media te gijzelen met zijn onzin. Bij Koot en Bie trad vroeger de Oost-Europadeskundige professor Kazan op die alleen maar populaire en gevestigde meningen herhaalde en niets toevoegde aan de discussie. Doet me hier aan denken; zelfs de naam is bijna hetzelfde :-).

 3. Ach ja zulke mensen zal je altijd houden .
  Hondenbezitters die vleesvoeren worden op het moment ook zo bespeeld.
  Allemaal voor de centen en aandacht.
  Gewoon rustig doorgaan met goede voorlichting geven. We zullen nooit alles en iedereen voor ons kunnen winnen.
  Maar als ze zo schreeuwen weten we dat we goed op weg zijn :-)

  • Hoezoo goede voorlichting? Ik krijg de indruk dat iedereen die in deze branche werkt (en vele andere) alleen zijn eigen portemonnee in de gaten houdt. Dus alleen eigen belang.

 4. Bedankt!! Dit kan ik weer delen, om mijn kritiek op wat deze man allemaal zat te verkondigen in kassa, en zo allerlei mensen op het verkeerde been zette, te kunnen onderbouwen. BEdankt!!

 5. Bedankt! Op een of andere manier had ik dit echt even nodig! Ik probeer me er niets van aan te trekken, maar dat wordt toch wel steeds lastiger.

 6. Een helder stuk weer, waarvoor dank.
  Zodra ik wakker word snakt mijn lichaam echt naar een groene smoothie. Ik denk dat ik dagelijks makkelijk aan een kilo groente en fruit kom. Wat goed te zien is aan mijn huid. Met 50 jaar nog geen rimpel te zien. Of zoals mannelijke collega’s wel eens zeggen, ‘wat glim jij toch altijd mooi’ (haha). Ooit drie dagen in Schotland gezeten en geen groente of fruit gezien (duur i.v.m. invoer vanaf het vaste land) en alles in de frituur. Na drie dagen was mijn huid bagger vet, zat ik onder de puisten en snakte ik naar een appel. En kijk even om je heen op straat, al die ‘gezond uitziende Nederlanders’ je zou haast denken dat ze ontbijten (en lunchen en dineren) met kroketten…. Ga zo door Juglen!

  • Ben zelf niet zo van de groene smoothies, mijn darmen konden daar niet tegen maar mensen denken dat ik ongezond eet omdat ik niet alles eet. Dus als je een vuilnisbak bent ben je wel gezond.

 7. Geweldig mooie reactie Juglen, bedankt!! Te gek voor woorden eigenlijk dat deze man zo in het nieuws komt. Mediakanalen die gek zijn op spraakmakende mensen kan ik me nog voorstellen (niet dat ik dan voor deze man zou kiezen), maar zelfs in een programma als Kassa…:-((. Fijn dat jouw artikel met zoveel feitelijke en recente informatie een mooie ondersteuning is voor mensen die echt gezond willen leven en blijven. Iets waar niet alleen Unilever, maar ook de farmaceutische industrie niet bij gebaat is.

 8. Goed boek als je van onzin houdt. Misschien moet die professor even uit zijn studeerkamer komen en kijken naar de wereld om zijn heen, oftewel zie de obesitasepidemie. Gezondheidszorgkosten van de VS door Type 2 Diabetes waren 265 miljard dollar in 2012. Echter, Coca Cola en vrienden verdienen meer per jaar.

  Dit alles leidt ertoe dat mensen zoals Katan verzadigd vet de schuld geven van onder andere type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen terwijl dit ideeën zijn uit 1970 (vetfobie). Daarnaast wordt fructose gebagatelliseerd doordat wetenschap wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie en ze willen dat we ziek worden. Doktoren maken ons bijvoorbeeld ziek door statines toe te dienen die onder andere Q10 verlagen in het hart waardoor kans op hartklachten wordt verhoogd. Mensen met hoogste LDL cholesterol leven het langst, cholesterol is een protectiemechanisme van de aderen die oxidatie tegengaat. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Het menselijk lichaam is niet krachtig genoeg om zomaar uit de natuurlijke omstandigheden te halen en in een maatschappij van chronische stress, nauwelijks zonlicht, weinig sociaal contact, chronisch blauw licht op LED’s, veel omega-6/PUFA’s en fructose te plaatsen. Dit alles leidt tot chronische ziekten. Wij hebben in het Westen een zeer goede acute geneeskunde maar de kant van de geneeskunde die gaat over chronische ziekten slaat nergens op. Jij en ik weten het allemaal veel beter meneer Zwaan. Heb je niet 28 titels voor je naam voor nodig.

  Meneer Katan zegt dat hij niet vanuit financiële belangen publiceert maar wat hij zich niet realiseert is dat wetenschap cumulatief is, oftewel je refereert naar publicaties die indirect wel, bijvoorbeeld door Pfizer, zijn betaald.

 9. Mensen willen het graag simpel houden. Katan doet dat en oogt zelf gezond. Zijn geheim is volgens mij dat hij nooit te veel eet.
  Liever luister ik als ik het ingewkkeld vind worden naar Michel Polan: eet voedsel, niet te veel en vooral groenten. Ongelooflijk dat prof (!) Katan met zoveel dedain over groenten praat. Maar het verkoop wel!

 10. Zou het geen goed idee kunnen zijn om zelf een optreden bij Kassa te forceren door ze te kapittelen dat ze niet zorgen voor een onderbouwd weerwoord?

 11. Beste Jurgen,
  Een broodje kroket en broodje kaas zou een gelijkwaardige vergelijking zijn bij het zelfde aantal grammen en niet 30 versus 80. Katan heeft het over een broodje met bijv. meerdere plakken kaas en nuanceert dat een broodje kaas net zo gezond of ongezond kan zijn als een broodje kroket.Niet dat dit gezonder is.
  Om jouw onderbouwing aan te halen:
  Er zit meer verzadigd vet in 30 gram kaas dan in 80 gram kroket. Katan zegt in mijn optiek hier niets verkeerds. Verder ga je niet uit van bijv. een zelfgemaakte kroket, waarom alle e-nummmers?

  ik lees je blogs altijd met veel interesse maar vind je soms net zo provocerend in je argumenten als de andere voedselgoeroe’s die je slordig quote.

  • Dat klopt niet want een broodje kaas bevat 30 gram en een kroket 80 gram. Katan zegt dat een broodje kroket gezonder is dan een broodje kaas. Een broodje kaas bevat geen 80 gram kaas, want dat zo wel erg veel kaas zijn….

   • Katan heeft wel gelijk voor mensen met een koemelk allergie.
    die kunnen het beste zuivel van koeien vermijden.
    Verder heb ik hem in kassa niet horen zeggen dat kokosolie zeer ongezond is. Hij zei wel dat verhoogt het cholesterol. althans zo heb ik dat geinterpreteerd. Maar daarmee zegt ie nog niet dat het ongezond is. Maar verder mogen ze de man van mij wel een spreekverbod opleggen.
    Ja de man moet ook zijn pensioen veilig stellen. Consument de dupe daarvan.

   • Ik heb vaak genoeg een broodje kaas gegeten met standaard meerdere plakken daarop, dus ik begrijp Corina haar reactie goed.
    Als ik Katan lees zegt hij dat een broodje kroket een goede afwisseling is voor een broodje kaas, niet dat het gezonder is, maar misschien lees jij een ander stuk.(waarvan je altijd af kan vragen of hij daarin goed gequote is, net als wat ik lees)
    Ik vind dat Katan teveel chargeert, en jij soms ook maar minder.
    Chargeren kan goed zijn om je punt te maken, maar belangrijke nuances gaan dan soms ten onder.
    Tussen alle grootspraak van Katan lees ik dat je “gewoon” minder moet eten, als daar iedereen eerst eens mee begint, dan kunnen we daarna finetunen met vetjes en antioxydantjes.

    Ik denk dat meestal hoeveelheid(teveel dus) meer slecht doet dan wat je eet.
    Maar dat word dan heel saaie tv en blogs! ;-)

    • Katan heeft het expliciet over een broodje kaas vs een broodje kroket. Een broodje kaas bevat 30 gram kaas volgens de standaard maten. Daarom hebben we deze naar alle eerlijkheid aangehouden. Ik wil het nog wel zo stellen dat als we de kaas ook op 80 gram zouden zetten, de voedingswaarde van kaas gigantisch boven de kroket zouden uitstijgen op het gebied van vitamines en mineralen.

 12. Beste Jurgen,
  Er zullen altijd mensen blijven bestaan die kritiek geven…zelf lees en bewonder ik al je nieuwsbrieven, doe zo voort zou ik zeggen ?

 13. Hallo Jurgen,ik heb Katan ook aan gehoord.Dan ga je toch weer even twijfelen.Maar nu ik hier lees dat hij Cook belang heeft bij Unilever dan snap ik dat hij alles doet om die mythe in stand te houden.

 14. Bedankt Juglen voor je duidelijke opstelling – iedere zondag morgen is het weer een plezier om jouw newsletter te lezen. Of het nu kaas is of kroket – bij mij liggen ze er allebei uit. Zelfs de homemade zonder e-nummers! Wat jij met jouw blog doet is de mensen wijzen op de gevaren en risico’s, waar iedereen mee doen en laten kan wat hij wil. Ik ben zeker een fan van jouw wijze van benaderen wat onze voeding betreft. Gezondheid op de eerste plaats.

 15. Ha ha die weerlegging van je was even ongeremd genieten. Mijn zus en vader waren een beetje op het verkeerde been gezet door deze ‘witte jas’. Qua autoriteit en geloofwaardigheid heeft hij toch meer weg van een wc-eend.
  Het is toch alles zeggend dat een voormalig minister van Volksgezondheid zich nu als bestuurder bij VGZ onverkort schaart achter de voeding- en levensstijloplossing voor Diabetes 2? Volgens Katan is Ab Klink dus ook een kwakzalver. Wat hem drijft? Eigenlijk is dat helemaal niet relevant, de man heeft zijn eigen houdbaarheidsdatum ruim overschreden. Exit stage right.

 16. Dank voor je aandacht aan het de zichzelf reclame makende Heer Katan:voor zijn dubieuze boek over voedingsmythen.
  een beetje late reactie maar ik heb me zo zitten ergeren na zijn geleuter op tv en wilde dit eindelijk kwijt:
  Zelf om mij heen juist veel ervaring dat goede natuurlijke voeding kan genezen en het voorkomen of behandelen van ziekten zoals MS,diabetes,lyme,hoge bloeddruk en hart ritmestoornis

  Het is al erg genoeg dat de gemiddelde arts/huisarts weinig van voeding/vitaminen,mineralen etc weet,tijdens hun studie krijgen ze namelijk misschien een paar uur les over dit onderwerp vandaar dat de reguliere geneeskunde altijd net doet alsof het menselijk lichaam op de een of andere manier los staat van en niet verbonden is met datgene wat je erin stopt,hetgene dat je eet dus en dat is op zijn zachtst gezegd
  absurd en onlogisch want datgene wat je eet en drinkt bepaalt uiteindelijk de samenstelling van je bloed dat circuleert door je lichaam en bereikt je organen,je brein,je huid etc etc. Dus als je rotzooi eet dan weet je in wat voor staat je je lichaam brengt. Je bent wat je eet!! VeelErger nog is het dus als een professor in de voedingstechnologie etc etc etc zulke onzin uitkraamt waardoor er gevaar is dat de grote massa(sorry maar het is gewoon zo),het volk, de kudde, daar weer allemaal achteraan hobbelt en blij is dat ze hun in foute olie gefrituurde conserveringsmiddelen kroket,621 zoutjes, hun pakjes en zakjes met een beetje van mij een een beetje van hutsefluts en aardappelchips,aspartaamkoekjes en vele tarweboterhammen besmeerd met linolzuur en plantensterolen kunnen blijven eten. Zie je wel, niets aan de hand!!
  Het is namelijk WEL allang in vele studies in binnen- en buitenland bewezen dat een dieet van veel groenten van allerlei kleur en soort,knol,blad,peul,wortel en stronk etc en een zogenaamd regenboogdieet
  dagelijks ziekten/verzuring kan voorkomen.
  Ik zelf zie het als mijn missie om dit allemaal te weten en te leren maar om mij heen zie ik duidelijk dat velen niet WILLEN weten, en het echt aan de kaak stellen in de media is gewoon bijna niet mogelijk. Wel wordt die vreselijke schijf van 5 weer vrolijk aangeprezen.

  Ik vind het eveneens tenenkrommend dat er miljarden aan kanker/diabetes/alzheimer etc research word gegeven(voor het wederom ontwikkelen van een symptoombestrijder)terwijl er mijnsinziens zo ontzettend veel door de juiste voeding en het weglaten van de foute kan worden voorkomen. De enige die welvaren bij het geleuter van deze man zijn de pharmaceutische en voedingsindustrie.
  Weg met dat boek en die man!!

 17. Juglen, het valt mij tegen. Kijkend naar de porties lijk je gelijk te hebben. Als je omrekent per gram dan zit je er in ieder geval bij calorieën naast.

 18. Zijn extreme uitspraken zijn er net om mensen zelf te laten nadenken.
  De media pikt die uitspraken er maar al te graag uit en zet met een grote kop in de krant : “een broodje kroket net zo goed of slecht is als een broodje kaas”.

  Hij wil gewoon zeggen dat een broodje kaas minder goed is dan we denken.

  We plaatsen zuivel en fruit op een te hoog voetstuk.
  Hij zegt wel dat fruit goed is maar dat we overdrijven over de positieve eigenschappen ervan.

  Zijn bewering worden genuanceerder als je volgend artikel leest.

  http://www.janmarijnissen.nl/2010/10/15/in-gesprek-met-professor-katan-zuivel-fruit-en-het-ontbijt-staan-op-een-te-hoog-voetstuk/

  • Dit dus, dank Mike.

   Alle mensen die zijn boek nu weer afdoen als complete onzin zijn van hetzelfde laken een pak. Zo ook Juglen. Al heeft hij natuurlijk wel verschillende punten van waarheid in zijn stuk verwerkt.

 19. Juglen,

  Opzich een degelijk stuk met goede referenties. Ik mis alleen enige onderbouwing als het aankomt op je punt over de e-nummers. Het behoeft wél enige uitleg waarom een product met minder e-nummers gezonder zou zijn. Ik ben erg benieuwd naar een toelichting inclusief bijbehorende referenties.

  • Dank Stijn! Producten met e-nummers zijn per definitie bewerkt. Bewerkte producten zijn vaak geraffineerd. Bij geraffineerde producten is er sprake van veel macronutriënten en zo goed als geen micronutriënten. Onbewerkte producten bevatten doorgaans vele malen meer vezels, vitamines en mineralen. Ik denk niet dat er bronnen nodig zijn om aan te tonen dat dat gezonder is.

Reacties zijn gesloten.