Broccoli is een groente die van oudsher bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat broccoli mogelijk een beschermende werking heeft tegen verschillende soorten kanker. Een recente studie, waarbij tientallen eerdere onderzoeken zijn geanalyseerd, bevestigt dit verband.
In deze zogeheten meta-analyse zijn 35 studies bekeken, die samen onderzoeksgegevens van maar liefst 730.000 mensen omvatten. Het ging om zowel casecontrol-studies, waarbij mensen met en zonder kanker met elkaar worden vergeleken, als cohortstudies, waarbij grote groepen mensen gedurende langere tijd worden gevolgd. De studies zijn vooral gedaan in de Verenigde Staten, maar ook in landen als Spanje, Zweden en Australië.
Vervolgens is bij al deze studies gekeken naar het verband tussen de hoeveelheid gegeten broccoli en het risico op kanker. Er werd onderscheid gemaakt tussen mensen die dagelijks tot wekelijks broccoli eten en mensen die maximaal drie keer per maand broccoli eten. Vervolgens is per studie gekeken naar het risico op verschillende vormen van kanker, zoals longkanker, darmkanker en borstkanker.
Wat zeggen studies over broccoli en kankerrisico?
Uit de resultaten van al deze studies blijkt een duidelijk patroon. Mensen die regelmatig broccoli eten, hebben over het algemeen een lager risico om kanker te ontwikkelen dan mensen die weinig of geen broccoli eten. Dit verband wordt gezien voor verschillende vormen van kanker. De onderzoekers concluderen dan ook dat het eten van broccoli mogelijk beschermt tegen het krijgen van kanker. Met name longkanker, maagkanker, darmkanker, blaaskanker en prostaatkanker lijken iets minder vaak voor te komen bij hoge broccoliconsumptie. Voor borstkanker en eierstokkanker zijn de resultaten wisselend. Voor andere kankersoorten, zoals alvleesklierkanker, is er te weinig onderzoek gedaan om harde uitspraken te doen. Ook is niet helemaal duidelijk hoeveel broccoli je precies zou moeten eten voor een optimaal preventief effect. De meeste studies keken naar 1-2 porties broccoli per week versus minder dan 1 portie per week.
Wat zit er in broccoli dat mogelijk kanker kan voorkomen?
Broccoli bevat verschillende gezonde stoffen, waaronder vitaminen, mineralen, vezels en bioactieve plantenstoffen. Eén van de meest interessante stoffen is sulforafaan. Dit is een plantenstof die vrijkomt wanneer het bestanddeel glucoraphanine in broccoli wordt afgebroken door het enzym myrosinase. Studies wijzen uit dat sulforafaan kankeronderdrukkende en chemopreventieve eigenschappen heeft. Het kan namelijk verschillende processen in het lichaam beïnvloeden die te maken hebben met de ontwikkeling van kankercellen. Zo kan het de groei van kankercellen afremmen, celdood van kankercellen stimuleren en de vorming van bloedvaten rondom een tumor tegengaan. Ook lijkt het de cellen gevoeliger te maken voor bestraling en immunotherapie. Kortom, sulforafaan uit broccoli zou dus op meerdere manieren de groei en ontwikkeling van kanker kunnen afremmen.
Al met al wijzen de resultaten van dit grootschalige onderzoek op een gunstig effect van broccoli. Door regelmatig broccoli te eten kan je dus mogelijk je kans op kanker verlagen. Reden te meer om wat vaker voor dit gezonde groente te kiezen! Uiteraard beschermt broccoli niet volledig tegen kanker. Een gezonde levensstijl met veel groente en fruit, niet roken en genoeg bewegen blijven cruciaal in de preventie van kanker. Toch is het positief dat een eenvoudig product als broccoli mogelijk kan helpen je kankerrisico te verlagen.