Hoofdpagina » Nieuws » Champignons kunnen de kans op kanker verlagen

Champignons kunnen de kans op kanker verlagen

Onderzoekers stelden vast dat mensen die veel paddenstoelen aan hun dieet toevoegen, een lagere kans hebben op het ontwikkelen van kanker. Zij bekeken en analyseerden de gegevens van meer dan 19.500 kankerpatiënten uit 17 studies naar kanker en paddenstoelen. Slechts 18 gram paddenstoelen per dag kan de kans op kanker al met 45% verkleinen. De onderzoekers vermoeden dat de in paddenstoelen aanwezige ergothioneine verantwoordelijk is voor deze gezonde effecten. Het is een krachtige antioxidanten en beschermer van celschade. Voeg dus regelmatig (kastanje)champignons, shiitake of cantharellen toe aan je maaltijden. De keuze in de supermarkten is tegenwoordig steeds uitgebreider, van de meeste paddenstoelen zijn biologische varianten te koop.

Penn State News meldt op hun site de volgende keer dat je een salade maakt, dat het dan slim is om daar paddenstoelen aan toe te voegen. Dat komt omdat een hogere consumptie van paddenstoelen samenhangt met een lager risico op kanker, volgens een nieuwe Penn State studie, gepubliceerd op 16 maart in Advances in Nutrition.

De systematische review en meta-analyse onderzocht 17 kankerstudies die gepubliceerd werden van 1966 tot 2020. Door gegevens van meer dan 19.500 kankerpatiënten te analyseren, onderzochten de onderzoekers het verband tussen de consumptie van paddenstoelen en het kankerrisico.

Paddenstoelen zijn rijk aan vitaminen, voedingsstoffen en antioxidanten. De bevindingen van het team tonen aan dat deze superfoods ook kunnen helpen zich tegen kanker te wapenen. Hoewel shiitake, oester, maitake en koningsoesterzwammen hogere hoeveelheden van het aminozuur ergothioneïne bevatten dan witte knop, cremini en portabello paddestoelen, vonden de onderzoekers dat mensen die elke soort paddestoelen in hun dagelijkse voeding verwerkten een lager risico op kanker hadden. Volgens de bevindingen hadden personen die dagelijks 18 gram paddenstoelen aten – ongeveer 1/8 tot 1/4 kopje – een 45% lager risico op kanker, vergeleken met degenen die geen paddenstoelen aten.

“Paddenstoelen zijn de hoogste voedingsbron van ergothioneïne, dat een unieke en krachtige antioxidant en celbeschermer is,” zei Djibril M. Ba, een graduaatstudent in epidemiologie aan het Penn State College of Medicine. “Het aanvullen van antioxidanten in het lichaam kan helpen beschermen tegen oxidatieve stress en het risico op kanker verlagen.”

Toen specifieke kankersoorten werden onderzocht, noteerden de onderzoekers de sterkste associaties voor borstkanker, want personen die regelmatig paddestoelen aten hadden een beduidend lager risico op borstkanker. Ba verklaarde dat dit zou kunnen komen omdat in de meeste studies andere vormen van kanker niet werden meegenomen. Voor de toekomst kan dit onderzoek nuttig zijn bij het verder onderzoeken van de beschermende effecten die paddestoelen hebben en helpen bij het vaststellen van gezondere diëten die kanker voorkomen.

“Over het geheel genomen leveren deze bevindingen belangrijk bewijs voor de beschermende effecten van paddestoelen tegen kanker,” zei coauteur John Richie, een onderzoeker aan het Penn State Kanker Instituut en professor in de volksgezondheidswetenschappen en farmacologie. “Toekomstige studies zijn nodig om de betrokken mechanismen en de specifieke kankersoorten die mogelijk beïnvloed worden beter aan te wijzen.”

Paddy Ssentongo, Joshua Muscat, Robert Beelman en Xiang Gao van Penn State werkten ook mee aan dit onderzoek. De onderzoekers verklaren geen belangenconflicten of specifieke financieringssteun.

Voor de freaks onder ons hierbij de originele samenvatting van de studie:
Paddenstoelen zijn rijk aan bio-actieve bestanddelen. De mogelijke gezondheidsvoordelen die met de inname van paddenstoelen in verband gebracht worden, hebben recentelijk de aandacht van het onderzoek getrokken. We voerden dus een systematische review en meta-analyse uit om het verband tussen de inname van paddenstoelen en het risico van kanker op elke plaats te beoordelen. We zochten in MEDLINE, Web of Science, en Cochrane Library naar relevante studies over de inname van paddenstoelen en kanker, gepubliceerd van 1 januari, 1966, tot 31 oktober, 2020. Waarnemingsstudies (n = 17) met RR’s, HR’s, of OR’s en 95% CI’s van het kankerrisico voor ≥2 categorieën van paddenstoelinname kwamen in aanmerking voor de huidige studie. Er werden random-effects meta-analyses uitgevoerd. Een hogere paddenstoelenconsumptie werd in verband gebracht met een lager risico op totale kanker (gepoolde RR voor de hoogste vergeleken met de laagste consumptiegroepen: 0,66; 95% CI: 0,55, 0,78; n = 17). Een hogere consumptie van paddenstoelen hing ook samen met een lager risico op borstkanker (gepoold RR voor de hoogste vergeleken met de laagste consumptiegroepen: 0,65; 95% CI: 0,52, 0,81; n = 10) en niet-borstkanker (gepoold RR voor de hoogste vergeleken met de laagste consumptiegroepen: 0,80; 95% CI: 0,66, 0,97; n = 13). Wanneer plaats-specifieke kankers werden onderzocht, werd alleen bij borstkanker een significant verband met paddenstoelconsumptie waargenomen; dit zou te wijten kunnen zijn aan het kleine aantal studies dat bij andere kankers werd uitgevoerd. Er waren aanwijzingen voor een significant niet-lineair dosis-respons verband tussen paddenstoelconsumptie en het risico van totale kanker (P-nonlineariteit = 0.001; n = 7). Beperkingen waren de kans op terugroep- en selectiebias in case-control ontwerpen, die 11 van de 17 in deze meta-analyse opgenomen studies omvatten, en de grote variatie in de correctiefactoren die in de uiteindelijke modellen van elke studie gebruikt werden. Het verband tussen een hogere paddenstoelenconsumptie en een lager risico op kanker, vooral borstkanker, kan wijzen op een mogelijk beschermende rol van paddenstoelen in de voeding (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.