Hoofdpagina » Nieuws » Chocolade blijkt vitamine D2 te bevatten

Chocolade blijkt vitamine D2 te bevatten

Interessant genoeg blijken cacao en voedingsmiddelen op basis van cacao bronnen van vitamine D2 te zijn, wat belangrijk is voor een gezond lichaam.

Cacaobonen bevatten ergosterol, een stof die de basis vormt voor vitamine D2. Tijdens het zondrogen van gefermenteerde cacaobonen kan ergosterol omgezet worden in vitamine D2. Onderzoekers hebben het vitamine D-gehalte in cacao en cacaoproducten gemeten met behulp van vloeistofchromatografie-tandem massaspectrometrie.

Uit dit onderzoek bleek dat cacaobonen uit verschillende teeltgebieden vitamine D2 bevatten. Opvallend is dat cacaopoeder en cacaoboter een hoog gehalte aan vitamine D2 hebben. Donkere chocolade had het hoogste vitamine D2-gehalte (variërend van 1,90 tot 5,48 µg/100 g), terwijl witte chocolade het laagste gehalte had (variërend van 0,19 tot 1,91 µg/100 g). Chocolade-notenpasta’s hadden een relatief laag vitamine D2-gehalte, met een gemiddelde van 0,15 µg/100 g.

Vitamine D2 of D3?
Er zijn verschillende vormen van vitamine D, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt voornamelijk gevormd in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht, en het komt ook voor in dierlijke producten zoals vis, eieren en levertraan. Vitamine D2 daarentegen is afkomstig van plantaardige bronnen, zoals bepaalde paddenstoelen, en wordt dus ook aangetroffen in cacao en voedingsmiddelen op basis van cacao. De menselijke lever en nieren zijn verantwoordelijk voor de omzetting van vitamine D2 en D3 in hun actieve vorm, calcitriol. Echter, niet iedereen heeft de benodigde enzymen om vitamine D2 efficiënt om te zetten naar vitamine D3. Deze enzymen zijn nodig om de vitamine D-moleculen te hydroxyleren, zodat ze uiteindelijk kunnen worden omgezet in calcitriol. Het is gebleken dat vitamine D3 effectiever is in het verhogen van de bloedspiegels van calcitriol in het menselijk lichaam dan vitamine D2. Voor veganisten kan vitamine D2 van grote waarde zijn, aangezien vitamine D3 voornamelijk in dierlijke producten voorkomt en dus niet past binnen een veganistisch dieet. Veganisten kunnen vitamine D2 uit plantaardige bronnen halen om toch te voorzien in hun vitamine D-behoefte. Hoewel vitamine D2 mogelijk minder effectief is dan vitamine D3, kan het nog steeds bijdragen aan het behoud van gezonde botten en een goed immuunsysteem. Het is belangrijk om te weten dat zowel vitamine D2 als D3 essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Afhankelijk van iemands dieet en blootstelling aan zonlicht, kan een combinatie van beide vormen van vitamine D nodig zijn om een optimale gezondheid te garanderen.

Slotwoord
Cacao en chocolade zijn duidelijk een voedingsbron van vitamine D. Dit benadrukt het belang van het updaten van voedselsamenstellingsdatabanken om deze informatie te weerspiegelen. Zo kunnen mensen met een tekort aan vitamine D hun dieet beter plannen en inzicht krijgen in de gezondheidsvoordelen van cacao en chocoladeproducten.

Bron: Cocoa and chocolate are sources of vitamin D2. Food Chemistry. 2018;269:318-320.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.