Chufa’s: voedzame oerknol met vele mogelijkheden (+ gratis receptenboek)

Chufa’s worden ook wel tijgernoten of aardamandelen genoemd. Het zijn geen noten, maar kleine knolletjes die onder de grond groeien. De oermensen in Afrika aten dit veel, het is daarom bij uitstek paleovoedsel. Chufa’s zijn zeer rijk aan de vitamines B en E. Daarnaast bevatten ze veel kalium en magnesium. Per 100 gram bevat deze knol 33 gram vezels, dus het is een goede voedingsbron voor onze darmbacteriën. Voeding voor onze darmbacteriën noemen we ook wel prebiotica. Chufa’s zijn van nature ook nog eens helemaal glutenvrij.

Gepelde chufa’s kun je eten als tussendoortje. Ze smaken lekker zoet en verzadigen door de grote hoeveelheid vezels. Deze knolletjes kun je ook even bakken met kokosolie, Keltisch zeezout en kerrie voor een warme snack. Wat ook erg lekker is, is om de knolletjes door cacao en kaneel te rollen. Van de week heb ik dit eens geprobeerd en dat smaakte heel goed. Gezond snoepen kan dus toch!

Met de ongepelde chufa’s kun je een melk maken. Een melk op basis van chufa’s noemen de Spanjaarden Horchata. Het is een heerlijk alternatief voor koemelk. Ik vind het nog lekkerder dan melk van amandelen. Van deze melk kun je chocomelk maken of… Golden milk!

Golden milk is een gezonde warme drank op basis van kurkuma. De heilzame aspecten van kurkuma komen steeds meer aan het licht, alleen is het lastig om elke dag kurkuma binnen te krijgen. Golden milk kun je elke dag vers maken en zo profiteren van de immuunversterkende en ontstekingsverlagende werking van kurkuma.

Chufa’s smaken een beetje zoetig en ook de melk die er vanaf komt is licht zoet. Je kunt chufamelk maken door zelf ongepelde chufa’s te weken en te malen, maar je kunt ook chufameel gebruiken om melk te maken. Een chufamix of notenzeefzak is dan handig. Deze melk kun je 3 dagen in de koelkast bewaren. De meelmix van chufa kun je ook gebruiken voor glutenvrije cakes, taarten of brood. Je kunt het ook mengen met meel van amandelen of kokos. Omdat chufa’s al zoet smaken, hoef je minder of helemaal geen suiker meer toe te voegen.

Je kunt chufa’s ook een beetje malen en dan in de oven roosteren en zo zelf ontbijtgranola maken. Een ander idee is om het nog fijner te malen en er notenkoffie van te zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos en in welke vorm je de noten ook eet: het blijft een weldaad voor je gezondheid!

Van chufa’s kun je zelfs olie maken. Deze chufa olie bestaat voor ruim 65% uit onverzadigd omega 9 en de rest is het verzadigde palmitinezuur, prima om koud te gebruiken of kort te verhitten (zie deze lab-analyse). De olie is neutraal en kun je ook verwerken in cakes of taarten. Omdat er heel veel vitamine E in deze olie te vinden is, blijft deze ook stabiel. De vorm van omega 9 in chufa’s is oliezuur. Dit is hetzelfde als bij olijfolie, waarvan we weten dat dit bijdraagt aan een goede gezondheid.

Omdat chufa’s in Nederland nog slecht verkrijgbaar zijn, hebben we ze zelf in onze webshop gezet. Om je er kennis mee te laten maken hebben we een bundel samengesteld van de gepelde + ongepelde chufa’s, meelmix en olie tegen kostprijs. Voor slechts € 14,95 kun je het proefpakket in onze webshop bestellen.

Mocht je willen weten wat je allemaal met Chufa’s zou kunnen maken, dan kun je hier het gratis receptenboek downloaden:

de-chufa-december-special

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.