Hoofdpagina » Nieuws » Consumentenbond: veel leugens op voedseletiketten

Consumentenbond: veel leugens op voedseletiketten

De consumentenbond meldt dat Nederlandse consumenten nog altijd massaal worden voorgelogen op de etiketten van levensmiddelen. Fabrikanten van onder meer ranja, cola, sausmix, koek, suikerklontjes, winegums en chips durven de producten op de verpakking aan te prijzen als ‘natuurlijk’ en ‘puur’. De Warenwet legt het gebruik van termen als ‘met natuurlijke ingrediënten’, ‘100% natuurlijk’ en ‘puur’ niet aan banden, waardoor deze wildgroei mogelijk is.

In andere Europese landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland krijgen fabrikanten wel bepaalde regels opgelegd, waardoor deze misstanden daar niet voorkomen. Een tip is om voor producten te kiezen met zo min mogelijk ingrediënten die het liefst voorzien zijn van het keurmerk Biologisch, EKO of Demeter. Op nieuwe producten kan de Nutri-Score van waarde zijn. En, zo zegt de consumentenbond, laat je niet foppen: soms staan er geen E-nummers op de verpakking, maar zitten er wel degelijk hulpstoffen in. Je herkent ze als hun functie erbij staat, zoals ‘conserveermiddel’, ‘zuurteregelaar’ of ‘kleurstof’.

De consumentenbond is de laatste tijd goed bezig, mogelijk hebben ze een nieuwe redacteur of directeur. In de laatste editie van de Gezondheidsgids durven ze zelfs te stellen dat verzadigd vet niet langer de verborgen killer is, maar dat we het waarschijnlijk moeten zoeken in andere boosdoeners zoals geraffineerde granen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.