Hoofdpagina » Nieuws » Consumentenbond: vegetarische rookworsten onsmakelijk en ongezond

Consumentenbond: vegetarische rookworsten onsmakelijk en ongezond

Een panel van 60 liefhebbers van rookworst testte voor de Consumentenbond 7 soorten. Ze bleken niet echt lekker, maar wel duurzamer en gezonder dan rookworst van vlees.

Steeds meer bedrijven bieden een vega optie, nu plantaardig eten in de lift zit. Hema, Unox en zelfs AH hebben inmiddels een vegetarische rookworst in hun assortiment. Als we het testpanel mogen geloven, kunnen fabrikanten maar beter weer terug naar de ontwerptafel. Op het gebied van smaak krijg geen enkele worst een voldoende. ‘Liever geen worst, dan deze vega worst’ zou een deelnemer hebben gezegd. Een andere proever meldt dat de worst naar kots smaakt.

Op de worst van De Vegetarische slager na, blijken geen van de vegetarische rookworsten te knakken. Traditionele rookworsten staan erom bekend te knakken bij een hap.

Ook op het gebied van gezondheid scoren de worsten niet best, er zitten allerlei ongezonde ingrediënten in, zoals veel zout. De verpakking is meestal wel dik in orde, want de marketeers doen hun uiterste best om de worsten de hemel in te prijzen.

Met een Testoordeel van 6,9 is de Garden Gourmet Rookworst de Beste Koop. Deze worst is voor gemiddeld € 3,- in de supermarkt te koop. De Consumentenbond meldt dat deze worst weinig verzadigd vet bevat, en wel rijk is aan eiwitten. Volgens het smaakpanel is deze vegarookworst toch niet niet de lekkerste, ook al is deze als enige zonder rook(aroma) bereid. Er zit wel kippenei-eiwit in en daarom niet geschikt voor veganisten. Het panel gaf deze worst slechts een 5,2 op het onderdeel smaak. Andere worsten die hoger scoorden waren Hema Ookworst groente en Valess Rookworst, die respectievelijk een 7,5 en 5,6 voor smaak kregen. Deze twee worsten kregen wel enkele positieve opmerkingen, zoals ‘verrassend’, ‘de enige die ik helemaal heb opgegeten’ en ‘ik vind dit een heel goed alternatief’.

Er is geen ‘Beste uit de Test’, want geen van de geteste worsten heeft een totaalcijfer hoger dan een 7. Dit komt vooral door de lage beoordelingen van de smaak. Een smaakvolle aanrader blijken de vegarookworsten dus niet te zijn.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid raadt de Consumentenbond aan om te kiezen voor een worst op basis van kip of varkensvlees. Het is vooral rundvlees dat kan zorgen voor een flinke toename van vrijgekomen CO2.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.