Groente en fruit zijn gezond, dat is voor velen geen nieuws. Als we een groot recent onderzoek moeten geloven, is het toch verstandig om een deel van je groente rauw te eten. Het langdurig koken van je groente kan een nadelig effect hebben op de hoeveelheid vitamines, mineralen, polyfenolen, carotenen, glucosinolaten en vrije aminozuren. Een deel van je groente rauw eten is volgens dit onderzoek gunstig voor je gezondheid. Zo zouden mensen die deze gewoonte hebben een lagere kans hebben op cardiovasculaire problemen. Eerder onderzoek suggereerde hetzelfde, maar ontdekte dat de bescherming bij meer dan 3 porties rauwe groente juist lager lag dan bij 2 porties. Meer is dus niet altijd beter.
Een hogere groenteconsumptie is volgens de onderzoekers in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, maar het onafhankelijke effect van rauwe en gekookte groenteconsumptie was onduidelijk. Dit was voor hen aanleiding om het onderzoek te starten. Zij haalden uit de UK Biobank 399.586 deelnemers, zonder geschiedenis van hart- en vaatziekten. De inname van rauwe en gekookte groenten werd gemeten met een gevalideerde voedingsvragenlijst. Hun conclusie was dat een hogere inname van rauwe, maar niet van gekookte, groenten in verband werd gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten.