Hoofdpagina » Nieuws » Dagelijks handje walnoten verbetert hersenen bij tieners

Dagelijks handje walnoten verbetert hersenen bij tieners

Het is algemeen bekend dat noten goed voor ons zijn, en recent onderzoek suggereert dat ze zelfs onze hersenen ten goede kunnen komen, vooral bij jongeren. De focus ligt op een specifiek type omega-3 in walnoten, bekend als alfalinoleenzuur of ALA, een essentieel vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken of opslaan.

Walnoten blijken een positief effect op de hersenen te hebben, vooral bij jongeren. Een studie onder middelbare scholieren (11-16 jaar) toonde aan dat het eten van walnoten voor kan leiden tot een verbeterde aandachtsspanne en sterke verbeteringen bij kinderen met ADHD. Walnoten bevatten het essentiële vetzuur alfalinoleenzuur (ALA), dat belangrijk is voor de hersenontwikkeling. De studie toonde ook vooruitgang in fluïde redeneren, een cognitieve functie gerelateerd aan abstract en logisch redeneren. Onderzoekers benadrukken dat een gezond dieet belangrijk is voor de cognitieve en psychische ontwikkeling van kinderen.

ALA is cruciaal voor de ontwikkeling van onze hersenen, vooral tijdens de leeftijd van 11 tot 16 jaar. Om dit verder te onderzoeken, hebben Spaanse wetenschappers een studie uitgevoerd waarbij ze de effecten van walnoten op de hersenfunctie van tieners hebben geanalyseerd. Ze verdeelden 700 middelbare scholieren in twee groepen: een controlegroep en een experimentele groep die dagelijks 30 gram walnoten consumeerde gedurende zes maanden.

De resultaten toonden aan dat de tieners die in een periode van 183 dagen ten minste 100 dagen walnoten aten een verbeterde aandachtsspanne hadden. Vooral bij kinderen met ADHD was er een significante verbetering, ze waren meer gefocust en minder hyperactief.

Adolescentie is een fase van intense biologische veranderingen. Een belangrijk proces, bekend als neuropsychologische rijping, vindt plaats in deze periode, wat resulteert in de groei van synapsen in de frontale cortex – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor complex gedrag en emoties. Neuronen die goed worden gevoed met ALA kunnen meer nieuwe en sterkere synapsen laten groeien.

Naast het verbeteren van de aandachtsspanne, toonde de studie ook aan dat de consumptie van walnoten het vermogen tot abstract redeneren, logisch redeneren en flexibiliteit in denken en probleemoplossend vermogen in nieuwe situaties verbeterde. Dit vermogen, ook bekend als fluïde intelligentie, is een belangrijk aspect van cognitieve functie.

De studie onderstreept het belang van een gezond en consistent dieet voor de cognitieve en psychologische ontwikkeling van een kind. De onderzoekers zijn nu van plan om het effect van de consumptie van walnoten en andere noten bij zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen te onderzoeken, met de nadruk op de cognitieve en psychologische ontwikkeling. Het is duidelijk dat onze voeding een belangrijke rol speelt in onze cognitieve functies, en deze bevindingen kunnen in de toekomst leiden tot betere voedingsaanbevelingen voor optimale hersenontwikkeling (bron: Scientas.nl).

Oorspronkelijke studie: Pinar-Martí A, Gignac F, Fernández-Barrés S, et al. Effect of walnut consumption on neuropsychological development in healthy adolescents: a multi-school randomised controlled trial. eClinicalMedicine. 2023;59:101954.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.