Flavonoïdenrijke voedingsmiddelen, waaronder bessen, appels, peren en wijn, lijken een positief effect te hebben op de bloeddrukniveaus, een associatie die gedeeltelijk wordt verklaard door kenmerken van het darmmicrobioom, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in Hypertension, een tijdschrift van de American Heart Association.
“Ons darmmicrobioom speelt een sleutelrol in het metaboliseren van flavonoïden om hun cardioprotectieve effecten te versterken, en deze studie levert bewijs dat suggereert dat deze bloeddrukverlagende effecten haalbaar zijn met eenvoudige veranderingen in het dagelijkse dieet,” zei hoofdonderzoeker van de studie Aedín Cassidy, Ph.D., voorzitter en professor in voeding en preventieve geneeskunde aan het Institute for Global Food Security aan de Queen’s University in Belfast, Noord-Ierland.
Flavonoïden zijn verbindingen die van nature voorkomen in fruit, groenten en plantaardige voedingsmiddelen zoals thee, chocolade en wijn, en waarvan in eerder onderzoek is aangetoond dat ze het lichaam verschillende voordelen voor de gezondheid bieden. Flavonoïden worden afgebroken door het darmmicrobioom van het lichaam – de bacteriën in het spijsverteringskanaal. Recente studies hebben een verband aangetoond tussen de darmmicrobiota, de micro-organismen in het menselijke spijsverteringskanaal, en hart- en vaatziekten (CVD), de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. Darmmicrobiota zijn zeer variabel tussen individuen, en er zijn verschillen gemeld in de samenstelling van darmmicrobiota bij mensen met en zonder CVD.
Nu steeds meer onderzoek erop wijst dat flavonoïden het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen, werd in deze studie de rol van het darmmicrobioom in dit proces onderzocht. Onderzoekers onderzochten het verband tussen het eten van flavonoïdenrijk voedsel met de bloeddruk en de diversiteit van het darmmicrobioom. De studie onderzocht ook hoeveel variantie binnen het darmmicrobioom het verband tussen de inname van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen en de bloeddruk zou kunnen verklaren.
Een groep van 904 volwassenen tussen 25 en 82 jaar, 57% mannen van de Duitse PopGen biobank werden gerekruteerd voor deze studie. (De PopGen biobank omvat deelnemers uit een netwerk van zeven biobanken in Noord-Duitsland). Onderzoekers evalueerden de voedselinname, het darmmicrobioom en de bloeddruk van de deelnemers samen met andere klinische en moleculaire fenotypering bij regelmatige follow-up onderzoeken.
De inname van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen door de deelnemers tijdens het voorbije jaar werd berekend aan de hand van een zelfgerapporteerde voedingsvragenlijst waarin de frequentie en hoeveelheid van 112 voedingsmiddelen werd vermeld. Flavonoïdenwaarden werden toegekend aan voedingsmiddelen volgens gegevens van het United States Department of Agriculture over flavonoïdengehalte in voedingsmiddelen.
Het microbioom in de darmen van de deelnemers werd beoordeeld door uit ontlasting monsters bacterieel DNA af te nemen. Na een nacht vasten, werden de bloeddrukniveaus van de deelnemers drie keer gemeten in intervallen van drie minuten na een eerste rustperiode van vijf minuten. Onderzoekers verzamelden ook informatie over de levensstijl van de deelnemers, waaronder geslacht, leeftijd, rookstatus, medicijngebruik en fysieke activiteit, evenals familiegeschiedenis van coronaire hartziekte, het aantal dagelijks geconsumeerde calorieën en vezels, en de lengte en het gewicht van elke deelnemer werd gemeten om de BMI (body mass index) te berekenen.
De analyse van de regelmatige inname van flavonoïden met het darmmicrobioom en de bloeddruk vond:
- Deelnemers aan de studie die de hoogste inname van flavonoïden-rijke voedingsmiddelen hadden, waaronder bessen, rode wijn, appels en peren, hadden lagere systolische bloeddrukniveaus, evenals een grotere diversiteit in hun darmmicrobioom dan de deelnemers die de laagste niveaus van flavonoïden-rijke voedingsmiddelen consumeerden.
- Tot 15,2% van het verband tussen flavonoïdenrijke voeding en systolische bloeddruk kon worden verklaard door de diversiteit in het darmmicrobioom van de deelnemers.
- Het eten van 1,6 porties bessen per dag (een portie is gelijk aan 80 gram, of 1 kopje) werd geassocieerd met een gemiddelde verlaging van de systolische bloeddruk van 4,1 mm Hg, en ongeveer 12% van de associatie werd verklaard door factoren in het darmmicrobioom.
- Het drinken van 2,8 glazen (125 ml wijn per glas) rode wijn per week werd geassocieerd met een gemiddeld 3,7 mm Hg lager systolisch bloeddrukniveau, waarvan 15% kon worden verklaard door het darmmicrobioom.
“Onze bevindingen geven aan dat toekomstige trials moeten kijken naar deelnemers op basis van metaboolprofiel om de rol van metabolisme en het darmmicrobioom in het reguleren van de effecten van flavonoïden op de bloeddruk nauwkeuriger te bestuderen,” zei Cassidy. “Een beter begrip van de zeer individuele variabiliteit van het flavonoïdenmetabolisme zou heel goed kunnen verklaren waarom sommige mensen meer cardiovasculaire beschermingsvoordelen hebben van flavonoïdenrijke voeding dan anderen.”
Hoewel deze studie wijst op mogelijke voordelen van het consumeren van rode wijn, suggereert de American Heart Association dat als je nog geen alcohol drinkt, je er ook niet mee moet beginnen. Als u wel drinkt, praat dan met uw arts over de voordelen en risico’s van matige alcoholconsumptie. Volgens een verklaring over dieetgezondheid van de American Heart Association kan alcoholinname een onderdeel van een gezond dieet zijn als het met mate wordt geconsumeerd (niet meer dan één alcoholische drank per dag voor vrouwen en twee alcoholische dranken per dag voor mannen) en alleen door niet-zwangere vrouwen en volwassenen als er geen risico is voor bestaande gezondheidstoestanden, interactie tussen medicatie en alcohol, of persoonlijke veiligheid en werksituaties.
De auteurs merken op dat de deelnemers aan de studie afkomstig waren uit de algemene bevolking, en dat de deelnemers zich niet bewust waren van de hypothese. Resterende of niet-gemeten verwarrende factoren (zoals andere gezondheidsaandoeningen of genetica) kunnen echter leiden tot vertekening, zodat deze bevindingen geen directe oorzaak en gevolg kunnen aantonen, hoewel de onderzoekers in hun analyses een gedetailleerde aanpassing hebben uitgevoerd voor een breed scala van dieet- en levensstijlfactoren. De auteurs merkten op dat de focus van deze studie lag op specifieke voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden, niet op alle voedingsmiddelen en dranken met flavonoïden.
Co-auteurs zijn eerste auteur Amy Jennings, Ph.D.; Manja Koch, Ph.D.; Corinna Bang, Ph.D.; Andre Franke, Ph.D.; en Wolfgang Lieb, M.D., M.Sc. De onthullingen van de auteurs zijn vermeld in het manuscript.
Het onderzoek werd gefinancierd door subsidies van de Duitse Onderzoeksstichting en het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek. De PopGen biobank wordt gesteund door het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek en de Medische Faculteit van de Universiteit van Kiel.
Bronnen: Medical Xpress, ScienceDaily, Newswise.
Originele studie: Jennings A, Koch M, Bang C, Franke A, Lieb W, Cassidy A. Microbial diversity and abundance of parabacteroides mediate the associations between higher intake of flavonoid-rich foods and lower blood pressure. Hypertension. 0(0):HYPERTENSIONAHA.121.17441.