De 10 gevaarlijkste E-nummers die je beter vermijdt

Volgens de autoriteiten kunnen de e-stoffen geen enkele kwaad. Ik denk dat dit waar is, als het bij één kleine consumptie blijft. Maar wat doet het bij een regelmatige aanvoer van e-stoffen zoals bij kinderen vaak het geval is. Wat doen de stoffen als ze gezamenlijk gecombineerd worden? Op deze vraag hebben de meeste voedingsexperts geen antwoord.

Het toevoegen van hulpstoffen aan voedsel geeft aan dat het zwaar bewerkt is en eigenlijk sowieso het best vermeden kan worden. Bewerkt voedsel gedraagt zich in het lichaam niet natuurlijk en kan daardoor processen beschadigen omdat het lichaam niet is ingesteld op kunstmatige voeding. Van de meer dan 1000 e-stoffen hebben we er 10 geselecteerd die je beter kunt mijden:

 

E102 – Tartrazine (gele kleurstof)
Deze stof wordt vooral toegevoegd aan advocaat en bakkersroom die je in taarten en tompoucen aantreft. Normaal gesproken gebruikt men hiervoor echte eieren, maar dit is een dure grondstof en minder lang houdbaar. Dit is dus vooral leuk voor de portemonnee van de bakker en minder voor je gezondheid want de klachten die dit spul kan oproepen kunnen bij sommige mensen heftig zijn: de productie van histamine kan worden gestimuleerd waardoor allergische reacties kunnen worden versterkt. Daarnaast kan het zorgen voor netelroos en astma aanvallen.

 

E120 – Cochenile rood (kleurstof)
Dit is de rode kleurstof afkomstig van geplette schildluizen. Deze luizen hebben van nature karmozijn in hun bloed, wat zorgt voor de dieprode kleur. Deze stof wordt aan erg veel snoep toegevoegd, maar de bekendste zijn toch wel M&M’s en Fristi. Van deze stof is het bekend dat het bij kinderen hyperactiviteit kan aanjagen.

 

E211: Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
Wordt veel toegepast om producten zoals Cocos melk en sambal langer houdbaar te maken. Werd voorheen in Cola toegepast, maar The Coca Cola Company besloot deze stof uit de receptuur te verwijderen nadat de stof in opspraak was geraakt. Benzoaat komt van nature voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Benzoaten komen ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt het chemisch gemaakt uit tolueeen en is ook meteen de soort die we moeten mijden. De chemische variant kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit.

 

E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
Wordt het meeste gebruikt in mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas. Is een metaalbinder en stabilisator en wordt onder andere ook gebruikt om metalen uit het lichaam te verwijderen bij een metaalvergiftiging.  De voornaamste bijwerkingen zijn overgeven, diarree en buik- en spierkrampen.

 

E432, polysorbaat (emulgator)
Wordt veel toegepast in ijs, frisdranken, soepen, bonbons, kauwgom, alcoholcocktails en paté.
Synthetisch product wat wordt gemaakt uit ethyleenoxide (synthetisch), sorbitol en laurinezuur (een natuurlijk vetzuur) Dit is misschien erg technisch, maar praktisch kan het zorgen voor een urineweg infectie, gewichtstoename, nierproblemen, huidaandoeningen en digestieproblemen.

 

E461 Methylcellulose
Komt vooral voor in namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs. Het heeft bijzonder veel functies maar wordt vooral ingezet als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator. Methylellulose is niet oplosbaar, maar kan wel deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen.

 

E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
Komt in zeer veel producten voor, het meeste in chips en soepen.

Ook wel bekend onder de (schuil)namen:

  • Gehydroliseerd plantaardig eiwit
  • Extract van plantaardige eiwit
  • Sodium Caseïnaat
  • MSG
  • Monosodiumglutamaat
  • Gehydroliseerd eiwit
  • Ve-tsi
  • Gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Calcium Caseïnaat
  • Gistextract

Dit aminozuur komt zowel in synthetische- als ook in natuurlijk vorm voor.
Natuurlijke bronnen zijn: tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Dit zijn echter zeer lage concentraties die hun functie hebben. Echter de hoge doseringen van de synthetische variant, die werkelijk in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen (zelfs babyvoeding!) te vinden is, doet weinig goeds in het lichaam. Het stimuleert de eetlust waardoor je maar door blijft eten omdat het de hartigheid van de smaak versterkt. Het is bekend dat er in de Chinese keuken rijkelijk gebruik gemaakt wordt van de kunstmatige versie onder de naam VeTsin en zo hebben velen kennisgemaakt met de bijwerkingen: astma-aanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen.

 

E640, glycine (broodverbeteraar)
Komt voornamelijk voor in afbakbroodjes, croissants en stokbroden. Het is een natuurlijk aminozuur als onderdeel van eiwitten. Wordt meestal gemaakt uit slachtafval en gelatine. Komt ook synthetisch voor. In de meeste gevallen dus niet geschikt voor vegetariërs. Glycine wordt ingezet als voedingsbron voor gist bij de brood bereiding en als broodverbeteraar. De bijwerkingen die bekend zijn is dat het onvruchtbaarheid kan veroorzaken en dat het de weerstand kan aantasten.

 

E950, Acesulfaam-K (zoetstof)
Deze zoetstof treffen we voornamelijk aan in light drinken, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt. Acesulfaam-K is volledig synthetisch en is 100 – 200 maal zoeter dan suiker. Het wordt vaak ingezet in combinatie met andere zoetstoffen omdat het deze versterkt. Deze zoetstof wordt geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte, kanker en leukemie. Erg extreem en moeilijk te bewijzen, maar deze beter toch mijden.

 

E951 – Aspartaam (zoetstof)
Wordt voornamelijk toegevoegd aan light-producten als suikervervanger. De stof is 200 keer zoeter dan suiker. Werd toevallig door een werknemer van een bedrijf in geneesmiddelen bij de zoektocht naar een medicijn tegen maagzweren ontdekt. De beste man likte aan z’n vingers om door papier heen te bladeren en had ineens een hele zoete smaak in zijn mond. Dit bedrijf heeft ontzettend veel commercieel succes gehad. Er zijn erg veel (extreme) bijwerkingen gerapporteerd, maar dit zijn de voornaamste:
Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en stemmingsverandering. Het is beter te kiezen voor suiker als zoetmiddel dan voor aspartaam.

 

Ik kies zelf graag voor voedingsmiddelen van biologische aard zonder label omdat je er dan zeker van bent dat het niet is bewerkt. Zodra er een label op zit, klopt er eigenlijk al iets niet.

We hebben een lijst samengesteld met alle E-nummers. Er zijn er inmiddels meer dan 1000 toegelaten, voor mij een extra reden om het eten bij de boer te halen en niet in de supermarkt.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.