web
statistics

De 10 meest ongezonde, kanker veroorzakende voedingsmiddelen – eet deze nooit meer!

bewerkt-voedselDe uitspraak “van alles krijg je tegenwoordig kanker” is een populaire uitspraak geworden, en wel één die sommige mensen gebruiken als retorische opmerking om hun eigen falen in levensstijl en dieet goed te praten, zeker als het gaat om het risico op kanker. Maar de waarheid is dat van veel gebruikelijke voedingsmiddelen wetenschappelijk is aangetoond dat ze inderdaad het risico op kanker kunnen vergroten, en sommigen zelfs aanzienlijk.

Onderstaand de meest ongezonde, kankerverwekkende voedingsmiddelen die je nooit meer moet eten

1. Genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s)
Vast staat dat genetisch gemanipuleerde organismen geen plek hebben in welk kanker vrij dieet dan ook. Zeker niet nu zowel de GMO’s als de chemicaliën die gebruikt worden om ze te laten groeien hebben aangetoond tumoren snel te laten groeien. Maar GMO’s zijn overal, ook in de afgeleide voedsel varianten die gemaakt zijn van mais, soja en koolzaad. Je kunt ze vermijden door alleen te kiezen voor gecertificeerd organisch, gecertificeerd niet-genetisch gemanipuleerd en streekgebonden voedsel dat op natuurlijke wijze geteeld is, zonder gebruik van biotechnologie.

2. Kant en klare vleesproducten
De meeste kant en klare vleesproducten, inclusief vleeswaren, bacon, hotdogs en worstjes bevatten chemische houdbaarheidsmiddelen die ervoor zorgen dat de producten er fris en aantrekkelijk uitzien, maar kunnen ook kanker veroorzaken. Zowel natriumnitriet als natriumnitraat worden geassocieerd met het risico op darmkanker en andere vormen van kanker aanzienlijk te vergroten, dus kies voor onbehandelde vleesproducten die zonder nitraten gemaakt zijn, en bij voorkeur van een plantaardig gevoerde bron.

3. Magnetron popcorn
Ze zijn misschien gemakkelijk in gebruik, maar de zakken waarin magnetron popcorn zit zijn gemaakt met chemicaliën die niet alleen geassocieerd worden met onvruchtbaarheid, maar ook met lever, testikel- en alvleesklierkanker. De U.S. Environmental Protection Agency (EPA) erkent dat Perfluoroctaanzuur (PFOA) wat in de popcornzakken zit “mogelijk” carcinogeen is, en verschillende onafhankelijke studies hebben PFOA geassocieerd met het veroorzaken van tumoren. Op dezelfde wijze wordt de diacetyl die in de popcorn zelf wordt gebruikt geassocieerd met longschade en kanker.

4. Frisdranken
Net als kant en klare vleesproducten hebben frisdranken aangetoond kanker te veroorzaken. Volgepropt met suiker, chemische middelen en kleurstoffen verzuurt frisdrank het lichaam en voedt letterlijk de kankercellen. Gebruikelijke frisdrank chemicaliën als caramelkleur en het derivaat 4-methylimidazole (4-MI) zijn ook geassocieerd met het veroorzaken van kanker.

5. Light-producten en dranken
Zelfs nog slechter dan de gewone frisdrank met suiker zijn light-frisdranken en andere “light” voedingsmiddelen. Een recent wetenschappelijk onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) onder meer dan 20 verschillende onderzoeken hebben aangetroffen dat aspartaam, een van de meest gebruikte kunstmatige zoetstoffen, een veelheid aan ziektes veroorzaakt waaronder geboorte defecten en kanker. Sucralose, saccharine en verschillende andere kunstmatige zoetstoffen worden eveneens geassocieerd met het veroorzaken van kanker.

6. Geraffineerd wit meel
Wit meel wordt veelvuldig gebruikt in kant en klare voedingsmiddelen, maar de extreme hoge hoeveelheid koolhydraten is iets om ons zorgen over te maken. Een onderzoek wat gepubliceerd is in het blad Cancer Epidemiology, Mile Markers, and Prevention heeft aangetoond dat regelmatig gebruik van geraffineerde koolhydraten wordt geassocieerd met een risico toename van 220% in het krijgen van borstkanker bij vrouwen. Hoog glycemisch voedsel in het algemeen heeft aangetoond het bloedsuikerniveau in het lichaam snel te doen stijgen, wat direct kankercellen voedt en verspreidt.

7. Geraffineerde suikers
Hetzelfde gaat op voor geraffineerde suikers, die de insuline niveaus snel laten pieken en de groei van kanker cellen voeden. Een fructose rijke zoetstof als maissiroop (high-fructose corn syrup, HFCS) is in het bijzonder gevaarlijk, omdat kanker cellen hebben aangetoond ze snel en gemakkelijk op te nemen om te kunnen groeien. En omdat koekjes, cakes, taarten, frisdranken, vruchtensappen, worstjes, ontbijtgranen en vele andere populaire kant en klaar producten vol zitten met HFCS en andere geraffineerde suikers, verklaart dit waarom meer mensen kanker krijgen tegenwoordig.

8. Standaard appels, druiven en ander bespoten fruit
Veel mensen denken dat ze gezond eten als ze appels, druiven of aardbeien kopen in de winkel. Maar tenzij deze vruchten biologisch zijn of gecertificeerd pesticide vrij, kunnen ze een enorm risico op kanker vormen. De Environmental Working Group (EWG) heeft aangetroffen dat meer dan 98% van alle standaard producten, en zeker degene die op de “vuile” fruitlijst staan, verontreinigd is met kanker veroorzakende pesticides.

9. Kweekzalm
Kweekzalm is een product met een hoog risico op kanker, volgens Dr. David Carpenter, directeur van het Institute for Health and the Environment van de University of Albany. Volgens zijn onderzoek ontbreekt het deze zalm niet alleen aan vitamine D, maar is vaak verontreinigd met kankerverwekkende chemicaliën, PCB’s, vlamvertragers, pesticides en antibiotica.

10. Gehydrogeneerde oliën
Voorbeelden van gehydrogeneerde oliën zijn margarine en andere kunstboters. Deze worden doorgaans vaak gebruikt om kant en klare producten langer houdbaar te maken. Maar gehydrogeneerde oliën veranderen de structuur en flexibiliteit van cel membranen in het lichaam, wat kan leiden tot een slopende ziekte als kanker. Sommige fabrikanten stappen over op palmolie en andere, veiligere alternatieven, maar transvetten worden nog steeds veelvuldig gebruikt in kant en klare producten. (Bron: Top 10 most unhealthy, cancer-causing foods – vertaling Petra)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

88 gedachten over “De 10 meest ongezonde, kanker veroorzakende voedingsmiddelen – eet deze nooit meer!”

 1. Ik heb gelezen dat je het merendeel van de pesticide en andere rommel van fruit als appels en peren er afwast met een borsteltje. En een paar druppels afwasmiddel! Uiteraard daarna heel goed afspoelen. Druiven, bessen, aardbeien enz zou je 10 minuten in een teiltje met water moeten zetten met een kop natuurazijn, wel een beetje husselen tijdens diec10 minuten. Wat is jouw mening?

  • Boeren besproeien uit angst voor een mislukking van de oogst hun gewassen wekelijks. De bestrijdingsmiddelen komen via het grondwater ook IN de gewassen terecht. Borstelen heeft dus geen zin helaas.

   • Ik heb laatst een wetenschapper horen zeggen (op TV) dat groente en fruit wassen niet zoveel zin heeft,omdat de bestrijdingsmiddelen door de schil heen gaan. Dus ja, zeg het maar.

    • Bestrijdingsmiddelen worden ook via de wortels opgenomen en komen zo in de vrucht terecht :(

     Koop dus altijd bio!

  • De meeste appelbomen/fruitbomen staan al jaren op dezelfde plaats. Gif dat erop wordt gespoten verdwijnt, door regen of afvloeiing in de grond. Hierop zuigen de wortels het water met gif op en komt het gif in de ‘levende’ boom en de appels. Hierdoor zit het gif niet alleen aan de buitenkant van de appel (ander fruit) door het besproeien, maar ook in de appel. Je kan het er niet afwassen…biologisch dan toch maar?

 2. Het niet meer eten van suiker en zetmeel zorgde ervoor dat ik me vele malen fitter ging voelen. Heb je nog tips om een gezin van 4 betaalbaar biologisch te laten eten? Dat is waar ik altijd afhaak, de prijs van biologisch, en velen met mij trouwens.

   • Juglen kan jij mij wat eet tips geven?
    ik weeg namelijk 104 kilo en ik zou graag wat willen afvallen.
    het zou heel fijn zijn als je dat zou doen want de laatste tijd voel ik me veel minder zelfverzekerd omdat ik mezelf te dik vind.

    Groetjes Mees van der Hijden

  • Bak je eigen brood en ontbijtgranen, doe ik ook al lang en spaar ik mega veel mee uit, ik koop mijn meel en veel andere zaken biologisch bij de-zuidmolen.nl ,er is ook biovoordeel.nl(niet zo goedkoop als de zuidmolen meestal) en zo zijn er nog meer online winkels. Bij de boer kopen werkt goed en het merk bio+ is ook relatief goedkoop. Wij eten nu nauwelijks vlees en zijn wel duurder uit maar ongeveer 20-30%. We eten niet alles bio maar het meeste wel. Jumbo heeft trouwens veel bio+ producten.

   Mijn ervaring is dat goed online zoeken erg veel kan schelen in kosten. Soms bespaar ik 5 euro op 1 artikel, alleen al door goed te zoeken. De verzendkosten van de molen zijn trouwens ook heel erg goedkoop 6 euro tot 28kg. Ik koop meestal een zak van 25kg speltmeel + extras..

   Succes!

   • Andre, speltmeel kan toch maar beperkt worden bewaard? Of koop je dat als korrel en maal je het zelf?

  • Onzin wat je zegt, biologische producten waar vroeger aan de prijzige kant ja! Nu betaal je missch 10 tot 30cent meer dan normale bespoten producten.
   En zelfs de Lidl heeft veel bio producten die zeeeeer cheap zijn!

  • Ik begrijp u. De regering zou de taksen op biologische producten moeten verminderen. Er zijn, inderdaad, veel mensen die het laten omwille van de prijs. Wat herel spijtig is. Want dan blijven wij in de categorie van gevaarlijke voedsel met alle gevolgen vandien.

   • Willem, de regering zou dit en dat moeten doen werk niet. De regering is daar om de NWO en hunzelf in stand te houden. Let maar op het zal nog zwaarder gaan.

  • Danielle, ik dacht eerst ook dat biologisch eten duurder zou zijn. Als je bedenkt en uitrekent hoeveel je NIET meer koopt aan ongezonde producten, dan compenseert dat aardig!
   Bovendien merk ik dat ik van gezonde/ biologische voeding veel minder nodig heb en toch geen ‘hongergevoel’ krijg. ik heb dus ook geen behoefte om te ‘snaaien” en daar bezuinig ik dus nog eens extra! aan het einde van de maand komt de optelsom dan toch aardig in de richting van mijn ‘oude’ huishoudbudget.

 3. Als je wit meel gebruikt voor koek te maken of brood ( dus niet altijd ) wat is daar ongezond aan?
  Suiker is ook een natuurproduct en in mate kan het zeker geen kwaad..!?
  Ik ben ook niet overtuigt dat biologische groente en fruit geen bestrijdingsmiddel bevatten .
  Zelf heb ik wel een kleine groentetuin en gebruik zeker geen bestrijdingsmiddel ,maar ik koop zeker
  Wel groente en fruit bij lidl of in in een groentezaak . Paprika ,appels en ander fruit zet ik ook in azijn en ik schil de appels ….als je zo wilt kunnen wij ook geen water uit de kraan meer drinken ,en water uit de flessen zou volgens een aantal onderzoeken ook niet zo goed zijn ….het meeste van wat boven wordt genoemd zoals ,magnetron maaltijden ,kant en klare vlees producten of verpakte etenswaar komt bij ons niet in huis (frisdrank heel af en toe )
  Maar als je zo wilt is de lucht zo verontreinigd dat dit alles ook zijn weerslag heeft op gewassen ,dus wat is nou helemaal gezond ?

  • Het artikel gaat niet over wat helemaal gezond is, maar wat bewezen kankerverwekkend is. Daaruit kan ieder voor zich conclusies trekken en beslissen hoe ver hij/zij wil gaan om minder kankerverwekkend te eten.

 4. Dit vindt ik nu zo jammer van dit artikel, laat nu ook eens duidelijk naar voren komen in welke dagelijkse producten het allemaal zit en laat een lijst zien van producten dat wel goed en gezond is ipv die moeilijke termen. Verder ben ik van mening zolang alles mag en toe gestaan is van hormonen spuiten in vlees en chemische rommel in al dat andere kunnen straks niks meer eten en we werken allemaal er aan mee door het massaal te kopen en niks aan te doen.

  • Helemaal mee eens.

   Fijn dat het naar voren gebracht wordt hoor, maar uiteindelijk kunnen de meeste mensen hier helemaal niks mee.
   Inderdaad een lijst met specifieke producten waar het om gaat zou erg handig zijn, net als een lijst met producten die wél gezond zijn..

  • Ik denk dat als je op de achterkant kijkt van de verpakking kom je zelf al een heel eind. Tarwemeel en suiker zit in heel veel producten, dus je kan straks een groot deel van de supermarkt gewoon voorbij lopen. En in 1 oogopslag zie je vaak al of er e-nummers in zitten -> gewoon laten staan dus.

 5. Helemaal eens met Patricia. Ik word helemaal moe, niet van de verkeerde voeding maar van dit soort artikelen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook tegen Gif en verkeerde ongezonde producten. Maar ik voel me Door die waarschuwingen een steeds slechtere ouder. Want met kids, werk, huishouden, partner, vrienden en huisdier heb ik geen tijd om zelf te gaan uitzoeken in welk product die rotzooi zit maar loop wel met het besef rond dat ik wellicht rommel eet en te eten geef. Dus graag een lijst met goede producten, merk erbij en liefst ook naam verkooppunten.

  • U hebt geen TIJD om uw kinderen te behoeden? ik ben zelf 22jaar en ik kijk altijd voordat ik iets koop(1x uiteraard..na 12x weet ik wel wat er in zit) wat er allemaal in zit(meegegeven dat ik best makkelijk ben met eten en dus mijzelf ”gif” toe doe). Als u dit artikel kunt lezen en kunt commenten moet u ook tijd hebben om even een artikel om te draaien en snel de inhoud af te lezen…tis misschien 50minuten extra in totaal maar dan heeft u ale artikelen die u wilt(gok ik) gelezen en weet u welke goed en niet goed zijn…kom op joh ”geen tijd”…wat een slap excuus voor uw kinderen als ze later in het ziekenhuis liggen(extreem voorbeeld) en u zegt ”ja sorry, ik had geen tijd”.

   • gandoe helemaal met je eens.Dan heeft die dame ook nog een huisdier dit neemt ook tijd omdat de kinderen meestal de eerste week het dier prachtig verzorgen daarna moet ma dit doen. Daarbij zie ik zittende op een terras aan de Moezel, hoe vooral Nederlandse moeders hun kinderen zwak opvoeden, gemiddeld zijn de Nederlandse kinderen ongehoorzaam en hebben weinig respect geleerd om naar volwassenen te luisteren. Goede opvoeding en gezond eten moeten gecombineerd zijn. Een gezond ongehoorzaam kind is een plaag voor de omgeving. Is hier tijdens de vakantie duidelijk zichtbaar.Mijn kinderen (3 stuks) luisteren bij de eerste keer en spreken niet tegen. Mijn vrouw is een sterke vrouw ook met koken en heeft nooit hoofdpijn.

    • Heel knap van je en je boft maar met zo’n vrouw…zzzzzzz…. slaap verveling….

   • Precies, Gandoe. Als je gezond wilt eten, MAAK je tijd. In het begin is het een kwestie van etiketten lezen, maar dat went snel. Eenmaal gelezen, weet je dat je dat product dus NOOIT meer hoeft te kopen. Maakt boodschappen doen alleen maar makkelijker. Veel meer basis producten kopen ipv kant en klare. Zelf je mayo maken, ketchup e.d.
    zelf je groente snijden en koken ipv kant en klaar.

    ook ik heb kids, full time baan, huishouden, partner, druk sociaal leven, lid van clubs, sporten e.d. Voldoende tijd over voor boodschappen doen, koken en samen aan tafel eten!

  • Ellen, koop of print deze lijst en print een lijst met enummers en wat ze zijn… Neem dit mee naar de supermarkt en LEES de etiketten… That’s it! En ken je iets niet, google het dan…… educate yourself!! Gewoon omdat het kan!! Uiteindelijk weet je precies waar je mee dealt… spelenderwijs!

   Wat nou als er enorm veel ingredienten staan vermeld? Wat denk je dan… teveel moeite om even na te trekken? Nee, denk anders….. Waarom bijvoorbeeld 65 ingredienten? Zou dat okay zijn? Zo moet je ook anders gaan denken…. hoe meer ingredienten, hoe meer rotzooi.

   Succes! En tijd maak je natuurlijk als het om je kinderen gaat!

 6. Laten we voertuigen afschaffen, laten we de fabrieken sluiten, laten we weer leven als ik de oertijd. Tegenwoordig kan en mag niets meer.
  Dood ga je toch, en je elke bezighouden met wat wel en niet mag, ik wordt er zo moe van!!!! Waarom laten we dan niet alle fabrieken die dat vergif maken sluiten? De zieke mensen met kanker kosten toch zoveel aan de overheid? Ach mensen toch. De hele wereld wordt gemanipuleerd door macht, de grote baas van Greenpeace is één van de rijkste mensen op aarde, En hij zal wel zeggen dat het niet met ons geld is… Het is allemaal om zeep !!!

 7. Graag wat meer duidelijkheid is inderdaad fijn. Als ik nou een lekkerstuk verse zalm koop bij de sligro, ben ik dan goed bezig of niet.
  Onze kleindochter van 15 maanden is gek op mais, zit ik dan met biologische uit een blik altijd goed?
  Succes en ik hoor het graag

 8. Alles met mate is het devies! Volgens de tandarts zou ik met mijn coladrinkgedrag (een mooi woord voor Scrabble ;-) ) geen tand meer in mijn mond moeten hebben.
  Hetgeen ik mij afvraag is wat meneer Zwaan verder nog voor de kost doet, dan ons waarschuwen voor al dat slechte wat in onze voeding zit. Per ongeluk biologische boer die teveel voor zijn producten vraagt, omdat het zo gezond zou zijn en daarom zijn producten niet af kan zetten?
  Onthoudt dat Linda McCartney ook aan de vreselijke ziekte overleed, terwijl zij er alles aandeed om supergezond te leven.
  Wees bewust van wat je eet en drinkt, en doet dat met mate en met je ‘maten’!

  • Ik ben het helemaal met je eens Peter. Iedere dag een hotdog is niet goed. Maar af en toe, dát mag toch wel. Het is prima om mensen bewust te maken. ‘Weet wat je eet’. Maar het kan ook overdreven worden. Het nuttigen van de ‘verboden’ voedingsmiddelen wil niet zeggen dat je kanker krijgt. Evenmin geeft het zekerheid dat je het niet krijgt als je ze niet eet. Het voorbeeld van Linda McCartney is een goede. Zo ken ik iemand die tot zijn tachtigste gerookt heeft als een ketter, nooit wat mankeerde en uiteindelijk overleed toen hij met zijn booster vast bleef zitten tuss het spoor en geschept werd door een trein. Heel triest voor deze man die nooit ziek was. En de moeder van een klasgenootje: Zij zweerde bij biologisch. Alles onbespoten, schijf van vijf, geen suiker, frisdrank of piep-snacks. Ze overleed aan longkanker en had uitaard nooit gerookt.
   Weet wat je eet en doe er je voordeel mee.

   • Dat zij aan longkanker overleed kan vele andere oorzaken hebben behalve dat gelul dat zij nooit gerookt had. Voorbeelden: een sterk rokende omgeving, inademen van gifstoffen, het overgebruik van chemische was en andere middelen, gebruik van pesticide en nog veel meer oorzaken. Je lichaam is geen riool gebruik je lichaam zoals een tempel.

 9. Ik ben ook voor gezonden voeding en ik geloof in een kern van waarheid betreffende dit artikel, echter wat mogen we nog eten? Ben nu een tijdje bezig met gezonde voeding maar is het niet zo dat het de plicht is van de grote winkelconcerns om gezonde voeding en, ik bedoel hiermee groenten en fruit, te verkopen zodat we ons geen zorgen hoeven te maken om pesticiden en andere verdelgingsmiddelen. De verantwoording ligt zeker ook bij ons, als consument, maar als de bron aangepakt wordt, hebben we alvast een zorg minder…..

 10. Ik geloof hier dus helemaal niks van. In bijna geen enkel punt wordt zwart op wit gezegd dat het kanker veroorzaakt. Het KAN kanker veroorzaken. Dat betekent niet dat je het ook daadwerkelijk KRIJGT. Kanker is van zoveel andere dingen afhankelijk dan alleen je voedsel. Het heeft ook te maken met aanleg, heel veel zit gewoon al in je familie. En hoe kun je in vredesnaam 220 procent meer kans op kanker hebben, als de kans dat je het krijgt 0 is omdat je de aanleg er niet voor hebt (dit is overigens gewoon een voorbeeld dat niet wetenschappelijk onderbouwd is).

  En daarnaast er worden niet alleen slechte dingen aan het voedsel toegevoegd. Sommige dingen heb je gewoon nodig. Als jij helemaal geen suiker meer eet, gaat het echt goed fout met je hoor. Hetzelfde geldt voor zout. Als je dat niet meer binnen krijgt, ga je van je stokje. Zout heb je nodig om onder andere je bloeddruk op peil te houden. Ik heb zelfs een tijd meer nodig gehad dan gemiddeld omdat mijn bloeddruk te laag was.

  Hetzelfde met suikers in bijvoorbeeld cola. Mijn biologielerares zei ooit dat consequent een liter cola per dag je slokdarm wegbrandt. Ik drink niet dagelijks een liter cola, maar ik drink het wel veel. Ik heb nergens last van, ben zelfs nooit ziek. Maar ik drink behalve cola ook nog andere dingen: siroop, melk, fruitsap, water.

  Voor alles geldt dat je het gewoon met mate moet doen. Je moet weten waar de rem zit. Gewoon gezond leven, normaal en gevarieerd eten, sporten, op tijd en gevarieerd drinken en dat mag dan best wel een keer ongezond zijn. Dat is helemaal niet slecht. Je moet ook dingen binnen krijgen die slecht voor je zijn, want dan kan je lichaam daar weerstand tegen opbouwen. Het probleem met dit land en deze wereld is alleen dat veel mensen niet meer weten waar de rem zit en wat ze het beste kunnen doen om gezond te leven. En dat is dus gewoon normale producten eten en niet al die light blerf die inderdaad vele malen slechter is dan de gewone producten.

  En vergeet bij onderzoeken nooit: wie heeft er opdracht voor gegeven? Vaak is dat namelijk gewoon de branche of fabrikant waar het product vandaan komt. En dat geldt ook voor dit onderzoek (waar ook nog eens andere onderzoeken in aangehaald worden): wat doe de schrijver van dit stuk eigenlijk voor de kost? Het zou me niet verbazen als deze meneer biologische boer is die niet van zijn onbespoten radijsjes afkomt en ons nu zo bang probeert te maken.

  • mevrouw Huizer u praat uit uw nek. Suiker is vergif, is dodelijk en help kanker te ontwikkelen, veroorzaakt vermoeidheid en maakt u vet. Je zegt alles met mate, jij gebruikt heel zwakke argumenten om uw zondige dieet en suikerverslaving goed te praten. En veel sporten? ik zie veel sporters met kanker en hartinfarcten rondom mij. Ik werk gewoon in mijn eigen tuinen huis, stap in het weekend wat door de bossen, rij wat op mijn fiets en voel perfect. Dan heb je het nog over zout, mijn bloeddruk was altijd normaal, ik gebruik geen zout behalve himalaya zout of keltisch zout. Drink jij melk, dat deed ik ook tot in mijn 3e jaar, ik dronk borstmelk. Is dit misschien de reden dat ik nooit ziek ben? Ik ben in de 60, heb een jonge vrouw en 3 kinderen. Het gaat mij goed en vind deze site uitstekend.

   • Eet gewoon wat je lekker vind en geniet van je leven, als alles tegenwoordig zo ongezond is werden we niet met zijn allen ouder. Als ik dagelijks water met biowortels door mijn strot moet duwen ben ik nog liever dood.

    Sommige reacties zijn wel grappig overigens, suiker is vergif? Succes met overleven zonder suiker, schijnbaar hebben sommigen hier nog niet van Hypoglykemie gehoord? Hint het is dodelijk en houd in dat je lichaam te weinig suiker heeft.

    Teveel is enkel op lange termijn schadelijk, maar zonder suiker stoppen gewoon al je organen met werken. Zoals met alles is gewoon een teveel schadelijk, maar een bepaalde hoeveelheid suiker is gewoon nodig om je organen, spieren en hersenen van energie te voorzien.

    Als je deze lijst wilt volgen trouwens, kan je misschien beter overwegen te stoppen met eten, vrees alleen dat dat ook niet zo gezond is. :’)

  • Beste mevrouw Huizer,

   Suiker heeft u helemaal niet nodig. U krijgt al genoeg binnen via de koolhydraten die u eet. Alleen van brood en aardappelen is dat al een enorme berg. Maar er zit in nog veel meer voeding koolhydraten. In uw lichaam worden deze koolhydraten afgebroken tot glucose. Geloof mij dat u hiermee ruim voldoende suiker in uw lichaam heeft. Elke korrel suiker die u daarnaast nog nuttigt is er 1 te veel.

 11. Ik ga nu even wat kort door de bocht
  en mijn gedachte is al jaren
  dat alles wat langer (dan het normaal zou zijn)
  houdbaar gemaakt is, niet gezond is.
  Dieren zijn zelf niet meer gezond
  door alles wat ze “moeten” eten.
  Eten wat elk seizoen ons geeft
  is voor mij een goede graadmeter.

 12. Het probleem voor bewustzijnsverandering is dat mensen zich zo snel “moe” of “ongezellig” voelen van kritiek op hun dagelijkse routine. En daar zijn de voeselproducenten weer heel blij mee.
  Mensen gaan liever blind, gezellig en soepeltjes door volgens de routine die ze ingepeperd is gedurende jaren uitgekookte reclame. Kritiek levert weerstand en onprettige gevoelens op.
  Aan jou de keus: ga je blindelings door of doe je zelf je onderzoek via internet. Wacht niet op anderen voor een lijstje. Gebruik je eigen gezond verstand. De informatie ligt voor het oprapen.
  Niemand heeft gezegd dat opvoeden een makkie zou zijn.

 13. Dames dat is nogal een bestelling die jullie daar plaatsen! Er is maar zoveel informatie die je gratis kunt krijgen. Als je lijstjes wilt dan zul je moeten investeren, de schrijver heeft immers ook moeten betalen voor zijn 2 opleidingen. Hij heeft moeten betalen voor alle boeken die hij heeft gelezen. Hij heeft uren van zijn tijd hierin moeten steken om expert te worden en zal binnenkort ook de kosten van zijn praktijk moeten dekken! En in plaats van dank je wel te zeggen voor de waardevolle informatie die hij zonder kosten voor jou, maar wel kosten voor hem met je deelt – wil je jouw tijdgebrek hem in de schoenen schuiven?! De man geeft kennelijk workshops als je meer informatie wilt. Tijdens zo’n workshop kun je een handig uitgewerkt lijstje verwachten. Niet in een blog.

  • Juglen Zwaan verwoordt en schrijft op een duidelijke en laagdrempelige wijze bevindingen en zienswijzen van allerlei specialisten en ervaringsdeskundigen. Dat hier enorm veel uren in steekt mag duidelijk zijn. Dat hij deze op het internet en in vele boeken vindt is geen enkel probleem, zelfs niet als hij sommige teksten overneemt als de bron wordt vermeld. Het gaat over de informatie die hij verstrekt en niet over hem als persoon. Daar waar anderen zich op een gemakkelijke wijze willen laten voorlichten door deze site neemt dhr. Zwaan het voortouw.En dat doet hij zeker niet slecht.
   Ik ben het dan ook met Sabriye eens. Beste Julgen ga vooral zo door, u hoort bij de trendsetters met uw visionaire blik.

 14. Hoe minder bewerkt hoe beter, dat lijkt me sowieso een aardige leidraad voor gezond eten.
  Toch krijg ik ook vaak wel een beetje een opstandig gevoel bij dit soort artikelen, vanwege de eenzijdigheid ervan. Het is makkelijk om argumenten te leveren die je punt bevestigen door onderzoeken aan te halen (overigens zonder duidelijke referenties zodat ik het niet zelf kan nalezen om me zelf een oordeel te vormen), en alle eventueel omgekeerde bewijs wordt afgedaan als verdacht en dus niet relevant of onderzoeken die het tegendeel zouden beweren worden gewoonweg weggelaten. Hoe goed bedoeld ook, hoe juist misschien de aannames, zo bewijs je niet je gelijk.
  Daarnaast vind ik het onterechte bangmakerij; kanker is een grote verzameling van behoorlijk ingewikkelde ziekten, waarbij vele factoren een rol spelen in het al dan niet krijgen ervan en hoe het ziekteproces verloopt als je het eenmaal krijgt. Feit is dat celmutaties bij iedereen optreden, en ik wil zonder meer aannemen dat de genoemde voedingsstoffen een rol spelen bij sommige van die mutaties. Als een stof dergelijke mutaties kan veroorzaken wordt het potentieel kankerverwekkend genoemd. Zoals bv. zonlicht dat heel duidelijk ook is, om er maar een te noemen. Maar van dergelijke celmutaties naar de daadwerkelijk levensbedreigende ziekte kanker is nog een behoorlijk ingewikkeld proces. Het lichaam repareert normaal gesproken zelf een heleboel van dergelijke mutaties of ruimt ze op zodat ze geen kwaad kunnen. Dus het bewijs dat iets celmutaties kan veroorzaken is nog geen bewijs dat je er ook echt kamer van krijgt. Het is ONMOGELIJK om alle mogelijke celmutaties te vermijden.
  Er zijn maar weinig stoffen waarvan bekend is dat de kans dat je na het binnenkrijgen ook echt kanker ontwikkelt heel groot is, een bekende daarvan is asbest.
  Kortom: gebruik je gezond verstand, eet zo vaak als je kan zo zuiver en onbewerkt mogelijk en laat je vooral niet gek maken door dit soort bangmakerij. Er zijn namelijk ook volop aanwijzingen uit onderzoek dat stress en zorgen (of: je niet voldoende ontspannen) het vermogen van je lichaam om zich te verweren tegen celmutaties (of andere potentiele ziekmakers) ernstig aantast!

  • Rectificatie van een typfoutje (een spontane mutatie eigenlijk, hihi); ”Dus het bewijs dat iets celmutaties kan veroorzaken is nog geen bewijs dat je er ook echt kanker van krijgt” moet het zijn, niet ”kamer” uiteraard.

 15. Wat een hoop negatieve reacties!! Als je t niet wilt weten leg t dan naast je neer en doe wat je wilt! Vergeet niet dat er steeds meer mensen zijn, onze welvaart steeds meer vraagt en verlangt en de industrie daarop inspeelt! Iedereen wil steeds meer en steeds goedkoper daar hangen consequenties aan! Jaren heeft de maatschappij niet willen geloven dat je van roken kanker kreeg, sterker nog roken werd gestimuleerd! Ook in die tijd waren er organisaties die waarschuwden maar er moesten eerst velen sterven en honderden bewijzen geleverd worden voordat iedereen z’n kop uit t zand trok! Doe met de waarschuwingen wat je wilt, je krijgt geen garantie op een gezond lang leven noch op het tegenovergestelde maar bewust met je leven omgaan kan toch zeker geen kwaad?! Zonder onderzoeken of waarschuwingen weten we toch zeker ook niet waar we rekening mee zouden kunnen houden? Je kunt niet met alles rekening houden, er is ook nog zoiets als kwaliteit van leven maar let gewoon op! Alle kleine beetjes helpen! Ik lees niets wat ik niet al eerder heb gelezen, gehoord of gezien! Soms is t fijn om even een reminder te krijgen!! Ik vind t een Fantastisch artikel!

 16. Beste allen,

  Ik heb even naa de site van Juglen Zwaan gekeken en twijfel geen seconde aan zijn integriteit. Als je een hele dag workshop aanbied voor 50 Euro, Inc een biologische lunch, dan ben je niet bezig met zakkenvullen, maar met een bijdrage aan een betere wereld.

  • Ik vind dit ook Koos, wel heel toevallig dat het meestal vrouwen zijn die klagen, hebben waarschijnlijk s ávonds ook veel hoofdpijn.

 17. Ieder mens heeft kankercellen in zijn haar lichaam.
  Zelfs als je zo gezond mogelijk eet en drinkt heb je geen garantie dat je geen kanker krijgt.
  En van leven ga je dood iedereen niemand uitgezonderd.
  Gebruik je gezonde verstand en heb lol in je leven want het duurt maar even.

 18. Het grote probleem van deze tijd is dat de afstand van ons en het oorspronkelijke natuurlijkere leven te groot aan t worden is. Niet alleen dat…ook t verschil van kennis tussen onze grootouders en ons is te groot…kennis en kunde valt weg. Wij weten hoe we digitaal een filmpje moeten downloaden, rippen en op een iPad zetten. We kunnen met één hand de TOMTOM de weg vragen naar ons vakantieparadijs in Spanje maar we weten niet meer hoe je voedsel verbouwd, natuurlijk conserveert, met minimale middelen uit kunt komen en dien meer. Indien de elektriciteit voor een maand uitvalt, vervalt dit land in Anarchie en kannibalisme: we zijn immers niets zonder onze technology. Het roer moet om en ons voedsel moet zo dicht mogelijk bij de bron vandaan komen.

  • Helemaal mee eens, Marcel! Vooruitgang is prima maar zonder basis- kennis en kunde raakt men meteen de weg kwijt, letterlijk en figuurlijk! De wereld kan zich absoluut niet meer staande houden zonder elektriciteit alleen al. Zelfs aan onze basisbehoeften wordt niet meer voldaan als dat uitvalt (denk b.v. aan schoon drinkwater), alles is computergestuurd tegenwoordig! En wat het voedsel betreft; consumenten vragen, de fabrikanten “draaien”, elk mens moet zijn/haar verantwoordelijkheden dragen hierin. En ik geloof er wel in dat we niet al te spastisch moeten doen over voedsel maar wel bewust en met verstand onszelf en onze omgeving goed moeten onderhouden. Alles waar “te” voor staat is gewoon slecht voor de gezondheid! Ik geloof ook dat de mens in staat is zich te “evolueren” naar de wereld waar die op dat moment zich in bevindt, ook de natuur.

  • Verbouw je groente in eigen tuin of op je balkon, of in plantenbakken…. schoon en zonder bestrijdingsmiddel,ruil wat je teveel hebt met andere, dan hoef je niet alle soorten alleen in eigen huis te hebben……….een goede tip: Anne Marie Verkade-Diphoorn uit Tilburg heeft een ProviandRuil 013 opgezet Kijk daar eens op. Succes met je gezonde levensstijl.

 19. Het gaat niet alleen om voeding, het gaat ook om emoties en stress. Dat zijn de drie grootste veroorzakers van ziekten. Dus als je gezond eet maar je emoties niet goed hebt verwerkt kun je alsnog ziek worden. En andersom.

  Maar het is wel goed om je bewust te worden van wat je eet. En als we met zijn allen verpakt voedsel waar meer dan 3 tot 5 ingrediënten in zitten links laten liggen dan gaat de industrie er vanzelf in mee en zullen ze gezonder voedsel gaan verkopen.
  Probeer gewoon zoveel mogelijk verse producten te kopen en af en toe ongezond is echt geen ramp. Ga op je eigen gevoel af. Wat voor de één goed is kan de ander heel ziek maken.

  Toch raad ik je aan suikers en zoetstoffen zoveel mogelijk te vermijden! We krijgen daar ongemerkt veel te veel van binnen. Drink bijvoorbeeld Roosevicee 50/50. En haal koekjes bij de natuurwinkel, die suikers kunnen we beter verwerken. En kijk even op de verpakking van de chips of er suiker in zit, zo ja, kies dan een andere soort.

 20. Hm….deze tien punten betekenen dat we eigenlijk dus helemaal niets meer moeten eten. Ik sluit me bij de groep aan die zegt dat kanker niet alleen maar afhankelijk is van het voedsel die wij met zijn allen naar binnen werken. Het is algemeen bekend dat je van alles niet teveel moet eten, niet teveel junkfood en wat minder de auto te pakken om je voort te bewegen. Als je maar lekker in je vel zit, zou ik zeggen…..

 21. Niets mis met deze waarschuwing. Ik zou eraan toe willen voegen dat het geschreven is voor de Amerikaanse markt. Veel dingen die daar toegestaan zijn in voedingsmiddelen zijn in de EU verboden. Dat had voor de volledigheid wel als noot bij het artikel gemogen. Genetisch gemodificeerde organismen komen op de schappen van onze supermarkten niet voor bijvoorbeeld. Wat niet te checken is echter, is of onze varkens en koeien geen Genetisch gemodificeerde mais hebben gegeten.

 22. Ik vind dit echt bangmakerij. Ik snap ook wel dat het echt niet gezond is om elke dag een hotdog te eten maar ik denk zolang je normaal eet en niet dagelijks een liter cola-light drinkt, je geen verhoogde kans op kanker hebt. Mensen worden gewoon bang gemaakt voor eten met als gevolg allerlei eetstoornissen. Wat ik nog erger vind (geldt dus niet voor bovenstaand verhaal) zijn berichten hoe je moet eten om beter te worden van kanker. Ik ben ervan overtuigd dat voeding in deze heel belangrijk is om beter te worden maar dan in combinatie met een reguliere behandeling. Kijk naar hoe het met Sylvia Millecam is gelopen.

 23. Info tot je nemen wat er voor goeds en slechts in voedsel zit is prima! Maar waar ik een beetje moedeloos van werd waren al die onderzoeken die in de loop der jaren tegenstrijdig bleken. Ik heb nu volwassen kinderen en ik kreeg na het lezen van al die onderzoeken het idee dat ik mijn kinderen jarenlang vergiftigd heb! Ik heb (bijna) altijd verse groente, mager vlees, bruin brood, weinig frisdrank en snoep, minimaal keukenzout enz. gebruikt voor ons dagelijkse voeding en ze zijn zonder ernstige ziektes volwassen geworden. Maar zelfs in dit voedingspatroon worden dan later door onderzoeken dingen “bekend” die je met schuldgevoelens opzadelen. Tegenwoordig neem ik hier kennis van en ga over tot de orde van de dag en eet alles met mate. Een artikel die mijn aandacht trok pas gelden ging over de uitkomst van een (ja, weer..) onderzoek dat enigszins hongerlijden goed is voor de gezondheid….;-)

 24. Er staan punten tussen die écht totaal onbewezen zijn. Er staan punten die je met gezond verstand ook wel kunt beredeneren. Vooral niet roken en matig met alcohol en daarnaast gezond en gevarieerd eten is voor iedereen het beste. Ik ken persoonlijk niemand die dagelijkse meerdere malen magnetronpopcorn eet (en dat geldt voor een aantal andere dingen op het lijstje).

  Dat je daarmee kanker kunt voorkomen, is niet gezegd, maar je verkleint daarmee de kans op kanker. Dat neemt niet weg dat je gewoon toch de pechvogel kunt zijn (en ik kan dat weten).

  Deze twee blogs zijn lezenswaardig (van Luc Bonneux, in mijn ogen de beste epidemioloog van Nederland): http://lucbonneux.blogspot.nl/2012/03/wat-u-moet-weten-over-kanker.html en http://lucbonneux.blogspot.nl/2012/09/over-gezonde-dieten-en-voedseltaboes.html

  De overdreven angst voor kanker en voor kankerverwekkend voedsel is een veel grotere bedreiging voor de kwaliteit van leven.

  Leven gaat over méér dan het voorkomen van een ziekte. Leven gaat vooral over leven !!

 25. velen soorten kweekzalm met keurmerken zijn niet ongezond te noemen & suikers heeft iedereen nodig om normaal te functioneren , de kant en klare producten , vleeswaren , blikken worst etc is natuurlijk wel ongezond te noemen ja & wat betreft fruit is het gewoon een goede zaak om het goed af te spoelen en/of te schillen ! want immers kunnen biologische groenten en fruit ook vervuild zijn door de grond of dergelijken ! , transvetten en margarine,s en bak en braad produkten kunne prima vervangen worden door olijfolie of Gee en dat hoeft niet veel duurder te zijn om dat je er immers veelk minder van gebruikt uiteindelijk en de gang naar de winkel ook reduceert hierin.
  Meer vers bereid eten en matig suiker innemen en gevarieerd eten is het belangrijkst!

 26. Er wordt in het stuk gewezen op palmolie dat zou beter zijn echter de plantages voor palmolie zijn zeer zeker niet beter.
  Hele stukken natuur gaan verloren door deze plantages.
  Dus behalve als het biologische palmolie geen produkten kopen waar dit in zit !,

 27. Heel goed om bewust te zijn van je leven.Maar vergeet niet om van het leven te genieten!!!!Soms worden mensen heel oud, maar sommige zijn al voor hun geboorte op de terugweg…..leef je leven elke dag alsof het je laatste is en geniet!!!!!

 28. Ik denk zelfs dat kweekzalm gezonder is dan zalm uit de zee.. alsof de zee zo schoon is met al die zware metalen en andere vervuiling!? Overigens kun je ook kweekzalm uit de zee krijgen. Dan hebben ze delen afgezet, waarin zalm gekweekt wordt.

  • Gekweekt zeg je, dus in een niet natuurlijke situatie? Wat krijgen ze te vreten? Waarom afgezet, komen in de afgezette delen geen zware metalen of gif soorten welke buiten de afzetting wel voor kunnen komen? Iemand die dit zalmgebied beheert is gebaat bij een zeer snelle groei van de zalm omdat dit winst betekend. Graag wat aanvullende informatie.

 29. Je kan ook overal bang voor worden, dood ga je toch wel.
  Dit is net zoiets als je mag geen worst eten als je zwanger bent en dat soort onzin.

 30. Ik lees bij een heleboel mensen, dat ze zich willen vergoelijken voor hun ongezonde eten wat ze toch zo graag NIET willen laten staan of willen kopen. Het zijn dan de bekende kreten van o.a.: Eet en drink alles met mate of ze willen je bang maken, je gaat toch wel dood of de mensen worden tegenwoordig ouder dan vroeger……. De mensen zijn zich niet bewust dat er sinds de jaren 50, 60 met de kwaliteit van onze voedselbereiding wordt gemanipuleerd, zoals toevoegingen van allerlei E-nummers o.a. kleurstoffen, conserveermiddelen, aroma’s en niet te vergeten de smaakmakers.
  Als voorbeeld de zeer welbekende zakken chips met hun E-nummer 621 (Mononatriumglutamaat)een zeer gevaarlijke giftige stof samen met het E-nummer 951. (de suikervervanger Aspartaam)
  En als we dag in dag uit heel veel E-nummers nuttigen, dan stapelen we in de loop der jaren vele toxische stoffen in ons lichaam op en met reactie allerlei ziektes.
  Maar de overheid, de fabrikanten en supermarktketens hebben toch het beste met ons voor?? Nee, zelfonderzoek en zeer kritisch je eten kopen scheelt al een heel stuk. Het gaat om je gezondheid, die we gratis hebben gekregen.
  Mijn eerste confrontatie met alle ongezonde producten was met de aanschaf van het kleine zwarte boekje “WAT ZIT ER IN UW ETEN” de gids die u alerter maakt op al die E-nummers van Corinne Gouget te koop in de boekenwinkel voor € 10,–
  Dit opende mij mijn ogen om zeer bewust te willen eten en geen supermarktvulling te willen kopen.
  Nog even voor de duidelijkheid. Ik heb geen enkel aandeel in wat voor winkel of voordeel bij vermelding van bovengenoemd boekje. Ga zelf op onderzoek uit en wees zeer kritisch.

  En Juglen bedankt voor al je waardevolle informatie die je op je site zet om de mensen bewuster te laten worden voor iets wat je zelf in de hand kan hebben.

  Groeten, Ans.

 31. Bewust zijn van wat je eet is gewoon heel verstandig. Eet zoveel mogelijk vers maak als het even kan je eigen eten klaar en kies bij voorkeur geen kant & klaar voeding.
  Wanneer je eigen bv je eigen cake bakt kost dit inderdaad tijd het voordeel hieraan is dat je het minder makkelijk gaat eten dan wanneer je dat in de supermarkt koopt.

  Maak bv je je eigen eier of aardappelsalade dan zitten daar nauwelijks conserveer middelen in waardoor het ook niet lang houdbaar is maar wel erg lekker smaakt waar Johma niet aan kan tippen.

  Manipulatie van de overheid gaat niet alleen over voeding maar strekt zich veel verder uit.
  Palmolie plantages zijn inderdaad niet goed voor de natuur.
  Vele dieren worden gevoed met genetisch gemanipuleerde soja of mais. Wat het vlees wat wij eten per definitie geen goed doet..

  Denk gewoon na en neem de tijd voor je eigen gezondheid. Ja dood gaan we allemaal de ene wat of veel eerder dan de andere maar geniet ondertussen op een fijne & gezonde manier van het leven

  Bekijk het ook van de positieve kant dat heeft een beter effect op jou als mens.

 32. natuurlijk zijn waarschuwingen op zijn plaats. Alleen is het artikel zeer oppervlakkig. Dit soort websites worden gemaakt om kliks te genereren op de aangeboden advertenties en het verkopen van e-books. Op zich niks mis mee, maar meer relevante informatie is wel op z’n plaats.

 33. Hallo allemaal, het is niet meer zoals vroeger,
  nu wordt er niet meer zoveel fruit bespoten,soms
  helemaal niet en worden er natuurlijke middelen
  ingezet ter bestrijding.Dus alles met een korreltje
  zout nemen.

 34. We gaan gewoon gezellig niks meer eten… Want volgend jaar staan er 10 andere producten op deze lijst en dat jaar daarop weer…. Gewoon nergens TE veel van nemen..

  We leven nu eenmaal in een kankerverwekkende maatschappij en daar gaat niemand meer iets aan veranderen. of we moeten 200 jaar terug in de tijd.. Geen elektronica, geen auto’s, boten en vliegtuigen….

 35. My God, het is vrijwel onmogelijk om bovenstaande producten niet regelmatig te consumeren tegenwoordig. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Eigenlijk zouden er gewoon radicalere maatregelen genomen moeten worden tegen de industrie en alle ministers v volksgezondheid en andere politici wereldwijd verboden moeten worden om met lobbyisten te praten. Om te beginnen, breng ik kaart welke stoffen een verhoogd risico op kanker geven en deze verplicht te stellen met een kankerlogo op voedseletiketten. Alleen dit zal de fabrikanten ertoe dwingen om te stoppen met het vergiftigen van consumenten. Want dan tref je ze in hun portemonnee. Waarom stemmen wij eigenlijk nog? Waarom kiezen we steeds weer voor corrupte en onbetrouwbare politici die ons horen te beschermen en te vertegenwoordigen? Hoe kunnen we dit met zijn allen tegengaan en ervoor zorgen dat er nu eens eindelijk wetten komen die de belangen van de maatschappij en niet de belangen van de vraatzuchtige industrie verdedigen? Waarschijnlijk gaat dit helaas net zolang door tot de ziektekosten de opbrengsten van de belastingen die de machtige voedselindustrie overstijgen. Want het draait altijd om geld en het klootjesvolk wordt in het gezicht gespuugd door Unilever/Den Haag/Brussel etc.. Waarom geen grote voedselpetitie??

 36. Ja idd bedankt aan de profesors voor die

  Artikel .als wij het weten wat goed en slecht is dant moeten wij het niet eten .maar onthoudt 1ding wij gaan allemaal dood zowieso ook al ben je nu gezond

 37. We leven eenmaal in een vreemde tijd qua voedsel. Honing en olijfolie bevat allang geen 100% honing en olijfolie maar 20,30 a 40 procent de rest is toegevoegde suikers en andere stoffen. De fabrieken en winkels denken helaas niet meer aan de integriteit van hun producten maar om zoveel mogelijk winst te behalen (hoofddoel). Ik vindt het artikel een tikje overdreven en inderdaad meer geschikt voor op de Amerikaanse markt. Waar ik men voor wil waarschuwen is consumeer voedsel naar uw behoefte. Dit is per individu verschillend. Uw dagelijkse arbeidsintensiteit heeft hier zeker een belangrijke rol in. Om u zelf optimaal fit te voelen hoeft u niet elke dag te gaan sporten. Een korte wandeling met een stralende zon in het bos is bijvoorbeeld al voldoende voor uw gemoedstoestand. Een keer in de week buiten eten is helemaal zo gek nog niet, er moet namelijk ook plezier zijn in het leven. Mijn advies is daarom dan ook eet en leef gezond en verwaarloos uw lichaam niet met teveel suikers en vet houdt uw lichaam bij d.m.v beweging en positief denken.

 38. Met verbazing heb ik de reacties op deze blog zitten lezen.
  Van een aantal mensen heb ik het idee dat ze bovenstaande voor het eerst in hun leven lezen/horen terwijl er eigenlijk niets nieuws staat alleen staat de informatie dit keer mooi compact bij elkaar.
  Anno 2014 weten we toch wel wat er wel en niet goed is en dat we dagelijks worden beïnvloed door reclameboodschappen ed die het tegendeel bewijzen. Producenten zijn niet bezig met wat goed is voor ons lichaam maar puur met verkoopcijfers. Het is toch al twee jaar bekend dat het zogenaamde “groene vinkje” een wassen neus is?
  Ik heb het vermoeden dat de mensen die nogal fel tegen deze blog ageren eigenlijk bang zijn iets aan hun levensstijl te moeten veranderen en hun verslaving aan suiker ed aan te moeten pakken. Dat begrijp ik. Maar kom er niet mee aanzetten dat het allemaal onzin is want we weten met zn allen wel beter toch? Als je er iets mee wilt doen; fantastisch en zo niet…ook prima maar hou je alsjeblieft niet van de domme met verhalen als “dan kunnen we niks meer eten” en “ik heb een buurman en daar de kleinzoon van en die zn vriendje dronk elke dag 5 liter cola en is 120 geworden. ..” Het enige dat ik daarop kan antwoorden is; “arm lichaam en wat heb je het goed gedaan ondanks alle troep”

  Het wordt tijd dat we ons lichaam weer gaan voeden met voeding en niet met troep.

  Btw; ik ben zelf een bijstandsmoeder en het is onzin dat je dan niet gezond zou kunnen eten.

 39. We kunnen dus ook geen zalm meer eten? Khoor net dat alle noorse zalm, kweekzalm is. Dacht zalm juist heel gezond was!!

Reacties zijn gesloten.