De 6 beste vervangers voor wijnsteen

Wijnsteen is een populair ingrediënt in veel recepten. In het Engels wordt wijnsteen ook wel cream of tartar genoemd. Wijnsteen, ook bekend als kaliumbitartraat, is de poedervorm van wijnsteenzuur. Dit organische zuur komt van nature voor in veel planten en wordt ook gevormd tijdens het wijnbereidingsproces. Wijnsteen helpt bij het stabiliseren van opgeklopt eiwit, voorkomt dat suiker kristalliseert en fungeert als rijsmiddel voor bakwaren. Als je halverwege een recept bent en je hebt geen wijnsteenpoeder bij de hand, dan zijn er genoeg geschikte vervangers. Dit artikel bespreekt 6 van de beste vervangers voor wijnsteenpoeder.

1. Citroensap
Wijnsteen wordt vaak gebruikt om eiwitten te stabiliseren en zorgt voor behoud van de karakteristieke vorm in recepten zoals meringue. Als je in zo’n geval geen wijnsteen meer hebt, kun je citroensap prima gebruiken als vervanger. Citroensap heeft dezelfde zuurgraad als wijnsteenpoeder en helpt bij het vormen van stijve ‘pieken’ wanneer je eiwitten opklopt. Als je siroop of glazuur maakt, kan citroensap ook wijnsteenpoeder vervangen om kristallisatie te helpen voorkomen. Voor het beste resultaat vervang je de wijnsteenpoeder in je recept door een gelijke hoeveelheid citroensap.

Kortom: Recepten waarin wijnsteenpoeder wordt gebruikt om eiwit te stabiliseren of kristallisatie te voorkomen, gebruik dan een gelijke hoeveelheid citroensap.

2. Witte azijn
Net als wijnsteenpoeder, is witte azijn zuur. Je kunt het daarom gebruiken om wijnsteen te vervangen als je even geen tijd hebt in de keuken. Deze vervanger werkt het best bij het stabiliseren van eiwit voor recepten als soufflés en meringues. Gebruik gewoon een gelijke hoeveelheid witte azijn in plaats van wijnsteenpoeder wanneer je eiwitten opklopt. Bedenk wel dat witte azijn geen goed alternatief is voor baksels zoals gebak, omdat het de smaak en textuur kan veranderen.

Kortom: Witte azijn is zuur en kan worden gebruikt om eiwitten te stabiliseren. Je kunt wijnsteenpoeder vervangen door een gelijke hoeveelheid witte azijn.

3. Bakpoeder
Als je recept zowel zuiveringszout als wijnsteenpoeder bevat, kun je het gemakkelijk vervangen door bakpoeder. Bakpoeder bestaat namelijk uit natriumbicarbonaat en wijnsteenzuur, ook bekend als respectievelijk zuiveringszout en wijnsteenpoeder. Je kunt 1,5 theelepel (6 gram) bakpoeder gebruiken om 1 theelepel (3,5 gram) wijnsteenpoeder te vervangen. Deze vervanging is ideaal omdat het in elk recept kan worden gebruikt, zonder de smaak of de textuur van het eindproduct te wijzigen.

Kortom: Bakpoeder kan worden gebruikt om wijnsteenpoeder te vervangen in recepten die ook zuiveringszout bevatten. Vervang 1 theelepel (6 gram) bakpoeder door 1 theelepel (3,5 gram) wijnsteen.

4. Karnemelk
Karnemelk is de vloeistof die overblijft na het karnen van boter uit room. Vanwege zijn zuurgraad kan karnemelk in sommige recepten worden gebruikt ter vervanging van wijnsteenpoeder. Het werkt bijzonder goed in baksels, maar er moet wat vocht uit het recept worden verwijderd om rekening te houden met de karnemelk. Voor elke 1/4 theelepel (1 gram) wijnsteenpoeder in het recept, verwijder je 120 ml vloeistof uit het recept en vervang je het door 120 ml karnemelk.

Kortom: Karnemelk kan een geschikte vervanging zijn voor wijnsteenpoeder in recepten, vooral bakwaren. Voor elke 1/4 theelepel (1 gram) wijnsteenpoeder verwijder je 120 ml vloeistof uit het recept en vervang je dit door 120 ml karnemelk.

5. Yoghurt
Net als karnemelk is yoghurt zuur en kan het in sommige recepten wijnsteen vervangen. Voordat je yoghurt als vervanger gebruikt, verdun je het met een beetje melk tot het de consistentie van karnemelk heeft, en vervolgens gebruik je het om op dezelfde manier wijnsteenpoeder te vervangen. Gebruik deze vervanger vooral voor gebakken producten, omdat je dan vloeistoffen uit het recept moet verwijderen. Voor elke 1/4 theelepel (1 gram) wijnsteenpoeder, verwijder je 120 ml vloeistof uit het recept en vervang je het door 120 ml yoghurt die is verdund met melk.

Kortom: Yoghurt is zuur en kan worden gebruikt als vervanging voor wijnsteen in baksels. Verdun de yoghurt eerst met melk, verwijder dan 120 ml vloeistof uit het recept en vervang het door 120 ml yoghurt voor elke 1/4 theelepel (1 gram) wijnsteenpoeder.

6. Laat het eruit
In sommige recepten kan het gemakkelijker zijn om de wijnsteenpoeder weg te laten, dan om er een vervanger voor te vinden. Als je bijvoorbeeld wijnsteen gebruikt om het opgeklopte eiwit te stabiliseren, kun je de wijnsteen weglaten als je die niet in huis hebt. Bovendien, als je siroop, glazuur of glazuur maakt en de wijnsteenpoeder gebruikt om kristallisatie te voorkomen, kun je het zonder ernstige gevolgen weglaten uit het recept. Hoewel siropen op den duur kunnen kristalliseren als ze lange tijd worden bewaard, kun je dit verhelpen door ze gewoon opnieuw op te warmen op het fornuis. Anderzijds is het misschien geen goed idee om wijnsteen of een vervangingsmiddel weg te laten uit bakwaren waarvoor een rijsmiddel nodig is.

Kortom: In sommige recepten kan wijnsteenpoeder worden weggelaten als er geen geschikte vervanging is. Je kunt wijnsteenpoeder gewoon uit het recept weglaten als je opgeklopt eiwit, siroop, glazuur of toppings maakt.

Om te onthouden
Wijnsteen is een veelgebruikt ingrediënt dat in veel recepten voorkomt. Maar als je krap bij kas zit, zijn er genoeg vervangers beschikbaar. Je kunt ook de wijnsteenpoeder helemaal weglaten. Door een paar kleine wijzigingen in je recepten aan te brengen, kun je gemakkelijk eiwitten stabiliseren, volume toevoegen aan baksels en kristallisatie voorkomen in siropen zonder wijnsteenpoeder (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.