Bijna iedereen weet dat suiker ongezond is, maar vermijden is eigenlijk helemaal niet makkelijk. Ze stoppen het overal in, al dan niet onder een schuilnaam. Zo lijkt agavesiroop onschuldig, maar ondertussen is het een fructose-bom. Fructose belast de lever heel zwaar. We kunnen beter de bewerkte producten maar links laten liggen en kiezen voor volwaardige, onbewerkte voeding. Suiker die van nature in onze voeding zit is voldoende voor het functioneren van het lichaam. Vooral de hersenen hebben continu de beschikking nodig over een beetje glucose.
Hierbij de lijst, wees gewaarschuwd:
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Bietsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Karamel (verhitte suiker)
- Cassonade
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- HFCS (High Fructose Corn Syrup)
- Honing
- Invertsuiker
- Kandij
- Karamel
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maisstroop
- Maïssuiker
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple Syrup
- Melasse
- Melassestroop
- Melksuiker
- Moutsuiker
- Nectar
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Saccharose
- Sacharose
- Sapconcentraat
- Speltstroop
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
- Tarwestroop
- Vanillesuiker
- Wheat syrup
Veel mensen nemen honing omdat het zo gezond is, maar weten niet dat honing voor maar liefst 80% uit suiker bestaat en 20% water. Daarom kun je de zoete smaak beter ontwennen, of kiezen voor echte biologische groene stevia.