web
statistics

De 7 belangrijkste redenen om nooit genetisch gemodificeerd voedsel te eten

gmoHoewel je misschien liever geen genetisch gemodificeerde voeding zou willen eten  (ofwel GGO, wat staat voor genetisch gemodificeerd organisme), zijn de kansen  groot dat je het wel binnenkrijgt. Er zijn tenminste zeven belangrijke redenen waarom we deze helemaal zouden moeten verbannen.

1. Verhoogd pesticide gebruik
Gegevens van de Amerikaanse overheid tonen dat genetisch gemodificeerde gewassen in Amerika een grotere hoeveelheid pesticiden bevatten in vergelijking met gewone gewassen. “De belofte was dat er minder chemicaliën gebruikt kunnen worden met een grotere oogst, maar hier is helemaal niets van waar”, aldus Bill Christison van de U.S. National Family Farm Coalition.

2. Gevaar voor de gezondheid
Genetische modificatie is een crue en onnauwkeurige manier om uitheemse genetische stoffen (van bijvoorbeeld virussen of bacteriën) te verenigen met gewassen, wat onvoorspelbare consequenties heeft. De resulterende voedingsmiddelen hebben weinig strikte en langdurige veiligheidstesten ondergaan. Dierproeven hebben echter uitgewezen dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen een toxische werking hebben, waaronder abnormale veranderingen in de organen, verstoringen in het immuunsysteem, versnelde veroudering en veranderingen in genexpressie. Er zijn maar weinig onderzoeken gepubliceerd over de directe gevolgen van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen op mensen. Een van de onderzoeken toonde onverwachte gevolgen aan op darmbacteriën, maar dit onderzoek heeft geen vervolg gekregen.

Er wordt beweerd dat Amerikanen jarenlang genetisch gemodificeerd voedsel hebben gegeten zonder enige bijwerkingen. Echter zijn deze voedingsmiddelen niet gelabeld in de Verenigde Staten en niemand heeft de consequenties gecontroleerd. Net als bij andere voedingsmiddelen zoals transvet, heeft het decennia geduurd om te beseffen dat ze tot miljoenen voortijdige sterfgevallen hebben geleid.

Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn een bedreiging voor de menselijke voedselvoorziening. Naast de ethische bezorgdheid, houdt de genetische vervuiling zichzelf in stand. Het kan nooit ongedaan worden gemaakt of worden schoongemaakt. Genetische fouten worden doorgegeven aan alle toekomstige generaties van een bepaalde soort. Wind, regen, vogels, bijen en insectenbestuiving hebben genetisch gemodificeerde pollen vervoerd naar aangrenzende akkers, waardoor ook het DNA van biologische en niet gemodificeerde gewassen geïnfecteerd is geraakt. Dit is nu wereldwijd al meer dan tien jaar aan de orde. Als deze genetische vervuiling door blijft gaan zou het, theoretisch gezien, wereldwijd de natuurlijke biologische voedselvoorziening kunnen uitwissen. Het gebruik van gewassen die bestand zijn tegen onkruidverdelgers zal leiden tot een verhoogde toepassing van onkruidverdelgers, wat zorgt voor een nog grotere vervuiling van voedsel en water door landbouwchemicaliën.

3. Genetisch gemodificeerd voedsel in diervoeder
Een woordvoerder van Asgrow, een dochteronderneming van Monsanto zei: “ Als je een label op genetisch gemodificeerd voedsel plakt, kun je net zo goed een doodshoofd met een kruis erop plakken.” De GGO-industrie heeft het probleem van de consument, te weten haar afkeer tegen genetisch gemodificeerde voeding, weten te omzeilen door het te verstoppen in diervoeder. Vlees, eieren en zuivel die zijn voortgebracht door miljoenen tonnen genetisch gemodificeerd diervoeder en geïmporteerd naar Europa hoeven niet te worden gelabeld. Sommige onderzoeken wijzen uit dat, in tegenstelling tot wat de GGO-industrie beweert, dieren die grootgebracht zijn met genetisch gemodificeerd voedsel anders zijn dan dieren grootgebracht met niet gemodificeerd voedsel. Andere studies wijzen uit dat dieren die GGO-gewassen eten, de genetisch gemodificeerde bestanddelen in het ‘product’ verschijnen en de gezondheid van het dier aantast. Het eten van deze verstopte GGO’s kan dus ook de gezondheid van de consument aantasten.

4. GGO en niet-GGO gaat niet samen
De besmetting van regulier en biologisch voedsel is aan het toenemen. Een niet goedgekeurde GMO-rijstsoort die een jaar lang werd gekweekt op proefvelden heeft de Amerikaanse rijst en zaadvoorziening besmet. In Canada is de biologische koolzaad industrie verwoest door besmetting met de GMO-koolzaad. In Spanje heeft een studie uitgewezen dat GGO-mais een drastische vermindering van de biologische teelt van mais veroorzaakte en een gelijktijdig bestaan onmogelijk maakt.

De tijd is rijp om wereldwijd te gaan kiezen tussen een voedselvoorziening met of zonder genetische modificatie.

Luzerne is het voornaamste veevoedsel voor koeien. Luzerne is een sterke plant, die gemakkelijke vijf jaar blijft staan. Het is waarschijnlijk dat een niet GGO-plant, die zich op een afstand bevindt van vijf mijlen van een GGO-plant, door bijen geïnfecteerd raakt.

“Als sommige mensen toestemming hebben gekregen om GGO-voedsel te produceren, te verkopen en te consumeren, dan zal binnenkort niemand meer voedsel of een biosfeer kunnen kiezen die hier vrij van is. Het is een eenrichtingsverkeer, zodra het er is, is er geen weg terug.” Roger Levett, specialist duurzame ontwikkeling.

5. Lange termijn economische ramp voor boeren
Een rapport uit 2009 wijst uit dat de prijzen van GGO-zaad in Amerika aanzienlijk zijn gestegen in verhouding tot de niet-GMO en biologische zaden. Dit betekent een verminderd inkomen voor de boeren die GGO-gewassen telen. Het rapport concludeert: “In deze tijd is er een grote scheiding tussen de soms verheven retoriek van degenen die de biotechonologie beschouwen als het bewezen pad richting mondiale voedselveiligheid en tussen wat er daadwerkelijk gebeurt op de boerderijen die afhankelijk zijn geraakt van GGO-zaden en nu met de consequenties opgescheept zitten.”

6. GGO-bedrijven zijn onbetrouwbaar
De grote biotech firma’s hebben een vreselijke geschiedenis van toxische besmetting en publiek bedrog. Genetische manipulatie is aantrekkelijk omdat het ze patent geeft om de controle uit te oefenen over de wereldwijde voedselvoorziening. Ze intimideren boeren voor het hebben van gepatenteerde zaden of van het stelen van gepatenteerde genen- zelfs als de boerderij onopzettelijk besmet is geraakt door de wind of insecten.

Monsanto is de grootste speler in het GGO-spel. Zij hebben in hun eentje Amerika tot de grootste producent gemaakt van GGO-voedsel, pesticiden en herbiciden. Sinds 1901 fabriceert Monsanto industriële chemicaliën (zoals zwavelzuur), plastics en kunststoffen, en sacharine, een kankerverwekkende zoetstof. Het bedrijf heeft ook winningsvergunningen verleend voor de meest giftige PCB’s, die nu bijna overal ter wereld verboden zijn.

7. GGO-voedsel zal nooit de voedselcrisis oplossen
Een wereldbankenrapport uit 2008 concludeerde dat een verhoogde productie van biobrandstof een grote veroorzaker is van de prijsverhoging van voedsel. Biobrandstoffen zijn gewassen speciaal geteeld voor brandstof in plaats voor voeding. Monsanto staat centraal in het lobbyen voor biobrandstoffen, terwijl ze enorm profiteert van de resulterende voedselcrisis en dit gebruikt als PR-gelegenheid om GGO-voedsel aan te bevelen.

“De klimaatcrisis werd gebruikt om reclame te maken voor biobrandstoffen, die de voedselcrisis hielp creëren; nu wordt de voedselcrisis gebruikt om de fortuinen van de GGO-industrie te doen herleven. (Vertaling: Elaine Kense)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

6 gedachten over “De 7 belangrijkste redenen om nooit genetisch gemodificeerd voedsel te eten”

  • Gert, weet je dat Monsanto ook Roundup en Agent Orange maakt? Vreemd, een bedrijf wat zaden produceert maakt ook de vreselijkste gifstoffen. Aan die rotzooi die het Amerikaanse leger in Vietnam heeft gesproeid worden er nog steeds mismaakte kinderen geboren. Monsanto en consorten zijn bezig met een biologische oorlog tegen de mens. Hoort bij het plannetje de wereldbevolking in te perken. Hoe meer zieke mensen hoe meer BIG FARMA kan incasseren,het mes snijdt aan twee kanten natuurlijk. Een doortrapt plan van de onzichtbare groep engerds dat veel mensen niet doorhebben. Trouwen de reactie van jou is ook niet onderbouwd, jij roept ook maar wat!

 1. Een artikel vol met valse aannames en suggesties. Nergens onderbouwd. Het getuigd weer van die angstcultuur die heerst hedendaags.

  Er is niks mis met gemodificeerd voedsel, het scheelt enorm veel gif wat normaliter overmatig over de groentes e.d word gesprayed.

  Jullie zouden dankbaar moeten zijn dat deze technologische ontwikkeling de natuur handje helpt.

  • Een typische reactie van onwetende arrogantie! En als je al moeite hebt om de Nederlandse grammatica onder controle te hebben (-t of -d) lijkt het me sterk dat je dan überhaupt over meer gecompliceerde onderwerpen iets vanaf weet.

   Ik denk dat je zelf maar eens op onderzoek uit moet rukken, alvorens beweringen te plaatsen die getuigen van amper kennis te hebben over dit onderwerp. Ik zal je met wat dingetjes op weg helpen die je ZELF mag gaan onderzoeken. Het onderstaande zijn feiten, die door vele onafhankelijke onderzoeksbureaus zijn geconcludeerd en waarvan je zelf de referenties op internet kunt vinden :

   – GMO’s verbruiken veel meer water dan bij de gewone manier.
   – GMO’s vernietigen de gehele grond waardoor deze na enkele jaren ‘dood’is, oftewel geen voedingsstoffen voor de toekomstige plantengroei meer hebben.
   – Blijkbaar heb je ook nooit gehoord van resistente ‘super’onkruid. Deze heeft zich aangepast aan de pesticides waardoor er juist MEER van wordt gebruikt.
   – De voedingswaarde en opbrengst van GMO’s is beduidend lager dan van gewone gewassen.
   – GMO’s vernietigen de biodiversiteit doordat ze agressief de inheemse flora en fauna elimineren, door verstuiving en doordat de ondergrond te zuur wordt door alle pesticiden.
   – De onderhand ontelbare gezondheidsklachten en de door burgers gewonnen rechtszaken in Brazilie, India, Frankrijk, Hongarije, Rusland etc tegen Monsanto en anderen.
   – GMO’s veroorzaken tumoren en vele andere ziekten. Als je het toch niet erg vindt om meer pesticiden in te nemen, waarom neem je dan niet elke dag een lepeltje arsenicum voor bij de koffie?
   – Doordat er patenten aan de GMO-zaden kleven, krijg je een klein aantal bedrijven die de hele voedselketen in hun macht krijgen, wat ten koste gaat van alle eerlijke boeren. Voedselprijsmanipulaties zullen dan veel vaker gebeuren. Onafhankelijke critici (die WEL met feiten en bewijzen aankomen) worden gesnoerd.
   – Bedrijven als Bayer, Monsanto etc hebben zich al vaak genoeg als criminele bedrijven opgesteld. Vervalsen van onderzoeksresultaten, corruptie bij politici, intimideren van critici, failliet maken van talloze boeren. Ze hebben het zelfs zo geflikt, dat als 1 monsanto-zaadje op jouw niet-GMO grond komt, jij toch een boete moet betalen. Eerlijk he? Maar fijn dat jij de ‘goede’ bedoelingen van bedrijven als Bayer gelooft. Maar oh, was dat niet het bedrijf dat Hitler flink heeft gesteund en mee heeft gewerkt aan zijn chemische arsenaal? Of Monsanto? Die de orange-agent ontwikkelde, waar miljoenen Amerikaanse soldaten en Vietnamese burgers direct en indirect mee werden vergiftigd.
   – Zoals de BigPharma doen ook de ‘voedsel’bedrijven aan ghost-writing. Ik neem aan dat je deze term niet kent, dus ik zal het je uitleggen. Vele onbenullige onderzoekers die alleen op geld uit zijn, krijgen dik betaald om alleen hun naam onder een vervalst, gemanipuleerd onderzoeksrapport te zetten. Deze zijn dan natuurlijk opgesteld door Monsanto etc, wat uiteindelijk dus gewoon valsheid in geschrifte is.

   Neen, hou vooral je oogklepjes op beste Gert! En dan nog te bedenken dat ik je alleen het tipje van de sluier heb laten zien.

   Een technologische ontwikkeling betekent in geen geval dat het ook een technologische vooruitgang is! Indien er geen negatieve aspecten aan een technologische ontwikkeling kleven, dan zou niemand er iets van zeggen. Maar als er beduidend veel mis mee is, is het logisch dat de intelligentere onder ons wel hun vraagtekens erbij plaatsen ipv als een hersendode ezel alles maar aan te nemen wat onze massamedia ons voorschotelen.
   Vooruitgang van de mens, is als de mens kritisch blijft denken!

   Het wordt dus echt tijd dat je zelf onderzoek doet!

 2. wens je mega succes.. VRESELIJK, dat bedrijf Monsanto. Heel erg, dat de regering hen niet stopt.

  Wat een wereld leven we in..

  Weet langzaam niet meer wat nog kan.

Reacties zijn gesloten.