De 7 belangrijkste redenen om nooit genetisch gemodificeerd voedsel te eten

gmoHoewel je misschien liever geen genetisch gemodificeerde voeding zou willen eten  (ofwel GGO, wat staat voor genetisch gemodificeerd organisme), zijn de kansen  groot dat je het wel binnenkrijgt. Er zijn tenminste zeven belangrijke redenen waarom we deze helemaal zouden moeten verbannen.

1. Verhoogd pesticide gebruik
Gegevens van de Amerikaanse overheid tonen dat genetisch gemodificeerde gewassen in Amerika een grotere hoeveelheid pesticiden bevatten in vergelijking met gewone gewassen. “De belofte was dat er minder chemicaliën gebruikt kunnen worden met een grotere oogst, maar hier is helemaal niets van waar”, aldus Bill Christison van de U.S. National Family Farm Coalition.

2. Gevaar voor de gezondheid
Genetische modificatie is een crue en onnauwkeurige manier om uitheemse genetische stoffen (van bijvoorbeeld virussen of bacteriën) te verenigen met gewassen, wat onvoorspelbare consequenties heeft. De resulterende voedingsmiddelen hebben weinig strikte en langdurige veiligheidstesten ondergaan. Dierproeven hebben echter uitgewezen dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen een toxische werking hebben, waaronder abnormale veranderingen in de organen, verstoringen in het immuunsysteem, versnelde veroudering en veranderingen in genexpressie. Er zijn maar weinig onderzoeken gepubliceerd over de directe gevolgen van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen op mensen. Een van de onderzoeken toonde onverwachte gevolgen aan op darmbacteriën, maar dit onderzoek heeft geen vervolg gekregen.

Er wordt beweerd dat Amerikanen jarenlang genetisch gemodificeerd voedsel hebben gegeten zonder enige bijwerkingen. Echter zijn deze voedingsmiddelen niet gelabeld in de Verenigde Staten en niemand heeft de consequenties gecontroleerd. Net als bij andere voedingsmiddelen zoals transvet, heeft het decennia geduurd om te beseffen dat ze tot miljoenen voortijdige sterfgevallen hebben geleid.

Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn een bedreiging voor de menselijke voedselvoorziening. Naast de ethische bezorgdheid, houdt de genetische vervuiling zichzelf in stand. Het kan nooit ongedaan worden gemaakt of worden schoongemaakt. Genetische fouten worden doorgegeven aan alle toekomstige generaties van een bepaalde soort. Wind, regen, vogels, bijen en insectenbestuiving hebben genetisch gemodificeerde pollen vervoerd naar aangrenzende akkers, waardoor ook het DNA van biologische en niet gemodificeerde gewassen geïnfecteerd is geraakt. Dit is nu wereldwijd al meer dan tien jaar aan de orde. Als deze genetische vervuiling door blijft gaan zou het, theoretisch gezien, wereldwijd de natuurlijke biologische voedselvoorziening kunnen uitwissen. Het gebruik van gewassen die bestand zijn tegen onkruidverdelgers zal leiden tot een verhoogde toepassing van onkruidverdelgers, wat zorgt voor een nog grotere vervuiling van voedsel en water door landbouwchemicaliën.

3. Genetisch gemodificeerd voedsel in diervoeder
Een woordvoerder van Asgrow, een dochteronderneming van Monsanto zei: “ Als je een label op genetisch gemodificeerd voedsel plakt, kun je net zo goed een doodshoofd met een kruis erop plakken.” De GGO-industrie heeft het probleem van de consument, te weten haar afkeer tegen genetisch gemodificeerde voeding, weten te omzeilen door het te verstoppen in diervoeder. Vlees, eieren en zuivel die zijn voortgebracht door miljoenen tonnen genetisch gemodificeerd diervoeder en geïmporteerd naar Europa hoeven niet te worden gelabeld. Sommige onderzoeken wijzen uit dat, in tegenstelling tot wat de GGO-industrie beweert, dieren die grootgebracht zijn met genetisch gemodificeerd voedsel anders zijn dan dieren grootgebracht met niet gemodificeerd voedsel. Andere studies wijzen uit dat dieren die GGO-gewassen eten, de genetisch gemodificeerde bestanddelen in het ‘product’ verschijnen en de gezondheid van het dier aantast. Het eten van deze verstopte GGO’s kan dus ook de gezondheid van de consument aantasten.

4. GGO en niet-GGO gaat niet samen
De besmetting van regulier en biologisch voedsel is aan het toenemen. Een niet goedgekeurde GMO-rijstsoort die een jaar lang werd gekweekt op proefvelden heeft de Amerikaanse rijst en zaadvoorziening besmet. In Canada is de biologische koolzaad industrie verwoest door besmetting met de GMO-koolzaad. In Spanje heeft een studie uitgewezen dat GGO-mais een drastische vermindering van de biologische teelt van mais veroorzaakte en een gelijktijdig bestaan onmogelijk maakt.

De tijd is rijp om wereldwijd te gaan kiezen tussen een voedselvoorziening met of zonder genetische modificatie.

Luzerne is het voornaamste veevoedsel voor koeien. Luzerne is een sterke plant, die gemakkelijke vijf jaar blijft staan. Het is waarschijnlijk dat een niet GGO-plant, die zich op een afstand bevindt van vijf mijlen van een GGO-plant, door bijen geïnfecteerd raakt.

“Als sommige mensen toestemming hebben gekregen om GGO-voedsel te produceren, te verkopen en te consumeren, dan zal binnenkort niemand meer voedsel of een biosfeer kunnen kiezen die hier vrij van is. Het is een eenrichtingsverkeer, zodra het er is, is er geen weg terug.” Roger Levett, specialist duurzame ontwikkeling.

5. Lange termijn economische ramp voor boeren
Een rapport uit 2009 wijst uit dat de prijzen van GGO-zaad in Amerika aanzienlijk zijn gestegen in verhouding tot de niet-GMO en biologische zaden. Dit betekent een verminderd inkomen voor de boeren die GGO-gewassen telen. Het rapport concludeert: “In deze tijd is er een grote scheiding tussen de soms verheven retoriek van degenen die de biotechonologie beschouwen als het bewezen pad richting mondiale voedselveiligheid en tussen wat er daadwerkelijk gebeurt op de boerderijen die afhankelijk zijn geraakt van GGO-zaden en nu met de consequenties opgescheept zitten.”

6. GGO-bedrijven zijn onbetrouwbaar
De grote biotech firma’s hebben een vreselijke geschiedenis van toxische besmetting en publiek bedrog. Genetische manipulatie is aantrekkelijk omdat het ze patent geeft om de controle uit te oefenen over de wereldwijde voedselvoorziening. Ze intimideren boeren voor het hebben van gepatenteerde zaden of van het stelen van gepatenteerde genen- zelfs als de boerderij onopzettelijk besmet is geraakt door de wind of insecten.

Monsanto is de grootste speler in het GGO-spel. Zij hebben in hun eentje Amerika tot de grootste producent gemaakt van GGO-voedsel, pesticiden en herbiciden. Sinds 1901 fabriceert Monsanto industriële chemicaliën (zoals zwavelzuur), plastics en kunststoffen, en sacharine, een kankerverwekkende zoetstof. Het bedrijf heeft ook winningsvergunningen verleend voor de meest giftige PCB’s, die nu bijna overal ter wereld verboden zijn.

7. GGO-voedsel zal nooit de voedselcrisis oplossen
Een wereldbankenrapport uit 2008 concludeerde dat een verhoogde productie van biobrandstof een grote veroorzaker is van de prijsverhoging van voedsel. Biobrandstoffen zijn gewassen speciaal geteeld voor brandstof in plaats voor voeding. Monsanto staat centraal in het lobbyen voor biobrandstoffen, terwijl ze enorm profiteert van de resulterende voedselcrisis en dit gebruikt als PR-gelegenheid om GGO-voedsel aan te bevelen.

“De klimaatcrisis werd gebruikt om reclame te maken voor biobrandstoffen, die de voedselcrisis hielp creëren; nu wordt de voedselcrisis gebruikt om de fortuinen van de GGO-industrie te doen herleven. (Vertaling: Elaine Kense)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.