web
statistics

De 8 tekenen van een vitamine B12 tekort

breinVeel mensen lopen ongemerkt rond met een tekort aan vitamine B12. Het is een stille epidemie, maar heeft ondertussen grote gevolgen voor onze gezondheid. Vaak komen mensen bij de dokter met klachten en worden vervolgens niet op vitamine B12 geprikt. Zo blijven de klachten bestaan, met een slepend klachtenpatroon als gevolg.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en kaas. Soms is er wel eens discussie over het feit dat plantaardige voedingsmiddelen toch vitamine B12 kunnen bevatten. Dit blijken dan de zogenaamde cobamides te zijn, plantaardige analogen van vitamine B12 die niet dezelfde werking hebben als de dierlijke cobalamine. Vitamine B12 wordt geproduceerd in de darmen van dieren. Ruim 50% van de vegetariërs hebben volgens onderzoek een tekort aan vitamine B12, waar het bij de veganisten gemiddeld zelfs 80% is (1, 2).

Vaak beginnen de klachten klein en worden dan na verloop van tijd steeds groter. Hierdoor merk je de ernst van de situatie niet goed meer. Vitamine B12 is wateroplosbaar en kun je voor maximaal 5 jaar in je lever opslaan, daarna zijn de reserves uitgeput.

De 8 tekenen van een vitamine B12 tekort

Tintelingen
Een tekort aan vitamine B12 uit zich meestal in tintelingen in handen en voeten. In een later stadium kan dit erger worden en onrustige benen en armen geven. Zelfs een trillend ooglid kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een B12-tekort.

Zwaar hoofd
Vitamine B12 werkt sterk in op de zenuwen omdat het betrokken is bij de vorming van meyline. Dit is een beschermlaag om de zenuwen heen. Als deze afbrokkelt kunnen vermoeidheid, geheugenproblemen en spraakproblemen langzaam steeds meer op de voorgrond treden.

Neerslachtigheid
Vitamine B12 is betrokken bij de vorming van de monoamide neurotransmitters. Enkele voorbeelden hiervan zijn dopamine en serotonine. Een tekort aan deze neurotransmitters kan passief en depressief maken. Ook helpt B12 de schadelijke homocysteïne af te breken. Een te hoog homocysteïne gehalte kan ook leiden tot depressie.

Bloedarmoede
Vitamine B12 is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor een tekort kan leiden tot bloedarmoede. Zonder voldoende rode bloedcellen kan er onvoldoende zuurstof door het lichaam circuleren met vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en oorsuizen als gevolg. De meeste mensen met bloedarmoede krijgen een bleek uiterlijk.

Slaapproblemen
Omdat vitamine B12 belangrijk is voor de aanmaak van serotonine, kunnen slaapproblemen optreden. Serotonine is namelijk de grondstof voor melatonine, een slaaphormoon.

Diarree of dunne ontlasting
Vitamine B12 is betrokken bij de stofwisselingsprocessen van vetten en eiwitten. Als dit niet goed verloopt, treedt er vaak dunne ontlasting op. Hierdoor moet het toilet meermaals per dag opgezocht worden. De voedingsstoffen worden hierdoor ook niet goed opgenomen, met algehele uitputting en ondergewicht als gevolg.

Buikpijn
Wanneer je te weinig vitamine B12 in je lichaam hebt, heeft dit gevolgen voor de aanmaak van je DNA. Vitamine B12 helpt bij het aanmaken van genetisch materiaal. Vooral bij snel-delende cellen is dit goed zichtbaar. De darmcellen zijn zeer snel delend, waardoor je bij een vitamine B12 tekort problemen kunt krijgen aan je darmwand. Zieke darmen kunnen je gehele lichamelijke gezondheid ondermijnen.

Mondproblemen
Een ander signaal van een verstoorde DNA synthese kunnen ook een pijnlijke tong, aften en bloedend tandvlees zijn. Het epitheelweefsel van de mond is zeer snel delend, waardoor wondjes, in een gezonde situatie, meestal al binnen enkele dagen tot het verleden behoren.

Het boekje van Hans Reijnen geeft meer informatie over de gevolgen van een B12-tekort.
Het boekje van Hans Reijnen geeft meer informatie over de gevolgen van een B12-tekort.

Is het wel een B12 tekort?

Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11, oftewel foliumzuur. Dus kunnen de klachten soms lijken op een gebrek aan vitamine B12, maar is het eigenlijk een tekort aan foliumzuur. Vitamine B12 kun je uit vlees, melk en eieren halen, maar vaak kom je toch niet onder suppleren uit. Gelukkig kun je B12 opslaan, dus is een het niet nodig om elke dag aan de pillen te moeten. Helaas zijn bijna alle B12 in multivitamines in de vorm van cyanocobalamine. Hierbij is de cobalamine (B12) gekoppeld aan de drager cyanide. Deze vorm komt in de natuur niet voor. Cyanide kennen we ook wel als rattengif. Beter kun je kiezen voor methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd). Zorg er bij B11 altijd voor dat je folaat of mthf in huis haalt. Foliumzuur is namelijk ook een onnatuurlijke verbinding en heeft niet dezelfde werking als de natuurlijke.

Heb jij een vitamine B12 tekort (12 vragen)?

Ben je vaak gestresst?

Neem je medicijnen zoals metformine of proton-pomp remmers?

Ben jij ouder dan 50, vegetariër of veganist?

Heb je wel eens last van neerslachtige gevoelens, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen?

Heb je last van een doof gevoel, tintelingen in je armen en benen of dat je op “watten” loopt?

Heb je wel eens dat je plots verward bent of gedesoriënteerd?

Drink je regelmatig alcohol?

Heb je regelmatig last van diarree of juist obstipatie?

Heb je vaak een bleke huid?

Heb je krampen of pijnlijke en verzwakte spieren?

Heb jij regelmatig last van (meerdere antwoorden mogelijk):

Heb je last van aften, een pijnlijke tong of bloedend tandvlees?

Wil je onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangen met gratis tips over voeding en gezondheid?

Klaar!

« Vorige Volgende »

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

38 gedachten over “De 8 tekenen van een vitamine B12 tekort”

 1. Van alle kanten wordt mij gewezen door vit b 12 spuiters …laat je b 12 prikken en jij moet b 12 innemen. .. zit nu al poosje rond te kijken naar supplementen vit b12. Maar wil zo zuiver mogelijk. Geen idee. Mooi artikel op juiste moment. Heb je tips van merken?

  • Kijk eens op deze site: *merk verwijderd ivm wetgeving*
   Hij verwijst ook naar Hans Reijnen, die bovenstaande boek heeft geschreven.

   • OK, de naam van de site is verwijderd, maar als je googelt op “Bo Baden” en “vitamine B12”, dan zou je er ook moeten komen ;)

  • Ik gebruik zuigtabletten die ik via *merk verwijderd ivm wetgeving* bestel. Je krijgt dan methyl- en adenosylcobalamine en foliumzuur.
   Van de injecties kreeg ik – door de hulpstoffen – ernstige acne en het was na 48 compleet uitgewerkt. De tabletten geven mij een stabieler resultaat.

   Ps. Er zijn tientallen symptomen van een B12 tekort. Ik heb er maar 3 uit dit lijstje.

  • Dag Carolina,
   ik gebruik de Instant Energy B12 van het merk *merk verwijderd ivm wetgeving*.
   Deze zakjes (max 1 per dag en eigenlijk even laten uittesten hoe vaak per week – is voor iedereen verschillend al naar gelang de omstandigheden) zouden ook alle stoffen bevatten die nodig zijn de B12 ook daadwerkelijk op te kunnen nemen. Als deze stoffen niet(voldoende) aanwezig zijn kan de B12 ook niet in je lichaam opgenomen worden.
   Heel veel succes

  • ey! Ik gebruik B12 van *Merk verwijderd ivm wetgving*, dat is een van de best opneembare vormen in een tablet. Op hun site staat ook superveel info. Ik zou persoonlijk niet via de huisarts laten ‘spuiten’, je weet nooit wat daar misschien toch ook weer voor stoffen aan zijn toegevoegd om het te conserveren etc. Daarnaast houden zij vaak de normen van de ADH aan, wat altijd aan de lage kant is.

   Het beste is om even naar een goede natuurgeneeskundige te gaan, en daar een (bloed) test te laten doen, zodat je een beetje weet hoe groot je tekort is, zij kunnen dan ook aanbevelen hoeveel je moet supplementeren.

   Succes!

  • #carolina: Kijk ook even op de site en forum stichting B12 tekort of op de site van Hindrik de Jong voor hulp en adviezen. Daar helpen ze verder met goede adviezen. Ik heb daar heel veel geleerd/aan gehad betreffende B12 tekort/supplementen.

   • Aan Hendik de Jong hebben aardig wat mensen heel veel te danken. Hij heeft baanbrekend werk verricht. Door dwars tegen alle medici in te gaan en zijn gevoel te volgen kunnen hebben wij nu betere voorlichting. Hij zou er een prijs voor moeten krijgen. Zonder zijn doortastendheid zijn er veel personen van de rolstoel gered.

  • Mijn man heeft een chronisch Vitamine B12-tekort, evenals zijn zus, twee van haar kinderen en onze dochter. Ze missen allen het enzym Intrinsic Factor.
   Het is inderdaad het beste in eerste instantie naar je huisarts te gaan om dit te laten vaststellen. Vraag uitdrukkelijk naar de waarde hiervan.
   In Nederland houden de artsen helaas nog steeds vast aan een veel te lage waarde als ondergrens, terwijl al veel meer mensen met een hogere waarde al last hebben van dit tekort.
   Gelukkig heeft onze huisarts het “zelf ontdekt” dat er bij mijn man sprake is van een Vitamine B12-tekort (hij zat dan ook ver onder de hier in Nederland geldende ondergrens).
   Hij mag nu hydroxocobalamine spuiten (al jaren overigens). Mijn dochter is op zoektocht gegaan en heeft ontdekt dan hydroxo de inactieve vorm is van B12 en dat het beter is de actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine met een beetje foliumzuur (folaat) tot je te nemen.
   Er bestaat de Stichting B12-tekort (www.stichtingb12tekort.nl). Hier is veel informatie te halen. Verder op de site van Hans Reijnen, een arts die zich heeft toegelegd op het helpen van mensen die aan dit tekort lijden. Hij heeft een kort, heel leesbaar boekje geschreven, een Ankertje, getiteld Vitamine B12. Naar ik weet voert hijzelf geen praktijk meer, maar zijn website bestaat nog wel: http://www.menssana.nu/pages/nl/het-centrum/medewerkers/hans-reijnen.php.
   Ook onze dochter, mijn schoonzus en haar dochter (zoon wil – vooralsnog – niet) kregen van hun huisarts te horen dat de waarde “goed” zou zijn. Mijn dochter vroeg uitdrukkelijk om de waarde. Die was in elk geval laag genoeg om duidelijk last te hebben. Ze kreeg geen medewerking van haar huisarts.
   Volgens de arts van mijn schoonzus “zit het tussen de oren”. Hij wil niet verder gaan dan een keer in de twee maanden een injectie te zetten, wat voor haar veel te weinig is.
   Ik zou zeggen, bekijk alle info op de websites of laat iemand anders dat voor je doen als je hier zelf niet goed toe in staat bent. Ik wens je veel succes.

   • Hans Reijnen is niet meer werkzaam als huisarts, maar werkt als natuurarts. Ik ben erg blij dat ik er terecht kon.
    Naast vitamine B12 is hij nu volop bezig met vitamine D3. Dit gaf mij (in hoge dosering) dezelfde boost als mijn eerste B12 injectie.

  • Zuigtabletten van een vitaminezaak zijn denk ik wel goed. Zuigtabletten neem je beter op.

  • Bij B12 klachten en een tekort aan vitamine B12, worden officieel B12 injecties als behandeling aanbevolen. Soms werken smelttabletten ook voldoende. Wat het beste werkt ligt aan de ernst van de klachten en aan de oorzaak van het ontstaan van het tekort.

   B12 (anders genoemd: cobalamine) is er in verschillende soorten: Cyanocobalamine is de chemische variant en is de minst werkzame stof, geen aanrader dus.
   Hydrocobalamine is de stof in de B12 injecties en werkt bij bijna iedereen prima.
   De actieve soorten methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn ook prima.

   Let niet teveel op het merk, maar vooral op de soort stof en de kosten :-)

   • Dank voor de aanvulling! Goedkope varianten hebben wel vaak onnodige hulpstoffen. Daarom zou ik wel voor de wat betere merken kiezen.

  • je moet aan je arts vragen of hij homocysteine en methylmalonzuur foliumzuur b6 wil prikken, dan kan je na het prikken 5 weken 2x per week een spuit laten zetten en na 5 weken weer de homocysteine en methylmalonzuur laten prikken zijn de waardes dan gezakt dan heb je idd B12 te kort op cel niveau en mocht je foliumzuur te kort hebben pas beginnen met slikken als je de B12 aan het aanvullen bent. B12 tabletten heeft eigenlijk weinig zin…… dat is alleen op deze manier te prikken en staat los van de B12 bloedwaarde, je kan dus zeker een te kort hebben op cel niveau.

   groetjes

   anders zoek eens op hindrikdejong is B12 stichting

 2. Hey! Je kan beter gewoon naar de dokter gaan. Hij schrijft je dan iets voor. Ik krijg de injecties al dik twee jaar. Ik voel mij echt beter!

 3. Mag ik even terugkomen op je bovenstaande artikel, Juglen?
  Je hebt het over bloedarmoede. Maar pernicieuze anemie is meer dan dat. De rode bloedlichaampjes die er dan nog in je bloedvaten zitten, lijken te zijn uitgedijd. Ze zijn dus groter van vorm, waaraan het Vitamine B12-tekort duidelijk herkenbaar is. Het is niet per definitie dat je bij dit vitaminetekort ook te weinig rode bloedlichaampjes hebt.
  Heb ik me althans laten vertellen.

  • Dank voor je aanvulling. Er zijn zeker aanvullingen en uitzonderingen, maar te lange blogs worden niet gelezen. Daarom is er een selectie gemaakt van de meest belangrijke informatie.

 4. Hoi,

  Iemand ook bekend met het hebben van gewrichtsklachten?
  Heb 13 punten gescoord op de zelftest maar heb al jaren volgens reumatoloog onverklaarbare gewrichtsklachten.

 5. Mijn vriend heeft ook een vitamine B12 probleem. Hij mist een stofje in zijn lijf wat de B12 vasthoud. Bijna alles wat hij dus binnen krijgt komt er ook weer uit.
  Hij spuit dus, op dokters recept, 1x per 3 a 4 weken B12. Dit doet hij al jaren en werkt prima.

 6. Jammer dat er weinig aandacht is voor tekorten. Had me in het verleden waarschijnlijk een stuk beter gevoeld met wat voedingssupplementen en ik realiseerde me niet dat het vele snoepen zoveel teweegbracht. In een inrichting werd ik aan de ontbijttafel met – onder het toeziend oog van de hulpverleners – een paar boterhammen achter de kiezen ineens duizelig. “Te weinig gegeten”, was de conclusie. Denk dat ik eerder een vitamine B12-tekort had.

 7. Een vit. B12 tekort onstaat o.a. doordat de B12 niet wordt opgenomen door het ontbreken van de intinsieke factor in de maag. Ander kwalen zoals hypothyreoidie en ‘ouderdom’ zijn mede-veraantwoordelijk voor het tekort.

  Je kunt nóg zo veel B12 supplementen slikken , als die intrinsieke factor in de maag ontbreekt wordt deze vitamine niet opgenomen in de dunne darm. Dan kun je beter de injecteerbare vorm van B12 vragen aan je arts.
  Ik wens iedereen die het vermoeden heeft een B12 tekort te hebben sterkte bij het overtuigen van hun huisarts en overredingskracht om een goed onderzoek te laten doen. Bij mij heeft dat geholpen.
  En laat je niet afschepen met 1 of 2 keer een injectie, als je tekort is ontstaan door bovengenoemde oorzaken heb je de rest van je leven die injectie nodig.

  • Sublinguale toediening (onder de tong) is ook een optie voor mensen die niet van injecties houden.

   • Dat wist ik niet , Juglen, maar het klinkt logisch ; ik zal mijn dokter vragen of die voor mij ook geschikt zijn. Niet dat ik bang ben voor prikken maar het bespaart me 1 x per maand een gang naar de dokterspraktijk .
    Bedankt voor de tip.

    • Gebruik ook zuigtabletten, werkt goed. Zonder word ik gigaduizelig en ga ik hyperventileren. Hoeft voor mij ook niet, die prikken en het probleem te medisch maken.

 8. En wat ik vergat te schrijven maar eigenlijk het allereerst had moeten noemen : ik vind je nieuwsbrieven geweldig goed en leerzaam en het is het eerste wat ik lees als het op zondagochtend in mijn mailbox vind.

 9. ‘k Heb heel erg lang met tong- en mondklachten gelopen totdat men er achter kwam dat het een chronisch vitamine B12 tekort bleek te zijn. Nadat ik vitamine B12 tabletten ben gaan slikken verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon. Ik ben toen na 3 mnd gestopt, de pot was leeg en kreeg na verloop van tijd ongeveer 9 mnd weer opnieuw tongklachten en ben toen gelijk weer aan deze vitamine gegaan. Klachten verdwenen weer behoorlijk snel. Ik ben blij dat het ontdekt is waar het aan lag want deze mondklachten waren echt vreselijk, ik kon niet meer normaal eten zo pijnlijk was het. Gelukkig behoort dit tot het verleden en heb altijd een pot van deze vitamine in huis.

 10. Ik eet al mijn hele leven Marmite Yeast Extract. Het is 100% vegetarisch. En volgens het etiket zit hier ook vitamine B12 in. Vroeger was het alleen in de reformwinkel te koop tegenwoordig ook bij AH. Ik weet dat Jurgen geen fan is van Unilever maar is dit dat geen positieve uitzondering. De smaak lijkt een beetje op Maggi. En het kan in de soep en ik smeer het op de kaas op mijn brood. Ik eet als ontbijt een groene smoothie en tussen de middag 2 biologische volkoren sneetjes met vaak oude kaas met Marmite er over heen. Ik heb liever Marmite dan een pot pillen.
  Kijk maar wat jullie er mee doen.
  Sjors

 11. Ik heb gemerkt dat veel mensen ondanks vit b 12 injecties of tablet inname een tekort blijven houden.
  Bij het werken met de Naet methode testte ik dat het lichaam de vit B maar voor bv 20% opnam. Het lichaam zag dit als lichaamsvreemd..na de behandeling kon het lichaam na 24 uur de vit B12 weer volledig opnemen.

 12. Ik krijg al verschillende jaren inspuitingen met vitaminen B12. Dit is bij toeval ontdekt nadat ik ijzer met foliumzuur heb moeten nemen. Kreeg voos gezicht en keel (precies of keel opzwelde). Ben toen in ziekenhuis opgenomen omdat ze verlammingsverschijnselen dachten. Na de bloeduitslag waren mijn Vitaminen B12 niet meer te tellen. Daarom krijg ik nu die inspuitingen. Was eerst om de week en dan om de 2 weken en daarna om de maand. Nu op het moment om de 2 maanden, maar moet wel in het oog houden dat ze niet te veel zakken bij de bloeduitslagen. Anders zal het terug om de maand moeten.

 13. In de ‘test’ (de 12 vragen) missen vreemd genoeg de 2 allerbelangrijkste vragen: 1. Slik je een B12-supplement? 2. Laat je B12 in je bloed regelmatig controleren en blijkt daaruit dat de waarde goed is? Ik antwoord op beide ja, dus ik heb geen tekort.

  De zin “Ruim 50% van de vegetariërs hebben volgens onderzoek een tekort aan vitamine B12, waar het bij de veganisten gemiddeld zelfs 80% is” is echt GROTE ONZIN!
  Van B12 heb je een voorraad voor jaren in je lichaam. Mensen die veel dierlijke producten eten (vegetariërs) krijgen voldoende B12 binnen. 99% van de veganisten slikt uiteraard een supplement B12 en heeft dus ook geen tekort.

  B12-tekort komt het meeste voor bij mensen waarbij de opname van B12 in de darmen verstoord is. Dan maakt het helemaal niet uit wat je eet (en kun je dus ook gewoon vega(n) eten als je wilt); dan heb heb je injecties nodig.

  • Dyana, een B12 spiegel in je bloed zegt niks over de werking op celniveau. Een hoge niet-actieve vorm van B12 zal weinig doen bij sommige mensen. B12 hoeft niet per se via injecties ingenomen te worden. Sublinguaal werkt ook prima, maar bij de meeste is orale toediening afdoende. B12 zonder voldoende B11 en B6 zal ook weinig doen, omdat dit cruciale cofactoren zijn.

   De klacht over dat een b12-tekort bij vegetariërs en veganisten volgens jou geen wijdverbreid probleem is zou je ook bij de onderzoekers kunnen melden die dit geconstateerd hebben. De referenties 1 en 2 staan achter deze zin in het artikel.

 14. Uit het bloedonderzoek is gebleken dat ik een tekort aan B12 heb.
  Ik moet deze week een spuit laten zetten en vroeg me af of dit erg pijnlijk is? Wie kan mij hier meer over vertellen?

 15. Je hebt hem al gehad (hoe ging het?), maar nog even wat tips. De spuit komt net boven je bil (bij mij meestal) en ik voel meestal geen pijn als ik ontspannen blijf. Zorg dat je niet op het been gaat staan en hou hem losjes, dan heb je er het minste last van. Ik kan hem hierdoor zelfs rechts laten zetten waar ik chronische zenuwpijn heb.

 16. Beste Juglen,

  Een aantal maanden geleden kwam ik via de website FoodMatters.tv een film tegen over (onder andere) depressie en de link met een gebrek aan vitamine B3.

  Als je googlet op FoodMatters Niacine krijg je enkele links.

  Jouw reactie hierop lijkt mij interessant.

  Groet,
  Ellen

  • Dank je wel Lion!!!

   Ik ben er even ingedoken. Het lijkt erop dat (Porphyra sp.) purple lavers nori WEL actieve B12 bevat en de soort Aphanothece sacrum (Suizenji-nori) een inactieve pseudo B12. Deze laatste kan de opname van echte B12 in de weg staan en zorgen voor een tekort. Dus zorgen dat je (Porphyra sp.) purple lavers nori in huis haalt… (Bron)

Reacties zijn gesloten.