web
statistics

De kracht van Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde. Deze komen in twee hoofdgroepen voor: de carotenen, die alleen uit koolstof en waterstof bestaan en xantofylen, die zuurstof bevatten. Voorbeelden van carotenoïden zijn alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, luteïne, zeaxanthine, lycopeen en uiteraard astaxanthine. Alleen de eerste drie, alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, zijn een provitamine A en kunnen in het lichaam worden omgezet naar retinol, ook wel vitamine A genoemd. De meeste carotenoïden zijn krachtige anti-oxidanten.

Astaxanthine is in 1972 ontdekt door professor Basil Weedon in London, Engeland. “Asta” is Grieks voor Krab. Wellicht dat Weedon de rode kleur die krabben kenmerkt in de naam heeft willen laten terugkomen.

Astaxanthine is voornamelijk afkomstig van algen uit de zee en is 600 keer krachtiger dan vitamine E. Astaxanthine is de natuurlijke bescherming die algen zelf aanmaken om zich te verweren tegen de schadelijke invloeden van zuurstof en Uv-stralen in zonlicht.  Niet alleen algen produceren dit wonderlijke goedje, maar ook gist, zalm, forel, krill, garnalen, kreeft, krab en vogels zoals te zien is in de veren van bijvoorbeeld flamingo’s. Astaxanthine zorgt voor de rode kleur die zichtbaar wordt bij deze dieren. Het is ook als een E-nummer geregistreerd in de EU onder nummer E161j. Kies alleen voor de natuurlijke variant, want deze is niet giftig en wordt goed opgenomen. De meeste onderzoeken naar astaxanthine zijn ook gedaan met de natuurlijke vorm en hierdoor veilig te noemen. Natuurlijke astaxanthine is zelfs bij grote hoeveelheden niet giftig voor het lichaam. De synthetische bron is echter wel toxisch voor het lichaam en dient te worden vermeden. Synthetische astaxanthine kan afkomstig zijn van de petrochemische industrie en kan geproduceerd worden met behulp van de gistmutant Phaffia Rhodozyma.
De productie van Astaxanthine is een delicaat proces en daarom is het aan te raden om te kiezen voor betrouwbare fabrikanten. De grootste fabrikant van natuurlijke astaxanthine is Cyanotech en deze levert uitsluitend astaxanthine zonder herbiciden en pesticiden. Astaxanthine wordt meestal geleverd in capsulevorm waardoor het lang houdbaar is door vermijding van contact met zuurstof. Astaxanthine van het merk Healthy Origins bevat 4mg BioAstin van het bedrijf Cyanotech en is zeer betrouwbaar en voordelig geprijsd.

De anti-oxidant werking van astaxanthine is uitzonderlijk krachtig te noemen. Een anti-oxidant neutraliseert de vrije radicalen die in het lichaam circuleren. Vrije radicalen ontstaan wanneer de zuurstof die je inademt zich bindt met complexe stofwisselingsmoleculen in het lichaam. Deze vrije radicalen willen zich weer neutraliseren waarbij tijdens het neutraliseren weer nieuwe vrije radicalen ontstaan. Er is dan een kettingreactie op gang gekomen waardoor de cellen in kwaliteit afnemen en veroudering van het algehele organisme ontstaat. Oxidatie in het lichaam lijkt op het roestproces van ijzer, wat ook zuurstof gerelateerd is.
Recent is er ontdekt dat het nemen van anti-oxidanten lang niet altijd positief is omdat sommigen functioneren als een pro-oxidant. Dit wil zeggen dat als er niks te neutraliseren valt het dan alsnog zelf de kettingreactie gaat veroorzaken. Kijk daarom uit met het supplementeren van anti-oxidanten. Astaxanthine is geen pro-oxidant en daarom volledig veilig. Omdat het ook niet wordt omgezet in vitamine A zit je helemaal goed: te veel vitamine A is namelijk giftig.

Astaxanthine is niet alleen een krachtige anti-oxidant het  werkt ook tegen ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen komen het vaakst voor in de gewrichten, maar ook in het bindweefsel. Astaxanthine heeft de mogelijkheid om de bloed hersenbarrière en de bloed oogbolbarrière te passeren, hierdoor worden het centrale zenuwstelsel en daarmee ook de hersenen beschermd. De astaxanthine kan werkelijk in het gehele lichaam komen, waar het z’n werking kan doen. Het kost enkele weken om een hoge astaxanthinespiegel in het lichaam op te bouwen.

Enkele voordelen die astaxanthine ons biedt:

 • Scherpt het geheugen en de concentratie
 • Houdt de ogen jong en gezond
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Vermindert ontstekingen in het lichaam
 • Werkt tegen diabetes
 • Beschermt de celmembranen en het DNA
 • Verbetert de vruchtbaarheid bij mannen
 • Verkort de hersteltijd bij sporters
 • Beschermt de gewrichten, pezen en het bindweefsel
 • Zorgt voor een jonge huid

Het vermoeden bestaat dat astaxanthine ook sterk helpt kanker te voorkomen, maar voor harde claims is er nog meer onderzoek nodig.

Ik hoop dat je door dit artikel het woord asta-xanthine zult onthouden, het is lastig uit te spreken en te onthouden. Bij mij staat astaxanthine in de top 3 dagelijks te nemen supplementen en ik raad het iedereen aan eens te proberen om te zien of het wat voor je kan betekenen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

20 gedachten over “De kracht van Astaxanthine”

 1. Even kijken of dit wel werkt.Wanneer ik op de naam klik pakt hij niet.Hij doet het toch.Ik klikte verkeerd. Maar heb inmiddels een reactie naar jullie inzake astaxanthine toegestuurd.

 2. Mooie website, zeer duidelijk. Het boek van Gert Schuitemaker is inderdaad zeer leerrijk.
  Dankjewel voor de nuttige informatie.
  Josee

 3. Leer ik toch zojuist bij KDW dat Astaxanthine wordt gebruikt om bijvoorbeeld Zalmforel te kleuren… Daar de Forel van nature wit/grijs van kleur is en hem door deze kleurstof te laten eten in zijn dieet dan roze kleurt. Kunnen ze er meer voor vragen zeg maar. Zet je dan toch weer te denken.

  • Als ze natuurlijke astaxanthine zouden gebruiken in de kweek, dan zou het product gezonder worden. Helaas maken ze in de kweek gebruik van synthetische astaxanthine obv de petrochemische industrie en die is giftig! Geen kweekzalm nemen dus, want is ook een anti-biotica/hormonenbom.

 4. Als je op de link klikt krijg je volgens mij niet het merk Healthy Origins. Is dit merk ook goed. Geen zoetstoffen bijv of andere toegevoegde stoffen. Er staat nl helaas geen ingrediënten bij.

  • Healthy Origins is inmiddels een mindere kwaliteit gaan leveren en daarom heeft de webshophouder besloten van merk te switchen. Het beste is altijd natuurlijke astaxanthine, zoals deze Bio-astin.

 5. Hoi Juglen,

  Ik ben aan het uitzoeken welke supplementen ik in ieder geval in m’n keukenkasje wil hebben. Nu kwam ik de tip tegen om Astaxanthine te gaan gebruiken. Nu schrijf jij dat dit in jou top 3 staat. Mijn vraag is nu, wat staat er verder nog in je top 3/4?

  Ik gebruik nu GABA en magnesium en normaal nog een goede multi en visolie. Ik heb erg veel last van m’n spieren(hoge spierspannig) en nogal zwartkijkerig dus vandaar de GABA en magnesium. Het ding is dat ik niet 5,6 of 7 verschillende ‘pillen’wil slikken, alleen al omdat dat erg kostbaar wordt, dus opzoek naar mijn ultieme top 3 of 4;.

  Ik hoop op een reactie:)

  P.s je kan er vanuit gaan dat ik ‘oer’ eet en ik sport veel! Toffe site trouwens!

  • Heb je wel de goede magnesium? De citraatvorm?

   Ik zou ook kijken naar het ontgiften, want toxines kunnen het ‘zwartkijken’ ook versterken. Ik zou denken aan spirulina, tarwegras, maar vooral ook MSM. MSM is een sterke ontgifter!

 6. Hi juglen,
  Kan je naast ASTAXANTHINE ook gewoon nog vitamines gebruiken of is dit niet aan te raden.
  En kan je ASTAXANTHINE zonder risico gebruiken al je verders niets gebruik ( medicijnen en zo)

  • Hoi Jan, geen enkel supplement is zonder risico. Gebruik het dan ook verstandig. Er zijn mensen die gevoelig reageren op astaxanthine, dus test het bij jezelf uit. Je kunt er gewoon andere vitaminesupplementen naast gebruiken in ieder geval.

 7. Kan het zijn dat je van Astaxanthine stopt met menstrueren? En is dit gevaarlijk? Dankjewel als je kan helpen, gebruik dit product namelijk al bijna 4 maanden en heb hier last van sinds 2 maanden. Ik heb gelezen dat Astaxanthine je hormoonlevels kunnen veranderen, ik kan er alleen maar niet achter komen op welke manier en of dit bij mijn ook het geval is.

  • Hoi Nicola, ik zie geen enkele link tussen amenorroe (afwezigheid van de menstruatie) en astaxanthine. Hoe is je leefstijl? Stress? Voeding? Voldoende rust? Als deze zaken in orde zijn, zou ik naar de huisarts om te kijken of er fysiek niks aan de hand is…

 8. HalloJuglen. Ik gebruik nu 4weken Astaxanthine is het mogelijk dat het gaat werken en dat ik hierdoor een branderig op mijn ogen kan krijgen ALS bijwerking.

 9. Weet iemand of dit middel veilig gebruikt kan worden in combinatie met glucosamine, vitamine D en B12, magnesium, omega 3 en schildkliermedicijn?

 10. Ik las in een van de vorige reacties of het mogelijk was of astaxanthine het menstrueren kan laten stoppen,het antwoord was dat dat er geen verband in zou zijn, het gekke is dat bij mij nu het zelfde aan de hand is namelijk na 2 maanden gebruik 4 mg is mijn menstruatie ook gestopt en leef gezond,geen overmatige stress en was altijd netjes op tijd, zou er dan toch geen bijwerking aanzitten die nauwelijks bekent is,vind het toch een beetje toevallig en ook de arts heeft er nog geen verklaring voor. Vgr,Janny

 11. Zit er jodium in astxantine?
  Dit omdat het de hormoonbalans kan verstoren, als je schilkliermedicijnen gebruikt.

  Groetjes uit Den Haag van Jeannette.

Reacties zijn gesloten.