Hoofdpagina » Toplijsten » De top 10 meest gegeten fruitsoorten in Nederland

De top 10 meest gegeten fruitsoorten in Nederland

Volgens de Voedselconsumptiepeiling eet slechts 13% van de volwassen Nederlanders dagelijks minimaal 200 gram fruit. Dit is opmerkelijk, want het meeste fruit is lekker zoet en gemakkelijk om te eten. Het is een gemiste kans, want fruit levert een overvloed aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Fruit bestaat voor een flink deel uit water, waardoor het tegelijkertijd dorst kan lessen en honger kan verminderen. Fruit speelt een belangrijke rol in het dieet van de Nederlander, vooral als bron van vitamine C en kalium. Nederlanders eten gemiddeld 113 gram fruit per dag, waardoor er tekorten aan nutriënten kunnen optreden. Maar als de Nederlander eenmaal fruit eet, welke zijn dan het meest populair?

De top 10 meest gegeten soorten fruit in Nederland:

  1. Appel
    Met een dagelijkse consumptie van gemiddeld bijna 30 gram per dag, staat de appel in Nederland op nummer 1. De appel wordt al eeuwenlang gegeten, ook in wilde vorm. De geteelde handappel is het resultaat van een eeuwenlang proces van kruising. Het is een zeer geliefde en populaire vrucht in Nederland en een van de bekendste fruitsoorten. Dit zien we bijvoorbeeld terugkomen in talloze verhalen en gezegdes. Van de Bijbel tot aan het sprookje Sneeuwwitje. Er zijn duizenden rassen en verschillende smaken. Van friszuur tot zoet. De laatste jaren zijn er nieuwe rassen bijgekomen zoals de Pink Lady en Kanzi. De kleur van de appel zegt vaak iets over het ras. Zo is de Granny Smith altijd groen en de Goudreinette / Goudrenet dof van kleur.
  2. Banaan
    Wij Nederlanders eten dagelijks gemiddeld ruim 20 gram per persoon van deze gele vrucht. Er zijn twee soorten: de banaan die als fruit wordt gegeten en de bakbanaan, die juist verhit (gebakken) moet worden om eetbaar te zijn. De banaan groeit niet aan een boom, maar aan een plant. Daar groeien zij in grote trossen die tot wel 50 kilo kunnen wegen. Voor de commerciële verkoop aan het buitenland worden bananen onrijp geplukt en verpakt in grote dozen. In het land van bestemming worden zij blootgesteld aan het gas ethyleen waardoor de rijping op gang komt. Het zetmeel wordt omgezet in suikers, waardoor de banaan zijn kenmerkende zoete smaak ontwikkeld. Hierna worden zij naar de winkel gebracht. Tussen de oogst en consumptie van de banaan ligt ongeveer 30 tot 40 dagen. De zwarte plekken die bij een kneuzing op een banaan ontstaat kom door de bruine kleurstof melanine. Dit is een sterke antioxidant die de banaan nog gezonder kan maken.
  3. Peer
    Je moet appels niet met peren vergelijken, maar toch worden deze twee fruitsoorten in Nederland bijna net zo vaak gegeten. Daarnaast komen deze vruchten allebei uit het herfstseizoen en zijn ze sterk verwant aan elkaar. Peren zijn erg geliefd bij kinderen, dankzij de zachte structuur en de zoete smaak. Peren komen oorspronkelijk uit China, maar er zijn ook resten gevonden in Zwitserland. Ze groeien aan bomen welke zich nu vooral bevinden op het Noordelijk halfrond. We onderscheiden twee soorten peren: hand- en stoofperen. Handperen worden rijp gegeten en stoofperen koken we rijp/gaar. Deze laatste soort kan niet rauw gegeten worden. Er zijn verschillende rassen bekend, waarvan de Conference het meest populair is. Van de stoofperen wordt de Gieser Wildeman het meest gegeten.
  4. Mandarijn
    De mandarijn is een citrusvrucht. Oorspronkelijk komt deze fruitsoort uit China. Qua uiterlijk lijkt de mandarijn op een kleine sinaasappel, maar de smaak is wel anders. De teelt vindt hoofdzakelijk plaats in Spanje en andere landen rondom het Middellandse Zeegebied.
  5. Sinaasappel
    Sinaasappels, wie kent ze niet? Ook wel de appeltjes van oranje genoemd! Deze populaire citrusvruchten zijn niet meer weg te denken uit onze voeding. Van oorsprong komt de sinaasappel, net als veel ander citrusfruit, uit China. De kweek vindt nu vooral plaats in landen rondom de Middellandse Zee. In Nederland kennen wij vooral de hand- en perssinaasappelen ( de ‘gewone’ sinaasappelen) maar er zijn ook losse rassen verkrijgbaar zoals de bloed- en navelsinaasappel. Sinaasappelen groeien aan bomen en zijn in het begin groen van kleur. Het fruit heeft kou nodig om te veranderen in een diep oranje kleur. In landen waar het ’s nachts niet koud (genoeg) wordt, worden de sinaasappelen vaak kunstmatig oranje gekleurd.
  6. Druiven
    De druif behoort tot de wijnstokfamilie. Er bestaat een witte- en blauwe variant. Het is een klimplant, welke vooral wordt geteeld voor de productie van wijn. Druiven bestemd voor consumptie, ook wel tafeldruiven genoemd, zijn van een ander ras. Druivenstruiken groeien goed in een Mediterraan klimaat zoals in landen als Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië.
  7. Aardbei
    De aardbei stamt af van de rozenfamilie en is een zogenaamde ‘schijnvrucht’. De kleine pitjes aan de buitenkant zijn de echte vruchtjes. Ze groeien aan lage struiken en creëren na de bloei lange uitlopers waar weer nieuwe plantjes aan groeien. Aardbeienplanten zijn juni-dragers of doordragend, wat betekent dat zij één of meerdere oogsten per jaar opbrengen. Er wordt flink gekweekt met aardbeien. Er zijn wel twintig soorten en honderden rassen. Naast de ‘cultuuraardbei’, de aardbei gekweekt voor consumptie, bestaat er ook een wilde variant. De bosaardbei groeit in geheel Nederland en vormt kleine rode vruchtjes die eetbaar zijn.
  8. Kiwi
    Kiwi’s zijn een bekend en geliefd fruit bij vele Nederlanders en worden in grote hoeveelheden aangevoerd. Lekker om uit te lepelen maar ook om te verwerken in allerlei gerechten. De groene kiwi ligt het vaakst in de winkel, alhoewel de gele (golden) kiwi in opmars is. De naam ‘kiwi’ komt uit Nieuw-Zeeland waar de inwoners de vrucht vonden lijken op de inheemse vogel ‘de kiwi’ met zijn lange, harige vacht. Desondanks komt de vrucht oorspronkelijk uit China met als naam ‘Chinese kruisbes’. Rond 1900 werd er zaad naar Nieuw-Zeeland overgebracht en daar zijn de eerste rassen ontstaan voor de commerciële teelt.
  9. Ananas
    De ananas is een grote vrucht die wordt geteeld in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Oorspronkelijk komt de ananas uit Brazilië. De ananas heeft wat weg van een grote dennenappel. Dit komt omdat de vrucht uit een heleboel bessen bestaat die zijn samengegroeid. De Spanjaarden noemen de vrucht dan ook ‘piña’, vernoemd naar de dennenappel. De ananas groeit laag aan de grond aan een stekelige plant. Uit de kern van deze plant groeit een bloemstengel waaraan zich de bloemen ontwikkelen. Uit iedere bloem ontstaat een nieuwe ananasvrucht. Het telen van een compleet nieuwe ananas kan zo wel twee jaar duren!
  10. Meloen
    De meloen is een fruitsoort en bij veel mensen geliefd als zomers tussendoortje. In de winkels zijn er veel soorten verkrijgbaar, elk met een eigen smaak, vorm en kleur. De meloen stamt af van de komkommerfamilie en is daarmee nauw verwant aan de komkommer, augurk en een aantal pompoenen. De meloen komt hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk uit Midden-Azië, al zijn er ook berichten dat de oorsprong zich in Afrika bevindt. Omdat meloenen zich goed laten kruisen, zijn er zoveel rassen te koop. In Nederland zijn de galia- en watermeloen de meest bekende gevolgd door de cantaloupe met oranje vruchtvlees. De watermeloen staat botanisch gezien het verste af van de andere meloensoorten.

Veel mensen eten hun stukje fruit op school of op het werk. Fruit wordt dan ook voornamelijk ingezet als tussendoortje. Jongeren eten fruit het minst vaak, bij ouderen is fruit relatief een stuk populairder. Vrouwen grijpen iets vaker naar een stuk fruit dan mannen doen. Hoogopgeleiden, vooral hoog opgeleide vrouwen, eten meer fruit dan mensen die lager opgeleid zijn. Jonge kinderen eten over het algemeen flink wat fruit, doordat hun ouders dit frequent aanbieden.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.