Hoofdpagina » Toplijsten » De top 11 voedingsmiddelen met de meeste dierlijke coQ10

De top 11 voedingsmiddelen met de meeste dierlijke coQ10

Co-enzym Q (coQ10) is een bioactieve, lichaamseigen stof. Er is geen aanbevolen hoeveelheid opgesteld. Het enzym is betrokken bij de energieproductie in elke cel en werkt als antioxidant. Het heeft daarbij een gunstig effect op het verouderingsproces. Het beperkt de DNA-schade en vrije radicalen in het lichaam. Dit werkt o.a. positief tegen rimpelvorming, maar ook bij andere ouderdomsziekten. Dat is dan ook de reden dat veel anti-rimpelcrèmes verrijkt zijn met Q10. Het enzym komt zowel voor in dierlijke- als plantaardige producten. Goede bronnen voor dierlijke coQ10 zijn orgaanvlees, vette vis en zuivelproducten.

De top 11 voedingsmiddelen met de meeste dierlijke coQ10:

1. Hart – 12 mg per 100 gram
Dit wordt in Nederland niet veel gegeten door mensen. In het buitenland des te meer. Het is een magere vleessoort en volgens kenners zeer smakelijk. Hart is een spier en dat betekent dat er daarom extreem veel co-enzym Q10 (CoQ10) in aanwezig is, om de energie op te wekken die nodig is om het bloed de hele dag rond te pompen.


2. Rood vlees – 6,8 mg per 100 gram
Rood vlees is een verzamelnaam van vleessoorten van dieren als runderen, schapen, geiten en paarden. Het gaat dus niet om de bereidingswijze maar de kleur die het (rauwe) vlees heeft. Deze kleur is te danken aan een hoge concentratie myoglobine in het spierweefsel. Het eten van (te veel) rood vlees verhoogt het risico op allerlei gezondheidsaandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.


3. Lever – 8 mg per 100 gram
Dit orgaanvlees is extreem voedzaam. Kies wel voor de biologische variant in verband met mogelijke ophoping van afvalstoffen. Je kunt lever beter niet elke dag eten, omdat je anders een teveel binnen kunt krijgen van onder meer vitamine A en ijzer. Zwangere vrouwen kunnen beter niet te veel lever eten, omdat een overmatige inname van vitamine A wordt geassocieerd met een verhoogde kans op afstoting. Populair zijn kippenlevers, runderlever en ganzenlever. Kabeljauwlever bevat bijzonder veel omega 3 als extra bonus. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van lever.

4. Varkensvlees – 4,5 mg per 100 gram
Varkensvlees is een populaire vleessoort in Europa, maar ook in Aziatische landen wordt veel varkensvlees gegeten. Bekende producten zijn speklapjes, ham(lappen) en worst. Ook karbonade en gehakt van het varken (of half-om-half varken en rund) wordt veel gegeten. Moslims en Joden beschouwen het vlees als onrein. Een deel van de bevolking eet geen varkensvlees vanwege de opstapeling van (stress)hormonen in het vlees of omdat een varken een vuil dier zou zijn.


5. Rundvlees – 3 mg per 100 gram
Rundvlees is afkomstig van runderen. Meestal gaat het hierbij om koeien, maar het vlees kan ook afkomstig zijn van stieren of ossen. Kalfsvlees behoort ook tot het rundvlees. Rundvlees is een verzamelnaam voor allerlei vleessoorten zoals gehakt, runderlappen, hamburgers etc. Het vlees is meestal afkomstig van roodbontvee en niet van melkkoeien. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van rundvlees.

6. Gedeelde plaats


a. Haring – 1,5 mg per 100 gram
Dit is een vis die veel in de zeeën van het Noordelijk halfrond voorkomt. In haring kan de haringworm voorkomen, die maag en darmen van de mens kan beschadigen. Om dit tegen te gaan moeten haringen wettelijk ingevroren zijn geweest voor consumptie. De zoute haring is het bekendst. Haringen zijn erg voedzaam. De vis wordt meestal rauw gegeten in Nederland, iets dat buitenlanders vreemd vinden. Het voordeel van een rauwe vis is dat de voedingsstoffen optimaal bewaard blijven.


b. Tonijn – 1,5 mg per 100 gram
Deze vissoort kan erg snel zwemmen, en kan daarbij snelheden halen van ruim 70 kilometer per uur. Bijzonder is dat de kleur van het vlees niet wit is, zoals bij de meeste vissen, maar donkerroze. Dat komt doordat de spieren veel myoglobine bevatten. Dit eiwit transporteert zuurstof naar de mitochondriën van de spiercellen, waardoor deze vis zulke extreem hoge snelheden kan halen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van tonijn.


7. Boter – 0,71 mg per 100 gram
Het beste is om te kiezen voor grasroomboter, die te herkennen is aan een gele kleur. De gele kleur komt van het luteïne, een caroteen die veel in gras voorkomt. Roomboter van biologische koeien bevat meer omega 3 dan van reguliere koeien. Biologische roomboter is door het hogere gehalte aan omega 3 ook beter smeerbaar. Roomboter bevat flink wat verzadigd vet, waardoor het stabiel is en bestand is tegen warmte, licht en zuurstof. Als je het heel heet wilt verhitten is ghee een nog betere keuze, omdat dit geklaarde roomboter is die geen eiwit en lactose meer bevat die kunnen verbranden in de pan. Een ander vet dat veel in roomboter voorkomt is omega 9, dat we ook kennen van olijfolie. Gezouten roomboter kan ook buiten de koelkast worden bewaard, voor een betere smeerbaarheid. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van roomboter.


8. Eidooier – 0,52 mg per 100 gram
Nederlanders consumeren vooral de eieren van de kip (leghen), maar er worden ook eieren van de eend, gans en kwartel voor de industrie gebruikt. Eieren bestaan uit eigeel, eiwit en de schaal die is gemaakt van kalk. Deze schaal kan bruin of wit van kleur zijn. Dit heeft te maken met het ras van de kip en niet met de voedingswaarde. Eieren zijn goedkoop en erg gezond. Ze vormen een goede vervanging voor vlees en vis en kunnen dus gemakkelijk ingezet worden bij een vegetarische maaltijd. In Nederland worden veel eieren gegeten. In ons land worden maar liefst 10 miljard eieren per jaar geproduceerd. Gemiddeld eten we zo’n 200 eieren (heel en verwerkt) per persoon per jaar! Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van eieren.


9. Melk (rauw) – 0,19 mg per 100 gram
De melk die wij in Nederland grotendeels drinken is afkomstig van koeienmelk. Daarnaast is er ook geiten- en schapenmelk verkrijgbaar. Melk is voor velen niet uit het dagelijks voedingspatroon weg te denken. De meeste melk wordt voor de verkoop gepasteuriseerd of gesteriliseerd.

10. Melk (vol) – 0,17 mg per 100 gram
De melk die wij in Nederland grotendeels drinken is afkomstig van koeienmelk. Daarnaast is er ook geiten- en schapenmelk verkrijgbaar. Melk is voor velen niet uit het dagelijks voedingspatroon weg te denken. De meeste melk wordt voor de verkoop gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Rauwe melk is op kleine schaal verkrijgbaar bij biologische winkels of rechtstreeks bij de boer en vormt een gezonde(re) keuze.


11. Zwitserse kaas – 0,13 mg per 100 gram
Deze kazen smaken erg pittig vanwege de “alpenkruiden’. Meestal zijn ze arm aan vet. Het geeft veel smaak als beleg op een boterham, maar ook over pasta of soep. Sommigen strooien Zwitserse kaas daarnaast ook graag over witlof, bloemkool of gebakken eieren.

Zie voor meer informatie over coQ10 in onze voeding ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.