Hoofdpagina » Toplijsten » De top 12 voedingsmiddelen met de meeste taurine

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste taurine

Taurine is een aminozuurachtige stof. Het kan in het lichaam worden gevormd uit twee andere aminozuren: methionine en cysteïne. Vitamine B6 is als cofactor belangrijk voor de omzetting. Taurine is van belang voor het goed functioneren van zenuwweefsel en de spieren en speelt met name een belangrijke rol bij de hartspier. Volwassenen kunnen de stof deels zelf aanmaken, voor baby’s en kleine kinderen is het een essentiële voedingsstof. Taurine is vooral aanwezig in dierlijke producten, met name in schelp- en schaaldieren.

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste taurine:


1. Octopus – 388 mg per 100 gram
Octopus is een inktvis. Samen met de pijlinktvis, sepia en de zeekat wordt octopus gezien als een delicatesse. De textuur wordt door velen gewaardeerd. In ons land wordt octopus nog wel eens geserveerd in restaurant. De tentakels van de inktvis (inclusief de zuignapjes op de tentakels) kunnen gegeten worden. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van octopus.


2. Inktvis – 356,7 mg per 100 gram
Deze koppotigen komen alleen in zout water voor. Ze leven daar van vis, krabben, kreeften en weekdieren. Dit zou kunnen betekenen dat inktvissen veel kwik bevatten, maar niets is minder waar. De meeste inktvissen worden niet ouder dan 2 jaar en hebben daardoor onvoldoende tijd om een kwikoverschot te ontwikkelen. Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis.


3. Kokkels – 240 mg per 100 gram
Dit zijn schelpdieren, in dit geval tweekleppige weekdieren die in zee leven. Je kunt ze ook vinden op het strand in Zeeland. Kokkels kunnen wel 10 jaar oud worden. De schelpen kunnen zand bevatten. Je kunt deze diertjes het zand laten uitspugen in een spoelbak gevuld met water en een ruime hoeveelheid zout. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kokkels.


4. Oesters – 70 mg per 100 gram
Oesters worden meestal rauw gegeten, iets dat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van oesters.


5. Mosselen – 65,5 mg per 100 gram
Hoewel de mossel gezien kan worden als een superfood, is het eten ervan niet zonder risico: mosselen filteren het water, waardoor er virussen en algen in terecht kunnen komen. Sommige algen produceren gifstoffen die bij mensen een vergiftiging kunnen veroorzaken. Deze algengifstoffen noemt men ook wel fycotoxines. Verhitting heeft hier geen invloed op. Daarom is het belangrijk om mosselen die tijdens het koken dicht blijven, niet op te eten. De kans op het eten van een verkeerde mossel is klein. Mosselen in de winkel zijn doorgaans veiliger dan zelf geraapte in de natuur. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van mosselen.


6. Varkensvlees – 50,1 mg per 100 gram
Varkensvlees is een populaire vleessoort in Europa, maar ook in Aziatische landen wordt veel varkensvlees gegeten. Bekende producten zijn speklapjes, ham(lappen) en worst. Ook karbonade en gehakt van het varken (of half-om-half varken en rund) wordt veel gegeten. Moslims en Joden beschouwen het vlees als onrein. Een deel van de bevolking eet geen varkensvlees vanwege de opstapeling van (stress)hormonen in het vlees of omdat een varken een vuil dier zou zijn. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van varkensvlees.


7. Lamsvlees – 43,8 mg per 100 gram
Lamsvlees is afkomstig van schapen (lammeren) die jonger zijn dan 12 maanden. Lamsvlees is milder van smaak dan schapenvlees, maar toch kan niet iedereen het waarderen. In Nederland is het vlees dan ook niet zo populair, maar in landen rondom de Middellandse Zee wordt het veel gegeten, met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook Ierse en Schotse gerechten worden wel bereid met lamsvlees. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van lamsvlees.


8. Rundvlees – 43,1 mg per 100 gram
Rundvlees is afkomstig van runderen. Meestal gaat het hierbij om koeien, maar het vlees kan ook afkomstig zijn van stieren of ossen. Kalfsvlees behoort ook tot het rundvlees. Rundvlees is een verzamelnaam voor allerlei vleessoorten zoals gehakt, runderlappen, hamburgers etc. Het vlees is meestal afkomstig van roodbontvee en niet van melkkoeien. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van rundvlees.


9. Kalfsvlees – 39,8 mg per 100 gram
Kalfsvlees is afkomstig van runderen die niet ouder dan 12 maanden zijn geweest. Het is mals en mager vlees. Op speciale boerderijen worden kalveren in zo’n 6 tot 8 maanden vetgemest voor de slacht. Het opfokken van deze dieren krijgt veel kritiek van de Dierenbescherming. Vooral vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarmee dit vooral vroeger gepaard ging: de zogenaamde ‘kistkalveren’. Kalfsvlees is in Nederland niet zo populair, het overgrote deel wordt geëxporteerd naar het buitenland. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kalfsvlees.


10. Garnalen – 39,4 mg per 100 gram
Behoort tot de schaal- en schelpdieren. Komt ook voor in de Nederlandse wateren. Gamba’s zijn officieel geen garnalen. Beide behoren wel tot de kreeftachtigen. Probeer altijd de wilde variant te bemachtigen, daar de kweekmethodes van garnalen omstreden zijn. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van garnalen.


11. Tonijn – 39 mg per 100 gram
Deze vissoort kan erg snel zwemmen, en kan daarbij snelheden halen van ruim 70 kilometer per uur. Bijzonder is dat de kleur van het vlees niet wit is, zoals bij de meeste vissen, maar donkerroze. Dat komt doordat de spieren veel myoglobine bevatten. Dit eiwit transporteert zuurstof naar de mitochondriën van de spiercellen, waardoor deze vis zulke extreem hoge snelheden kan halen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van tonijn.


12. Kabeljauw – 31 mg per 100 gram
Komt rijkelijk voor in de Atlantische oceaan en de Noordzee. Van de levers van deze witvis wordt levertraan gewonnen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kabeljauw.

Bonus voedingsmiddelen:

  • Kalkoen – 29,5 mg per 100 gram
  • Kip – 17,5 mg per 100 gram
  • Melk – 6 mg per 100 gram
  • Yoghurt – 3,3 mg per 100 gram

Zie voor meer informatie over taurine in onze voeding ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.