web
statistics

De top 6 gezondste alkalische voedingsmiddelen voor elke dag

groente fruitHet typische westerse dieet is dodelijk, want het bestaat voornamelijk uit giftige en zuurvormende voeding zoals bewerkte suikers, kunstmatige zoetstoffen, geraffineerde granen, industrieel geproduceerde vleessoorten en zuivel, plus verborgen genetisch gemodificeerde organismen. Daar komt bij dat de overvloed aan allerlei verzwarende omgevingsfactoren (zoals gebrek aan rust, psychologische stress en farmaceutische medicijnen) ertoe leidt dat het niet vreemd is dat steeds meer mensen chronische, gezondheidsondermijnende aandoeningen of dodelijke ziektes hebben, waarvoor volgens de reguliere geneeskunde geen geneesmiddelen bekend zijn.

Een van de fundamentele onderliggende problemen – en er zijn er veel – van deze onhoudbare leefstijl is het gebrek aan begrip bij de gemiddelde consument, dat het lichaam de zuurgraad in het bloed op een enigszins basisch niveau van 7.365 moet zien te houden om te overleven. Als iemand voedsel tot zich neemt om te ‘verbranden’ voor brandstof, vormt het spijsverterings- en stofwisselingsproces het om in een soort van as, die óf zuur is óf basisch/alkalisch. De wetten van de moderne biochemie laten ons verder zien dat het niet de organische materie van het voedsel zelf is (of dat nu zuur is of basisch) die bepaalt of dit asachtige residu zuur dan wel alkalisch is, maar de anorganische materie (zoals calcium, magnesium, kalium, natrium, zwavel, fosfor; hoe die dus in ons lichaam worden verwerkt).

Daarom, en omdat al het voedsel in de natuur volgens het Conscious Living Center zowel zuur- als basevormende elementen bevat, wordt de balans verkregen of juist verstoord als direct gevolg van het voedsel dat we verkiezen te eten. Te veel zuurvormend voedsel kan akelige consequenties hebben voor onze gezondheid, zoals de veelvoorkomende diagnose ‘acidose’ bijvoorbeeld bij diabetici. Dit komt doordat het lichaam de eigen voorraad gaat aanspreken – uit de botten bijvoorbeeld, of uit andere vitale weefsels – als de voedingsstoffen die nodig zijn om deze lichtelijk alkalische staat te kunnen behouden niet uit het voedsel kunnen worden gehaald. Daarmee wordt de mogelijkheid om jezelf te herstellen en het gif uit zware metalen te neutraliseren beschadigd, zodat je vatbaarder wordt voor vermoeidheid en ziektes. En er is maar een kleine marge voor fouten. Zelfs een iets verhoogde pH van 6.9 kan al leiden tot een coma en de dood.

Natuurlijk is het uiteindelijke doel evenwicht. Teveel alkalisch voedsel kan uiteindelijk ook weer leiden tot zijn eigen complicaties, maar het risico daarop lijkt minder waarschijnlijk, gezien de erbarmelijke staat van het zeer verslavende, op meer en meer consumptie gerichte dieet van tegenwoordig. Om de effecten van een dergelijk dieet te bestrijden, vind je hieronder zes van de meest alkalivormende voedingsmiddelen die je in je dagelijkse eten zou kunnen verwerken:

1. Knolgewassen
Vanwege de helende ‘yang’ eigenschappen van deze gewassen in de traditionele Chinese geneeskunde en het feit dat ze vaak rijker aan mineralen zijn dan veel andere groenten, kun je eigenlijk gerust zeggen dat je er niet genoeg van kunt eten. Het gaat vooral om radijs (zwart, rood of wit), bieten, wortels, rapen, mierikswortel en koolraap. Deze knolgewassen, klaar om te eten na ongeveer 15 tot 20 minuten stomen, zullen je helpen om je meer verzadigd en geaard te voelen.

2. Kruisbloemige groenten
Dit zijn de groenten die we allemaal kennen en waar we van houden, nog lekkerder gemaakt met een klein beetje gezonde, zelfgemaakte saus zoals pesto. Kies uit broccoli, kool, bloemkool, spruitjes en dergelijke.

3. Bladgroenten
Hierbij horen boerenkool, snijbiet, raapstelen en spinazie – waarbij spinazie misschien wel de beste keuze is. Spinazie, vooral bekend omdat het zo rijk is aan vitamine K en foliumzuur, zit ook vol met vitamines, mineralen, fytochemicaliën, antioxidanten en vezels; goed voor de spijsvertering en zelfs voor het gezichtsvermogen.

4. Knoflook
Knoflook, een echt wondervoedingsmiddel, verschijnt aan de top van heel veel lijstjes van gezondheidsbevorderend voedsel, en het lijstje met alkalivormende voeding is daarop geen uitzondering. Tot de voordelen behoort onder andere het feit dat het de bloeddruk verlaagt, waardoor de gezondheid van hart en bloedvaten en het immuunsysteem worden bevorderd, dat de lever wordt gereinigd en dat ziektes worden afgeweerd.

5. Cayennepeper
Cayennepeper – onderdeel van de familie van krachtige, tropische pepers die essentiële enzymen bevatten voor de endocriene functie, is één va de meest basevormende voedingsmiddelen. Het staat bekend om de antibacteriële eigenschappen en bevat een grote hoeveelheid vitamine A, waardoor het goed helpt om schadelijke vrije radicalen te bestrijden, die kunnen leiden tot stress en ziektes.

6. Citroenen
Citroenen zijn misschien van al het voedsel wel het meest alkaliserend. Citroen kan, als een natuurlijk desinfecterend middel, wonden helen en tevens een krachtige en directe verlichting geven bij een te hoge zuurvorming en bij virus gerelateerde aandoeningen. Ook kan het verlichting brengen bij hoesten, verkoudheden, griep en maagzuur. Het werkt ook als oppepper voor de lever en bevordert ontgifting.

Dus het kan geen kwaad om bij je volgende maaltijd nog eens stil te staan bij wat er op je bord ligt, maar daar niet bij stilstaan kan wel kwaad. Alleen al het opvolgen van het eeuwenoude moederlijke advies om ‘je groentes op te eten’ zou wel eens een flinke eerste stap in de richting van een betere gezondheid kunnen zijn (met toestemming vertaald).

Nog een laatste tip: vrijwel alle groenten en fruit werken basisch in het lichaam. Helaas haalt slechts een paar procent van de Nederlandse bevolking de norm van 2 stuks  fruit en 200 gram groente per dag…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

13 gedachten over “De top 6 gezondste alkalische voedingsmiddelen voor elke dag”

 1. Hallo Juglen,
  Fijn dat je deze heldere introductie geeft in de eerste alinea op deze pagina. Dat is het probleem wat mij inmiddels steeds duidelijker wordt.Door minder granen (alleen spelt brood) te eten werken mijn darmen beter. Daarnaast eet ik steeds meer fruit en verse groenten en ‘s ochtends diverse zaden en fruit in yoghurt. Het resultaat dat de hoge bloeddruk pillen vandaag zijn gestopt i.o.m. een huisarts die er voor open staat. Het kan dus wel als mensen ervoor open staan. Helaas zijn er nog teveel voor oordelen en misschien vindt men het ook wel eng om gezonder te eten en daardoor te genezen.

  Ga zo door Juglen, super
  Groet, Jan

 2. Hallo Juglen,
  via een Surinaamse collega leer ik Tayer kennen, er is ook Tayerknol. Hij vertelde me dat het heel gezond is (veel ijzer) en vooral voor baby’s.Het een groen blad, lijkt op spinazie, maar is heeel zacht van smaak. Is het geschikt voor baby’s? Ken jij het? Mijn dochter is 8 maanden.

 3. Hoi Juglen,

  Ik lust bijna geen groente maar daar heb ik wat op gevonden. Ik maak ‘s morgens groentesappen. En als het niet lekker smaakt maak ik het iets zoeter door er een extra wortel of appel doorheen te doen. ook ananas werkt goed. Zo krijg ik toch de vitamine en dergelijke binnen van de groentes. Dit doe ik doormiddel van een sapcentrifuge. Ook probeer ik fruit te eten voor de vezels. ALS ik de sap heb gedronken voel ik mij die dag ook minder moe en ben ook bijna nooit meer verkouden. Zal proberen om de groentes die je opnoemde in mijn moestuin te gaan verbouwen voor zover dat mogelijk is natuurlijk.
  Groetjes Irene.

  • Vitaminen en mineralen binnen krijgen is heel goed, maar het gaat er uiteindelijk om in hoeverre ze worden opgenomen. De basis voor het goed kunne opnemen van vitaminen en mineralen is vetten, en dan de juiste vetten (kokosolie, olijfolie, alle natuurlijke dierlijke oliën). Het probleem met gezond eten is dat het een totaalplaatje moet zijn waarin alle ogenschijnlijk afzonderlijke aspecten samenwerken. Daarom vind ik het b.v. idioot om te stellen dat bepaalde voeding heel gezond is. Als je alleen maar avocado’s zou eten b.v. dan zal het na een tijdje ongetwijfeld niet zo goed met je gaan. Kortom, kijk verder dan je neus lang is en ga het totaalplaatje zien.

 4. Hoi Juglen,

  Ik heb net van die maatstaafjes gekocht om dmv urine je ph te meten. Hoeveel groente ik ook eet, hij blijft op 5,5. Ik ben bang dat mijn medicijnen de oorzaak zijn( o.a. Hydrocortison. )
  Daarom heb ik nu Alka tabletten gekocht om de ph stabiel te krijgen op 7. Ik weet niet of die tabletten goed zijn, maar ik wil ook niet dat mijn botten nog poreuzer wordt.
  Het verbaast mij trouwens dat vlees, vis, fruit, noten bijna allemaal sterk verzurend zijn.

 5. Mooie artikelen telkens. Ze komen ook overal vandaan heb ik het idee. Ik vraag me wel af hoe objectief ze zijn. Worden hier ook niet weer bepaalde personen beter van? Ik ben van mening dat je je gezond verstand moet gebruiken. Kies voor onbewerkt en gevarieerd voedsel. Dus wat uit de fabriek komt. En eet niet teveel, de westerse mens eet teveel ten opzichte van wat hij verbrandt.

 6. Mooie artikelen telkens. Ze komen ook overal vandaan heb ik het idee. Ik vraag me wel af hoe objectief ze zijn. Worden hier ook niet weer bepaalde personen beter van? Ik ben van mening dat je je gezond verstand moet gebruiken. Kies voor onbewerkt en gevarieerd voedsel. Dus negeer wat uit de fabriek komt. En eet niet teveel, de westerse mens eet teveel ten opzichte van wat hij verbrandt.

 7. Eieren, vis en vlees onbewerkt en laat dit nu net wel zuurvormende middelen zijn dus jouw argument om je gezond verstand te gebruiken gaat niet op Ger.

  Is Keltisch zeezout alkalisch Juglen?

 8. Vergis ik me nou, ik dacht dat de pH van je bloed werd geregeld door je nieren en je ademhaling (CO2 balans),
  Groetjes

 9. Net een ontlastingsonderzoek laten doen ben te basisch is dat slecht?
  En wat kan ik daar aan doen? Alvast bedankt

 10. Hoi Juglen. Nounet heb ik weer ‘ns ‘n paar folders van supermarkten doorgebladerd . Er stond in één blad exact één verse groentesoort(ONVOORSTELBAAR) en 2 fruitsoorten in !!!!! De rest was cola,fanta, light frisdrank-maar toch zoete troep dus- pizza aanbiedingen, snoep ,zoet ,chips, koek ,vlaai ,vlees,deodorant(die heb je nodig bij een verzuurd lichaam, een basisch lichaam stinkt niet) en was middelen(ja die heb je dus wel nodig voor je kleding) Iedereen hoor ik altijd zeggen; Als er een God bestaat , laat Hij de mensen niet zo lijden, en zou er geen kanker zijn, en andere vreselijke ziektes. Ik zeg; als de mensen weer normaal zouden gaan eten,dan waren er 90% minder ziektes. Misschien nog minder. Trouwens, God / Ons Thuisfront is zonder haat of wraak, zonder ziektes enz. We doen het allemaal zelf. Ik ben in ieder geval weer kotsmisselijk na het lezen van de folders . Pak me nog een glas citroenwater ! En struin internet weer verder af naar groente aardappel aanbiedingen. Fijne dag Juglen, en fijn dat mensen zoals jij , anderen bewust maken van een goede levensstijl. Groet,kim.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend