web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van ahornsiroop

De voedingswaarde van ahornsiroop

Voedingswaardetabel van ahornsiroop per 100 gram:

Per 100 g ahornsiroop ADH*
kcal 269 13,45%
Kj 1145 13,63%
Water (g) 32 1,60%
Eiwit (g) 0 0,00%
Koolhydraten (g) 67,2 25,85%
Sucrose (g) 60,7
Glucose (g) 0,65
Fructose (g) 0,34
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Transvet (g)
Vezels (g) 0,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,01 0,91%
B2 (mg) 0,01 0,67%
B3 (mg) 0 0,00%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 0 0,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 9 0,90%
Kalium (mg) 20 0,57%
Calcium (mg) 67 6,70%
Fosfor (mg) 2 0,25%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 14 4,67%
Koper (mg) 0,07 7,78%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over ahornsiroop
Ahornsiroop is het ingedikte sap dat afkomstig is van de esdoorn. In de winter slaat deze boom zetmeel op in de stam en wortels. Dit zetmeel wordt omgezet in suiker, dat in het vroege voorjaar in de sapstroom van de boom opstijgt en afgetapt kan worden. Door dit sap in te dikken ontstaat er een stroop die we kennen als ahornsiroop. Deze stroop bestaat voornamelijk uit de sucrose. Sucrose is een mengsel van glucose en fructose. Ahornsiroop is dan ook zoet van smaak. Ahornsiroop wordt gemeten met een hydrometer of refractometer om ervoor te zorgen dat de dichtheid, of de maat voor het suikergehalte, binnen een smalle band van 66,9° en 68,9° Brix ligt. Dit is belangrijk om de ahornsiroop houdbaar te maken en om suikerkristallisatie te voorkomen.

Ahornsiroop bevat kleine beetjes vitamines en mineralen. Daarnaast bevat het ook nog vele polyfenolen en andere verbindingen, waaronder vanilline, hydroxybutanon, lignanen en propionaldehyde (1, 2, 3). Er zijn enkele nieuwe verbindingen vastgesteld in ahornsiroop, onder meer quebecol, een natuurlijke fenolische verbinding die ontstaat wanneer het ahornsap wordt gekookt om siroop te maken.

Ahornsiroop wordt verkocht in verschillende, vaak fancy, flesjes.  Ondanks deze variatie kan de inhoud slechts een van de vier kwaliteiten zijn, vaak goud, amber, donker of zeer donker genoemd. De kwaliteit wordt verder ingedeeld in grades. Goud is licht van kleur en valt in de grade A-klasse. De meer donkere kwaliteiten worden vaak in grade B ingedeeld. Officieel bestaan er ook nog grade C en D, maar in de praktijk zie je die nagenoeg niet in de winkel. De indeling kan per regio verschillen, zo vallen goud, amber en donker in Amerika onder grade A en de zeer donkere weer onder grade B.

Ahornsiroop wordt vaak gebruikt om pannenkoeken, wafels, havermout en pap te zoeten. Veel mensen waarderen de unieke smaak van ahornsiroop. Wetenschappers zijn er nog niet uit wat precies de chemie achter deze smaak kan zijn.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: