Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van alfalfa

De voedingswaarde van alfalfa

Voedingswaardetabel van alfalfa per 100 gram:

Per 100 g Alfalfa ADH*
kcal 23 1,15%
Kj 96 1,15%
Water (g) 92,82 4,64%
Eiwit (g) 3,99 7,13%
Koolhydraten (g) 2,1 0,81%
Suiker (g) 0
Vet (g) 0,96 1,37%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,076 6,91%
B2 (mg) 0,126 8,40%
B3 (mg) 0,481 3,01%
B5 (mg) 0,563 11,26%
B6 (mg) 0,034 2,27%
B11 / Foliumzuur  (ug) 36 12,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 8,2 10,93%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,02 0,20%
Vitamine K (ug) 30,5 25,42%
Natrium (mg) 6 0,60%
Kalium (mg) 79 2,26%
Calcium (mg) 32 3,20%
Fosfor (mg) 70 8,75%
IJzer (mg) 0,96 12,00%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 27 9,00%
Koper (mg) 0,157 17,44%
Selenium (ug) 0,6 1,09%
Zink (mg) 0,92 6,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over alfalfa
Alfalfa of luzerne, is een kiemsoort. Het wordt omschreven als een kiemgroente en het wordt vaak gezien als kruid, maar alfalfa stamt in werkelijkheid af van de peulvrucht. Het ziet eruit als een dunnere versie van taugé. Het is een gezond zaadje. Het zit vooral vol met vitamine K. Daarnaast bevat het kleinere hoeveelheden van verschillende vitaminen en mineralen. Doordat alfalfa veel antioxidanten bevat kan het DNA-schade beperken die veroorzaakt wordt door vrije radicalen.

Herkomst
Oorspronkelijk komt alfalfa uit Zuid- en Centraal-Azië, maar het wordt al eeuwenlang wereldwijd geteeld.

Verkrijgbaar
Alfalfa, zowel de zaadjes als ontkiemd, kun je in de meeste natuurvoedingswinkels kopen. Ook in sommige reguliere winkels is het te krijgen. Je kunt alfalfa ook heel makkelijk zelf kweken. Je legt de zaadjes op een nat papiertje of doekje in een afsluitbaar doorzichtig bakje van 6 cm hoog. Zet dit in het licht, maar niet in de volle zon. Na vijf dagen kun je al genieten van de ontkiemde alfalfa.

Toepassing
Je kunt met alfalfa allerlei kanten op. Je kunt alfalfa door een salade doen, je kunt de soep ermee garneren of op een broodje met bijvoorbeeld hummus of kaas. Ook kun je de voedingswaarde van een (groene) smoothie of van sap verhogen door er een handje alfalfa bij te doen.

Wist je dat?

  • Alfalfa wereldwijd wordt geteeld als veevoer?
  • Alfalfa vroeger werd ingezet voor een goede melkproductie bij borstvoeding?
  • Je het tijdens de zwangerschap beter niet (te veel) kunt eten, omdat het weeën kan opwekken?
  • Ze het vroeger aan paarden gaven om ze sneller te maken?
  • In de ayurveda alfalfa al eeuwenlang wordt ingezet tegen vochtophopingen en artritis?
  • Alfalfa is afgeleid van het Spaanse woord ‘alfalfez’ en letterlijk ‘vers voer’ betekent?
  • Ook wordt geschreven dat het een verbastering is van de Arabische zin al-fac-facah, wat ‘vader van alle voedsel’ betekent?
  • Alfalfa het hele jaar door kan ontkiemen?

Wetenschappelijke informatie over alfalfa
Onderzoekers ontdekten dat alfalfa DNA-schade (en daarmee celdood) die wordt veroorzaakt door vrije radicalen kan verminderen. Dit zowel door het verlagen van de productie van vrije radicalen als door het verbeteren van het vermogen van het lichaam vrije radicalen te bestrijden (1, 2, 3).

Een studie met muizen stelde vast dat een behandeling met alfalfa de schade door een beroerte of hersenletsel kan helpen verminderen (4). Alfalfa is rijk aan plantaardige verbindingen die fyto-oestrogenen worden genoemd. Deze stoffen zijn chemisch vergelijkbaar met het hormoon oestrogeen. Dit betekent dat ze hetzelfde effect in het lichaam kunnen hebben als oestrogeen. Fyto-oestrogenen zijn controversieel, maar ze kunnen ook voordelen hebben, waaronder het verlichten van menopauzesymptomen die worden veroorzaakt door verminderde oestrogeenniveaus. De effecten van alflalfa op deze symptomen zijn niet uitgebreid onderzocht, maar in één studie werd vastgesteld dat salie- en alfalfa-extracten bij 20 vrouwen nachtzweten en opvliegers konden verminderen (5).

De oestrogene effecten kunnen ook andere voordelen hebben. Een studie onder overlevenden van borstkanker toonde aan dat vrouwen die alfalfa aten minder slaapproblemen hadden (6). Traditioneel wordt alfalfa ingezet als middel bij diabetes. In een recente studie bij dieren werd vastgesteld dat alfalfasupplementen een hoog gehalte LDL- en VLDL-cholesterol bij diabetische dieren kan verlagen. Het verbeterde ook de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel (7).

Een andere studie bij diabetische muizen liet zien dat alfalfaextract de bloedsuiker-spiegel kon verlagen door een hogere afgifte van insuline uit de alvleesklier (8). Deze resultaten lijken het gebruik van alfalfa voor de behandeling van diabetes te ondersteunen en de metabolische gezondheid te verbeteren. Dit moet echter nog worden bevestigd in studies met mensen.

Alfalfa heeft een hoog gehalte aan bioactieve plantaardige stoffen, zoals saponinen, coumarines, flavonoïden, fytosterolen, fyto-oestrogenen en alkaloïden (9). Alfalfa kan de cholesterolwaarden in het bloed verbeteren (10). De verantwoordelijke stoffen hiervoor zijn onder meer saponinen. Saponinen hebben naast een gezondheidsbevorderende werking ook een schadelijke werking op het spijsverteringsstelsel (11). Daarom is het verstandig om de inname van alfalfa niet te overdrijven.

Het advies om met voeding altijd te variëren is ook hier van toepassing. Een goede suggestie is om af te wisselen met andere kiemen. Alfalfa kan de baarmoeder stimuleren en op die manier samentrekkingen veroorzaken, daarom moet het worden vermeden tijdens de zwangerschap (12).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Sadeghi L, Tanwir F, Yousefi Babadi V. Antioxidant effects of alfalfa can improve iron oxide nanoparticle damage: Invivo and invitro studies. Regulatory toxicology and pharmacology : RTP. 2016; 81:39-46.

2. Al-Dosari MS. In vitro and in vivo antioxidant activity of alfalfa (Medicago sativa L.) on carbon tetrachloride intoxicated rats. The American journal of Chinese medicine. 2012; 40(4):779-93.

3. Hong YH, Chao WW, Chen ML, Lin BF. Ethyl acetate extracts of alfalfa (Medicago sativa L.) sprouts inhibit lipopolysaccharide-induced inflammation in vitro and in vivo. J Biomed Sci. 2009;16(1):64. Published 2009 Jul 14.

4. Bora KS, Sharma A. Evaluation of Antioxidant and Cerebroprotective Effect of Medicago sativa Linn. against Ischemia and Reperfusion Insult. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. 2011; 2011:792167.

5. De Leo V, Lanzetta D, Cazzavacca R, Morgante G. [Treatment of neurovegetative menopausal symptoms with a phytotherapeutic agent]. Minerva ginecologica. 1998; 50(5):207-11.

6. Ma H, Sullivan-Halley J, Smith AW, et al. Estrogenic botanical supplements, health-related quality of life, fatigue, and hormone-related symptoms in breast cancer survivors: a HEAL study report. BMC complementary and alternative medicine. 2011; 11:109.

7. Seida A, El-Hefnawy H, Abou-Hussein D, Mokhtar FA, Abdel-Naim A. Evaluation of Medicago sativa L. sprouts as antihyperlipidemic and antihyperglycemic agent. Pakistan journal of pharmaceutical sciences. 2015; 28(6):2061-74.

8. Gray AM, Flatt PR. Pancreatic and extra-pancreatic effects of the traditional anti-diabetic plant, Medicago sativa (lucerne). The British journal of nutrition. 1997; 78(2):325-34.

9. Bora KS, Sharma A. Phytochemical and pharmacological potential of Medicago sativa: a review. Pharmaceutical biology. 2011; 49(2):211-20.

10. Story JA, LePage SL, Petro MS. Interactions of alfalfa plant and sprout saponins with cholesterol in vitro and in cholesterol-fed rats. The American journal of clinical nutrition. 1984; 39(6):917-29.

11. Oleszek W. (1996) Alfalfa Saponins: Structure, Biological Activity, and Chemotaxonomy. In: Waller G.R., Yamasaki K. (eds) Saponins Used in Food and Agriculture. Advances in Experimental Medicine and Biology, vol 405. Springer, Boston, MA

12. Ernst E. Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology. 2002; 109(3):227-35.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.