web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van amandelspijs

De voedingswaarde van amandelspijs

Voedingswaardetabel van amandelspijs per 100 gram:

Per 100 g Origineel ADH* Imitatie ADH*
kcal 446 22,30% 434 21,70%
Kj 1865 22,20% 1814 21,60%
Water (g) 16 0,80% 14,2 0,71%
Eiwit (g) 10,3 18,39% 9,9 17,68%
Koolhydraten (g) 45,1 17,35% 44,8 17,23%
Suiker (g) 43,4 44,8
Vet (g) 24,2 34,57% 22 31,43%
Verzadigd (g) 1,9 1,9
E.O.V. (g) 14,9 13,9
M.O.V. (g) 6,1 5
Omega 6 (g) 6,1 4,9
Omega 3 (g) 0,1 0,1
Cholesterol (mg) 36,8 18
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 2,9 8,29% 8,6 24,57%
A (mg) 0,02 2,22% 0 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36% 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,33 22,00% 0,26 17,33%
B3 (mg) 1,8 11,25% 0,8 5,00%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,04 2,67% 0,075 5,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 20,1 6,70% 30 10,00%
B12 (ug) 0,16 5,71% 0 0,00%
C (mg) 3 4,00% 0 0,00%
D (ug) 0,1 1,00% 0 0,00%
E (mg) 9,4 94,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 18 1,80% 32 3,20%
Kalium (mg) 386 11,03% 240 6,86%
Calcium (mg) 125 12,50% 86 8,60%
Fosfor (mg) 285 35,63% 202 25,25%
IJzer (mg) 1,6 20,00% 1,3 16,25%
Jodium (ug) 4,3 2,87% 1,3 0,87%
Magnesium (mg) 130 43,33% 110 36,67%
Koper (mg) 0,29 32,22% 0,36 40,00%
Selenium (ug) 3 5,45% 3 5,45%
Zink (mg) 1,47 9,80% 1,08 7,20%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over amandelspijs
Traditionele amandelspijs wordt gemaakt van gemalen amandelen (amandelmeel) met suiker en geklopte eieren. De verhouding amandelen en suiker is meestal half-om-half. Omdat amandelen vrij kostbaar zijn, wordt er meestal banketbakkersspijs gebruikt. Hierin zijn de amandelen vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Abrikozenpitten bevatten (net als perzikpitten) amygdaline, die bijdragen aan de kenmerkende amandelsmaak. Aan banketbakkerspijs worden meestal nog meer ingrediënten toegevoegd zoals een olie / vet en maïsstroop. Amandelspijs of banketbakkerspijs worden doorgaans verwerkt in gevulde koek, banketstaaf, banketletter, kerststol, paasstol en gevulde speculaas. Zowel amandelen als bonen zijn rijk aan vezels, waardoor het vezelgehalte in amandelspijs en banketbakkerspijs relatief hoog is. In amandelspijs zitten eieren, hierdoor bevat deze variant de in vet oplosbare vitamines A en D, vitamine B12 en wat meer eiwit. Echter, zitten in beide te veel suiker en vet om het gezond te noemen. Amandelspijs en banketbakkerspijs zijn beide producten die beter niet te vaak kunnen worden gegeten. Authentieke amandelspijs is relatief puur en in vergelijking met veel snoep daardoor minder slecht voor de gezondheid.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: