Voedingswaardetabel van amandelspijs per 100 gram:
Per 100 g | Origineel | ADH* | Imitatie | ADH* |
kcal | 446 | 22,30% | 434 | 21,70% |
Kj | 1865 | 22,20% | 1814 | 21,60% |
Water (g) | 16 | 0,80% | 14,2 | 0,71% |
Eiwit (g) | 10,3 | 18,39% | 9,9 | 17,68% |
Koolhydraten (g) | 45,1 | 17,35% | 44,8 | 17,23% |
Suiker (g) | 43,4 | 44,8 | ||
Vet (g) | 24,2 | 34,57% | 22 | 31,43% |
Verzadigd (g) | 1,9 | 1,9 | ||
E.O.V. (g) | 14,9 | 13,9 | ||
M.O.V. (g) | 6,1 | 5 | ||
Omega 6 (g) | 6,1 | 4,9 | ||
Omega 3 (g) | 0,1 | 0,1 | ||
Cholesterol (mg) | 36,8 | 18 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 2,9 | 8,29% | 8,6 | 24,57% |
A (mg) | 0,02 | 2,22% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,07 | 6,36% | 0,04 | 3,64% |
B2 (mg) | 0,33 | 22,00% | 0,26 | 17,33% |
B3 (mg) | 1,8 | 11,25% | 0,8 | 5,00% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,04 | 2,67% | 0,075 | 5,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 20,1 | 6,70% | 30 | 10,00% |
B12 (ug) | 0,16 | 5,71% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 3 | 4,00% | 0 | 0,00% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 9,4 | 94,00% | 0 | 0,00% |
Vitamine K (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
Natrium (mg) | 18 | 1,80% | 32 | 3,20% |
Kalium (mg) | 386 | 11,03% | 240 | 6,86% |
Calcium (mg) | 125 | 12,50% | 86 | 8,60% |
Fosfor (mg) | 285 | 35,63% | 202 | 25,25% |
IJzer (mg) | 1,6 | 20,00% | 1,3 | 16,25% |
Jodium (ug) | 4,3 | 2,87% | 1,3 | 0,87% |
Magnesium (mg) | 130 | 43,33% | 110 | 36,67% |
Koper (mg) | 0,29 | 32,22% | 0,36 | 40,00% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 1,47 | 9,80% | 1,08 | 7,20% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over amandelspijs
Traditionele amandelspijs wordt gemaakt van gemalen amandelen (amandelmeel) met suiker en geklopte eieren. De verhouding amandelen en suiker is meestal half-om-half. Omdat amandelen vrij kostbaar zijn, wordt er meestal banketbakkersspijs gebruikt. Hierin zijn de amandelen vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen.
Abrikozenpitten bevatten (net als perzikpitten) amygdaline, dat zorgt voor de kenmerkende amandelsmaak. Aan banketbakkersspijs worden meestal nog meer ingrediënten toegevoegd zoals een olie/vet en maïsstroop. Amandelspijs of banketbakkersspijs worden doorgaans verwerkt in gevulde koek, banketstaaf, banketletter, kerststol, paasstol en gevulde speculaas.
Zowel amandelen als bonen zijn rijk aan vezels, waardoor het vezelgehalte in amandelspijs en banketbakkersspijs relatief hoog is. In amandelspijs zitten eieren, waardoor deze variant de in vet oplosbare vitamines A en D bevat verder vitamine B12 en wat eiwit. Echter in beide zit te veel suiker en vet om het gezond te noemen. Amandel- en banketbakkersspijs zijn producten die je niet eet voor je gezondheid. Authentieke amandelspijs is relatief puur en daardoor wat minder slecht voor de gezondheid.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: