Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van ansjovis

De voedingswaarde van ansjovis

Voedingswaardetabel van ansjovis per 100 gram:

Per 100 g Ansjovis ADH*
kcal 102 5,10%
Kj 428 5,10%
Water (g) 76,6 3,83%
Eiwit (g) 20,1 35,89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 2,3 3,29%
Verzadigd (g) 0,8
E.O.V. (g) 0,4
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 68
Vezels (g)
A (mg) 0,05 5,56%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,2 13,33%
B3 (mg) 14 87,50%
B5 (mg) 0,6 12,00%
B6 (mg) 0,5 33,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33%
B12 (ug) 0,9 32,14%
C (mg)
D (ug) 11 110,00%
E (mg) 0,6 6,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 148 14,80%
Kalium (mg) 278 7,94%
Calcium (mg) 82 8,20%
Fosfor (mg) 233 29,13%
IJzer (mg) 4,3 53,75%
Jodium (ug) 55 36,6%
Magnesium (mg) 40 13,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug) 37 67,27%
Zink (mg) 1,4 9,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over ansjovis
De ansjovis, een kleine haringachtige, is een visje van maximaal 20 centimeter lang. Hij komt in grote scholen voor zowel in open zee als in kustwateren. De ansjovis leeft van plankton en algen. In Nederland wordt de ansjovis gevangen met een zeer oude techniek: de weervisserij. Omdat de vis hier voorkomt in ondiepe kustwateren en riviermondingen wordt de ansjovis bij de wisseling tussen eb en vloed via houten of stenen bouwwerken in een fuik geleid.

Leefgebied
Het verspreidingsgebied van de ansjovis is groot. Hij komt onder meer voor in de gehele Atlantische oceaan, langs de Pacifische kusten en in de Middellandse Zee. Bij Nederland komt dit visje voor in de Noordzee en langs de Zeeuwse wateren. Wereldwijd komt een groot deel van de ansjovisvangst uit Argentinië en in Europa uit Portugal en de Golf van Biskaje. In 2005 heeft de vangst in deze omgeving een tijd stilgelegen vanwege overbevissing.

Verkrijgbaar
Het seizoen voor verse ansjovis loopt van oktober t/m juni  Dit betekent dat de vis zich in deze maanden niet voortplant.  We kennen ansjovis voornamelijk van de ingeblikte zoute variant, terwijl er ook ongezouten verse sardines verkrijgbaar zijn. Vooral op de markt en bij de visboer zijn deze vaak te koop. Beide varianten zijn verkrijgbaar onder MSC-label. Dit is een internationale onafhankelijke organisatie met als doel het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden.  Koop ansjovis bij voorkeur vers. Ingeblikt is ansjovis in water of met een goede extra vierge olijfolie een betere keuze dan de variant met zonnebloemolie.

Bewaren
Ansjovis in blik blijft jaren goed. Bewaar restjes in een schoon potje onder een laagje olijfolie. De visjes blijven dan ongeveer nog een week goed. Invriezen kan ook, de eventuele olie kan dan wat gaan vlokken. Vers is ansjovis twee dagen houdbaar in de koelkast, ingevroren is de houdbaarheid maximaal 4 à 6 maanden.

Toepassing
Ansjovis wordt zowel in zijn geheel (vers of diepgevroren), als gefileerd (gemarineerd of gezouten/gepekeld) geconsumeerd. Verse ansjovis is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Bijvoorbeeld gegrild met wat verse kruiden en citroen. Gezouten ansjovis doet het goed in allerlei gerechten. Van eiersalades tot stamppoten en van tapenade tot hartige koekjes.

Gezouten ansjovis wordt in mediterrane landen als Griekenland, Italië en Frankrijk veelvuldig gebruikt als onderdeel van sauzen, op pizza’s en door salades. Verse ansjovis kan ook in citroen of azijn gelegd worden. Met olijfolie, knoflook en peterselie vormt dit een lekker borrelhapje en een bekende tapas in Spanje. In Japan wordt de ansjovis vaak verwerkt in soepen. Hiervoor wordt het visje gefermenteerd. Een bekende Franse maaltijd, de salade niçoise, bevat ook ansjovis.

Wist je dat:

  • De originele worcestersaus gefermenteerde ansjovis bevat?
  • Ansjovis onder de vette vissoorten valt en daarom een goede bron is van omega 3-vetten en vitamine D?
  • Je ansjovis ook rauw kunt eten? Met een beetje olijfolie en zeezout is het een lekker borrelhapje
  • Door de afmetingen van dit visje er weinig toxines (zoals kwik) in kunnen opstapelen zoals wel het geval is bij grotere vissoorten?
  • Een ansjovis vaak niet ouder wordt dan drie jaar?
  • Er wel 140 soorten ansjovis bestaan?
  • Gepekelde ansjovis ruim een maand in het zout moet liggen voordat deze zijn smaak heeft gekregen?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van ansjovis
Ansjovis is erg rijk aan vitamine D. Ze bevatten vanwege hun geringe grootte weinig methylkwik (1).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Raimann X, Rodríguez O L, Chávez P, Torrejón C. [Mercury in fish and its importance in health]. Revista medica de Chile. 2014; 142(9):1174-80.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.