De voedingswaarde van ansjovis

Voedingswaardetabel van ansjovis per 100 gram:

Per 100 g / mlAnsjovisADH*
kcal1025,10%
Kj4285,10%
Water (g)76,63,83%
Eiwit (g)20,135,89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)2,33,29%
Verzadigd (g)0,8
E.O.V. (g)0,4
M.O.V. (g)0,6
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)68
Vezels (g)
A (mg)0,055,56%
B1 (mg)0,021,82%
B2 (mg)0,213,33%
B3 (mg)1487,50%
B5 (mg)0,612,00%
B6 (mg)0,533,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)103,33%
B12 (ug)0,932,14%
C (mg)
D (ug)11110,00%
E (mg)0,66,00%
Vitamine K (ug)0,10,08%
Natrium (mg)14814,80%
Kalium (mg)2787,94%
Calcium (mg)828,20%
Fosfor (mg)23329,13%
IJzer (mg)4,353,75%
Jodium (ug)5536,6%
Magnesium (mg)4013,33%
Koper (mg)0,222,22%
Selenium (ug)3767,27%
Zink (mg)1,49,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over ansjovis
De ansjovis, een kleine haringachtige, is een kleine vis van maximaal 20 centimeter lang. Hij komt zowel in open zee als de kustwateren voor, in grote scholen. De ansjovis leeft van plankton en algen. In Nederland wordt de ansjovis gevangen doormiddel van een zeer oude techniek: de weervisserij. Omdat de vis hier voorkomt in ondiepe kustwateren en riviermondingen wordt deze met behulp van houten of stenen bouwwerken in een fuik geleid bij wisselingen tussen eb en vloed.

Leefgebied
Het verspreidingsgebied van de ansjovis is groot. Hij komt o.a. voor in de gehele Atlantische oceaan, Pacifische kusten en de Middellandse zee. Rondom Nederland komt dit visje voor in de Noordzee en langs de Zeeuwse wateren. Wereldwijd komt een groot deel van de ansjovisvangst uit Argentinië en in Europa uit Portugal en de Golf van Biskaje. In 2005 heeft de vangst in deze omgeving zelfs een tijd stilgelegen vanwege overbevissing.

Verkrijgbaar
De verse ansjovis is van oktober t/m juni “in het seizoen”. Dit betekent dat de vis zich in deze maanden niet voortplant.  Ansjovis is ook ingeblikt verkrijgbaar. Beide zijn verkrijgbaar onder het MSC-label. Di is een internationale onafhankelijke organisatie met als doel het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden.  Koop ansjovis bij voorkeur vers. Ingeblikte ansjovis in water of met een goede extra vierge olijfolie is een betere keuze dan de variant met zonnebloemolie.

Bewaren
Ingeblikt: blijft jaren goed. Bewaar restjes in een schoon potje onder een laag olijfolie. De visjes blijven zo ongeveer een week vers. Invriezen kan ook, let er wel op dat de eventuele olie wat kan gaan vlokken.
Vers:  twee dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook, maximaal 4-6 maanden.

Toepassing
Ansjovis wordt zowel in zijn geheel (vers of diepgevroren), als gefileerd (gemarineerd of gezouten/gepekeld) geconsumeerd. Verse ansjovis is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Bijvoorbeeld gegrild met wat verse kruiden en citroen. Gezouten ansjovis doet het goed in allerlei gerechten. Van eiersalades tot stamppoten en van tapenade tot hartige koekjes. De gezouten ansjovis wordt in verschillende keukens gebruikt in Mediterrane landen als Griekenland, Italië en Frankrijk en wordt daar veelvuldig gebruikt als onderdeel van sauzen, op pizza’s en door salades. Verse ansjovis kan ook in citroen of azijn gelegd worden. Met olijfolie, knoflook en peterselie vormt dit een lekker borrelhapje en een bekende tapas in Spanje. In Japan wordt de ansjovis vaak verwerkt in de soep. Hiervoor wordt het visje gefermenteerd. Een bekende Franse maaltijd, de salade niçoise, bevat ook ansjovis.

Weetjes/Wist je dat:

  • De originele worcestersaus gefermenteerde ansjovis bevat?
  • Ansjovis onder de vette vissoorten valt en daarom een goede bron is van omega 3 vetten en vitamine D?
  • Je ansjovis ook rauw kunt eten? Met een beetje olijfolie en zeezout een lekker borrelhapje
  • Door de kleine afmetingen van dit visje er weinig toxines (zoals kwik) kunnen opstapelen zoals wel het geval is bij grotere vissoorten?
  • Een ansjovis vaak niet ouder wordt dan drie jaar?
  • Er wel 140 soorten ansjovis bestaan?
  • Gepekelde ansjovis ruim een maand in het zout moet liggen voordat deze zijn smaak heeft gekregen?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van ansjovis
Deze visjes komen ook voor in onze eigen Noordzee. Ansjovissen worden maximaal 20 centimeter groot. We kennen ansjovis voornamelijk van de ingeblikte zoute variant, terwijl er ook ongezouten verse sardines verkrijgbaar zijn. Vooral op de markt en bij de visboer zijn deze goed verkrijgbaar. Ansjovis is erg rijk aan vitamine D. Ze bevatten vanwege de geringe grootte weinig methylkwik (1).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Raimann X, Rodríguez O L, Chávez P, Torrejón C. [Mercury in fish and its importance in health]. Revista medica de Chile. 2014; 142(9):1174-80.