web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van appelflap

De voedingswaarde van appelflap

Voedingswaardetabel van appelflap per 100 gram:

Per 100 g Roomboter appelflap ADH*
kcal 360 18,00%
Kj 1500 17,86%
Water (g) 37,5 1,88%
Eiwit (g) 3,5 6,25%
Koolhydraten (g) 35 13,46%
Suiker (g) 16,3
Vet (g) 22,4 32,00%
Verzadigd (g) 14,7
E.O.V. (g) 5
M.O.V. (g) 0,7
Omega 6 (g) 0,4
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 50
Transvet (g) 0,4
Vezels (g) 1,5 4,29%
A (mg) 0,078 8,67%
B1 (mg) 0,16 14,55%
B2 (mg) 0,13 8,67%
B3 (mg) 1,9 11,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,07 4,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3,8 1,27%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0,3 3,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,4 0,33%
Natrium (mg) 286 28,60%
Kalium (mg) 103 2,94%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 32 4,00%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 1,6 1,07%
Magnesium (mg) 8 2,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over appelflappen
Een appelflap is een appelgebak met een driehoekige vorm, dat is gemaakt van bladerdeeg. De vulling is in de basis een mengsel van appel en kaneel, soms ook aangevuld met rozijnen, krenten, amandelspijs en/of citroenrasp. Vaak worden appelflappen voorzien van een laagje suiker. Appelflappen van betere kwaliteit zijn gemaakt van roomboter, de goedkopere exemplaren bevatten doorgaans margarine als substituut. Een appelflap is een Nederlandse uitvinding. Voor het maken van een appelflap kan het beste een stevige appel worden gebruikt, zoals de Golden Delicious, Goudrenet, Elstar of Jonagold. Een gemiddelde appelflap bevat 28% appel. Een standaard appelflap weegt ongeveer 110 gram.

Hoe lang blijft een appelflap goed?
Een appelflap blijf maximaal 3 dagen goed als je deze in de koelkast bewaart. De smaak is het beste wanneer je de appelflap op kamertemperatuur eet. In de vriezer bij -18 graden blijft de appelflap 3 maanden goed.

Wat is het verschil tussen een appelbeignet en appelflap?
Vandaag de dag is een appelflap een mengsel van appel en kaneel, verpakt in bladerdeeg, dat de vorm heeft van een driehoek en is gebakken in de oven. Een appelbeignet die je doorgaans koopt bij de oliebollenkraam is een plakje appel dat is verpakt in bladerdeeg en is gefrituurd in olie. In het verleden gebruikte men de term appelflap en appelbeignet voor een  plakje appel dat werd gedoopt in beslag en vervolgens gefrituurd in olie. De appelflap en appelbeignet zijn in de loop der jaren geëvolueerd tot twee verschillende soorten gebak. De klassieke appelbeignet stamt volgens de etymologiebank uit 1863, terwijl appelflappen rond 1919 in opmars raakte. De huidige appelflap zou rond 1945 zijn ontstaan. Appelbeignets worden vandaag de dag traditioneel vooral rond oudjaar gegeten, terwijl appelflappen meestal het hele jaar door worden genuttigd.

Toepassingen
Appelflappen worden vaak getrakteerd tijdens verjaardagen, maar gewoon bij de kop koffie zijn appelflappen ook populair. Je kunt ze kopen bij de bakker of supermarkt, maar tegenwoordig zijn ze ook bij de meeste benzinepompen in vers afgebakken vorm te krijgen.

Over de gezondheidswaarde van een appelflap
Een appelflap bestaat voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van suiker en witmeel, met een flink portie vet. Slechts 28% bestaat uit appel. Een appelflap behoort dan ook niet tot de gezonde tussendoortjes. Als de rest van het voedingspatroon heel gezond is, kan er incidenteel van een appelflap worden genoten. Een gezondere vervanger is een appel crumble van havermout.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: