web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van appelflap

De voedingswaarde van appelflap

Voedingswaardetabel van appelflap per 100 gram:

Per 100 g Roomboter appelflap ADH*
kcal 360 18,00%
Kj 1500 17,86%
Water (g) 37,5 1,88%
Eiwit (g) 3,5 6,25%
Koolhydraten (g) 35 13,46%
Suiker (g) 16,3
Vet (g) 22,4 32,00%
Verzadigd (g) 14,7
E.O.V. (g) 5
M.O.V. (g) 0,7
Omega 6 (g) 0,4
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 50
Transvet (g) 0,4
Vezels (g) 1,5 4,29%
A (mg) 0,078 8,67%
B1 (mg) 0,16 14,55%
B2 (mg) 0,13 8,67%
B3 (mg) 1,9 11,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,07 4,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3,8 1,27%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0,3 3,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,4 0,33%
Natrium (mg) 286 28,60%
Kalium (mg) 103 2,94%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 32 4,00%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 1,6 1,07%
Magnesium (mg) 8 2,67%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over appelflappen
Een appelflap is een appelgebak in een driehoekige vorm van bladerdeeg en wordt gebakken in de oven. De vulling bestaat uit een mengsel van appel en kaneel, soms aangevuld met rozijnen, krenten, amandelspijs en/of citroenrasp. Vaak worden appelflappen voorzien van een laagje suiker. Appelflappen van betere kwaliteit worden gemaakt met roomboter, de goedkopere bevatten doorgaans margarine als substituut. Een appelflap is een Nederlandse uitvinding. Voor het maken van een appelflap kan je het beste een stevige appel nemen, zoals de Golden Delicious, Goudrenet, Elstar of Jonagold. De gemiddelde  appelflap bevat 28% appel. Een standaard appelflap weegt ongeveer 110 gram.

Hoe lang blijft een appelflap goed?
In de koelkast blijft een appelflap maximaal 3 dagen goed. De smaak is het beste wanneer je de appelflap op kamertemperatuur eet. In de vriezer bij -18 graden blijft de appelflap 3 maanden goed.

Wat is het verschil tussen een appelbeignet en appelflap?
Een appelbeignet, die je doorgaans koopt bij de oliebollenkraam, is een plakje appel  verpakt in bladerdeeg en gefrituurd in olie. In het verleden gebruikte men de term appelflap en appelbeignet voor een plakje appel dat werd gedoopt in beslag en vervolgens werd gefrituurd in olie. De appelflap en appelbeignet hebben zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot twee verschillende soorten gebak. De klassieke appelbeignet stamt volgens de etymologiebank uit 1863, terwijl de appelflap rond 1919 in zwang raakte. De huidige appelflap zou rond 1945 zijn ontstaan. Appelbeignets worden tegenwoordig traditioneel vooral rond oudjaar gegeten, terwijl appelflappen het hele jaar door worden gegeten.

Toepassingen
Op verjaardagen wordt nogal eens getrakteerd op appelflappen. Je kunt ze kopen bij de bakker of supermarkt, maar tegenwoordig zijn ze ook vers afgebakken bij veel  benzinepompen te koop.

Over de gezondheidswaarde van een appelflap
Een appelflap bestaat voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van suiker en witmeel, met een flinke portie vet. Slechts 28% bestaat uit appel. Een appelflap behoort dan ook niet tot de gezonde tussendoortjes. Als de rest van het voedingspatroon heel gezond is, kan er incidenteel van een appelflap worden genoten. Een gezondere vervanger is een appel crumble met havermout.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: