Voedingswaardetabel van appelstroop per 100 gram:
Per 100 g | Appelstroop | ADH* |
kcal | 280 | 14,00% |
Kj | 1188 | 14,00% |
Water (g) | 26 | 1,30% |
Eiwit (g) | 1,8 | 3,21% |
Koolhydraten (g) | 65,9 | 25,35% |
Suiker (g) | 58 | |
Vet (g) | 0,00% | |
Verzadigd (g) | ||
E.O.V. (g) | ||
M.O.V. (g) | ||
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 0 | |
Vezels (g) | 4,6 | 13,14% |
A (mg) | 0,00% | |
B1 (mg) | 0,03 | 2,73% |
B2 (mg) | 0,1 | 6,67% |
B3 (mg) | 0,5 | 3,13% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,088 | 5,87% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 7,4 | 2,47% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 1 | 1,33% |
D (ug) | 0,00% | |
E (mg) | 0,00% | |
Vitamine K (ug) | 0,6 | 0,50% |
Natrium (mg) | 48 | 4,80% |
Kalium (mg) | 599 | 17,11% |
Calcium (mg) | 24 | 2,40% |
Fosfor (mg) | 86 | 10,75% |
IJzer (mg) | 13,2 | 165,00% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 82 | 27,33% |
Koper (mg) | 0,14 | 15,56% |
Selenium (ug) | 0,00% | |
Zink (mg) | 0,81 | 5,40% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over appelstroop
Appelstroop werd voor het eerst gemaakt in de middeleeuwen in grote boomgaarden. Voornamelijk in de germaanse landen. Het overschot aan niet langer houdbare appels en peren werd opgekookt waardoor een moes ontstond met een hoog suikergehalte. Door het verwerken van het fruit tot stroop bleef het lang houdbaar en werd er geen voedsel verspild. De appelstroop werd vervolgens vooral gebruikt om gerechten te zoeten. Appelstroop is een sterk geconcentreerde vorm van appelmoes die wordt geproduceerd door het lang en langzaam koken van appels met cider of water tot een punt waarop de suiker uit de appels karamelliseert, waardoor de appelstroop een diepbruine kleur krijgt.
Verkrijgbaarheid
Appelstroop is in Nederland in vrijwel alle supermarkten en natuurwinkels te koop in kartonnen of glazen verpakkingen. Bijna overal op de wereld zijn appelboomgaarden dus er is geen tekort aan grondstoffen om appelstroop te maken.
Productie
Het maken van appelstroop begint met het koken van het fruit. Daarna wordt het gefilterd en geperst. Het persen levert onder andere dunsap op en dit wordt in vijf stappen ingedampt tot een concentraat. Dit wordt opgeslagen in grote tanks met een temperatuur van 10 graden, waardoor het lang houdbaar blijft. De appelstroop kan vervolgens het hele jaar door geproduceerd worden vanuit dit concentraat. Het wordt dan volgens receptuur gemengd met andere ingrediënten en vervolgens nog wat ingekookt om smeerbare appelstroop te krijgen.
Tegenwoordig wordt appelstroop voornamelijk geproduceerd in combinatie met ingedikt suikerbietensap. Op die manier krijgt de appelstroop het hoge ijzergehalte waar het om bekend staat. Door ook suikerbietensap te gebruiken is appelstroop ook wat goedkoper te produceren. Biologische appelstroop wordt doorgaans wel zonder ingedikt suikerbietensap gemaakt en bevat daarom dus ook veel minder ijzer.
Bewaren
Appelstroop kan gemakkelijk maandenlang zonder koeling worden bewaard nadat het is geopend. Dit komt door het hoge suikergehalte, de redelijk hoge zuurgraad en de lage hoeveelheid vocht in de appelstroop. In enkele gevallen kan er wel een condenslaag ontstaan, vooral bij het bewaren in de koelkast. Dit is niet meteen schadelijk, maar het kan bacterie- en schimmelgroei wel in de hand werken.
Toepassing
Appelstroop wordt vooral gebruikt als broodbeleg. Het kan ook als zoetmiddel gebruikt worden in gebak, taarten, muffins, enzovoorts. Je kunt er ook kwark of yoghurt wat extra smaak mee geven. Appelstroop wordt soms ook gebruikt bij het marineren van vlees of het geven van extra smaak aan vleessauzen en salade dressings.
Wist je dat:
- Dat ‘rins’ een ouderwets woord is voor ‘zuur’? Dus rinse appelstroop staat voor appelstroop met een lichtzure smaak.
- De hoeveelheid ijzer per portie gering is? Daarom is veel appelstroop verrijkt met ijzer.
- Appelstroop ook heel gemakkelijk zelf te maken is?
- Er in de Verenigde Staten verschillende appelstroopfestivals zijn?
- Dat Engelsen appelstroop altijd ‘appelboter’ noemen, ofwel ‘apple butter’?
- De Kanaaleilanden een eigen variant hebben met drop als extra ingrediënt?
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: