De voedingswaarde van appelstroop

Voedingswaardetabel van appelstroop per 100 gram:

Per 100 gAppelstroopADH*
kcal28014,00%
Kj118814,00%
Water (g)261,30%
Eiwit (g)1,83,21%
Koolhydraten (g)65,925,35%
Suiker (g)58
Vet (g)0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)4,613,14%
A (mg)0,00%
B1 (mg)0,032,73%
B2 (mg)0,16,67%
B3 (mg)0,53,13%
B5 (mg)0,00%
B6 (mg)0,0885,87%
B11 / Foliumzuur  (ug)7,42,47%
B12 (ug)00,00%
C (mg)11,33%
D (ug)0,00%
E (mg)0,00%
Vitamine K (ug)0,60,50%
Natrium (mg)484,80%
Kalium (mg)59917,11%
Calcium (mg)242,40%
Fosfor (mg)8610,75%
IJzer (mg)13,2165,00%
Jodium (ug)0,00%
Magnesium (mg)8227,33%
Koper (mg)0,1415,56%
Selenium (ug)0,00%
Zink (mg)0,815,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over appelstroop
Appelstroop werd voor het eerst gemaakt tijdens de middeleeuwen in grote boomgaarden. Voornamelijk in de Germaanse landen. Het overschot van appels en peren die niet langer houdbaar waren werd opgekookt, en daardoor ontstond er een moes met een hoog suikergehalte. Door het verwerken van het fruit tot stroop bleef het lang houdbaar en werd voedselverspilling tegengegaan. De appelstroop werd vervolgens vooral gebruikt om gerechten te zoeten.

Vandaag de dag wordt appelstroop voornamelijk geproduceerd in combinatie met ingedikt suikerbieten sap, hiervan krijgt de appelstroop het hoge ijzergehalte waar het om bekendstaat. Door het gebruik van suikerbieten sap is het ook wat goedkoper om te produceren dan wanneer er alleen maar appels gebruikt zouden worden. Biologische appelstroop wordt doorgaans wel zonder ingedikt suikerbieten sap gemaakt en bevat daarom dus ook veel minder ijzer.

Verkrijgbaarheid
Appelstroop is in Nederland in vrijwel alle supermarkten en natuurwinkels verkrijgbaar in kartonnen of glazen verpakkingen. Appelbomen worden wereldwijd geteeld dus er is geen tekort aan grondstoffen om appelstroop te maken.

Productie
Het maken van appelstroop begint met een kookproces van fruit. Na het koken wordt het gefilterd en geperst. Het persen levert onder andere dunsap op en dit wordt in vijf stappen ingedampt tot een concentraat. Dit wordt opgeslagen in grote tanks met een temperatuur van 10 graden waardoor een lange houdbaarheid mogelijk is.

Appelstroop is een sterk geconcentreerde vorm van appelmoes die wordt geproduceerd door lange, langzame bereiding van appels met cider of water tot een punt waarop de suiker in de appels karamelliseert, waardoor de appelstroop een diepbruine kleur krijgt.

De appelstroop kan vervolgens het hele jaar door geproduceerd worden vanuit het opgeslagen concentraat. Het wordt dan volgens receptuur gemengd met andere ingrediënten en vervolgens nog wat ingekookt om de smeerbare appelstroop te verkrijgen.

Bewaren
Appelstroop kan gemakkelijk maandenlang buiten de koelkast bewaard worden nadat het is geopend. Dit komt door het hoge suikergehalte, redelijk hoge zuurgraad en de lage hoeveelheid vocht die in de appelstroop zit. In enkele gevallen kan er wel een condenslaag ontstaan, vooral bij het bewaren in de koelkast. Dit is niet schadelijk op korte termijn, maar kan bacterie- en schimmelgroei wel in de hand werken.

Toepassing
Appelstroop wordt vooral gebruikt als broodbeleg. Het kan ook als zoetmiddel gebruikt worden in gebak, taarten, muffins, enzovoorts. Het kan ook worden ingezet bij kwark of yoghurt om extra smaak te geven. Appelstroop wordt ook ingezet bij het marineren van vlees of het geven van smaak bij vleessauzen en salade dressings.

Weetjes/Wist je dat:

  • Dat “Rins” een ouderwets woord is voor “zuur”? Dus Rinse appelstroop staat voor appelstroop met een lichtzure smaak.
  • De hoeveelheid ijzer per portie gering is? Daarom is veel appelstroop verrijkt met ijzer.
  • Appelstroop ook heel gemakkelijk zelf te maken is?
  • Er in de Verenigde Staten verschillende appelstroop festivals zijn?
  • Dat Engelsen appelstroop altijd appelboter noemen, oftewel Apple butter?
  • De Kanaaleilanden een eigen variant hebben met drop als extra ingrediënt?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: