Voedingswaardetabel van roomboter appeltaart per 100 gram:
Per 100 g | Appeltaart | ADH* |
kcal | 226 | 11,30% |
Kj | 947 | 11,30% |
Water (g) | 53,9 | 2,70% |
Eiwit (g) | 2,7 | 4,82% |
Koolhydraten (g) | 31,9 | 12,27% |
Suiker (g) | 21,1 | |
Vet (g) | 9,1 | 13,00% |
Verzadigd (g) | 5,8 | |
E.O.V. (g) | 2,1 | |
M.O.V. (g) | 0,4 | |
Omega 6 (g) | 0,2 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 39,3 | |
Transvet (g) | 0,2 | |
Vezels (g) | 1,6 | 4,57% |
A (mg) | 0,102 | 11,33% |
B1 (mg) | 0,03 | 2,73% |
B2 (mg) | 0,03 | 2,00% |
B3 (mg) | 0,3 | 1,88% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,05 | 3,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 6,4 | 2,13% |
B12 (ug) | 0,1 | 3,57% |
C (mg) | 2 | 2,67% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 0,6 | 6,00% |
Vitamine K (ug) | 3,8 | 3,17% |
Natrium (mg) | 61 | 6,10% |
Kalium (mg) | 139 | 3,97% |
Calcium (mg) | 15 | 1,50% |
Fosfor (mg) | 39 | 4,88% |
IJzer (mg) | 0,4 | 5,00% |
Jodium (ug) | 6,3 | 4,20% |
Magnesium (mg) | 9 | 3,00% |
Koper (mg) | 0,08 | 8,89% |
Selenium (ug) | 2 | 3,64% |
Zink (mg) | 0,23 | 1,53% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over appeltaart
Een appeltaart is een met appel gevulde taart. Het oudst bekende appeltaartrecept komt uit Engeland. Een appeltaart kan worden gemaakt met verschillende soorten appels, maar vooral Goudrenetten en Jonagold zijn in Nederland populair. De ingrediënten van een appeltaart zijn doorgaans 50% appels, tarwebloem, suiker, roomboter, kaneel en citroenrasp. Er zijn overigens vele varianten, zo zijn rozijnen een veel gebruikte toevoeging. Appeltaart wordt vaak geserveerd met slagroom, maar soms ook met roomijs.
Vaak is een appeltaart dubbelkorstig, het deeg is dan zowel boven als onder de vulling te vinden. De bovenkorst van een appeltaart is meestal gerasterd door kruislings geplaatste deegstroken. In Frankrijk worden bij voorkeur partjes appel als topping gebruikt. Soms wordt de onderste korst vooraf nog even apart gebakken om te voorkomen dat deze zompig wordt.
Sommige appeltaarten hebben geen bovenkorst, vooral als ze zeer rijk zijn gevuld met appels. Meestal wordt appeltaart warm geserveerd, maar sommige mensen eten hem toch liever koud. Vaak wordt een appeltaart gemaakt van zanddeeg. In sommige regio’s van Nederland is een cake beslag gebruikelijk.
Een appeltaart is vers het lekkerst. In de horeca serveert men vaak appeltaarten die ingevroren zijn geweest. De smaak hiervan is vaak onder de maat. Dat komt door het verkeerd ontdooien van een appeltaart, waardoor de cellen van de appels kapot gaan en vocht lekken in het deeg. Hierdoor wordt de appeltaart waterig en zompig. Daarom is het de moeite waard om bij het bestellen te informeren of het gaat om verse appeltaart die niet was ingevroren.
Is appeltaart gezond?
Of een appeltaart gezond is, hangt af van de ingrediënten. De meeste appeltaarten bevatten veel calorieën, vet en suiker. Tegelijkertijd zijn ze relatief arm aan micronutriënten zoals vitamines en mineralen. Dit maakt de gemiddelde appeltaart niet bijster gezond. Afgezet tegen veel andere soorten gebak is een appeltaart echter relatief gezond. Dat komt doordat een appeltaart vaak voor bijna de helft uit appels bestaat, die vitamines, mineralen, vezels en actieve plantenstoffen leveren.
Ook bevatten de meeste appeltaarten kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. Deze kruiden kunnen positief zijn voor onze gezondheid, onder meer vanwege hun werking als antioxidant. Van kaneel is verder bekend dat het de bloedsuikerspiegel kan stabiliseren. Het gezondste is een zelfgebakken appeltaart. Vooral als je het gebruik van suiker beperkt en de hoeveelheid appels juist opvoert. Het gebruik van ongeschilde appels maakt een appeltaart nog gezonder. Neem dan wel biologische appels om resten van bestrijdingsmiddelen te voorkomen.
Verder kan je kiezen voor volkorenmeel. Eventueel gebuild meel. Dat is een mengsel tussen witmeel (bloem) en volkorenmeel in, waarmee je de authentieke smaak van appeltaart behoudt. Het toevoegen van rozijnen voegt nog meer antioxidanten toe aan de vulling, waardoor hij nóg gezonder wordt. Bij rozijnen is het bijzonder belangrijk te kiezen voor de biologische variant, aangezien onderzoek laat zien dat druiven (en daarmee ook rozijnen) bijzonder vaak worden bespoten met verschillende bestrijdingsmiddelen.
Een voordeel van roomboter tot slot, is dat het de opname van snelle suikers vertraagt en daarmee grote bloedsuikerschommelingen voorkomt. Appeltaart eten we nooit voor onze gezondheid, maar het is wel een minder slechte keuze dan menig ander gebak zoals een moorkop, slagroomtaart of tompouce.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: