Voedingswaardetabel van bapao per 100 gram:
Per 100 g | Met vlees | ADH* |
kcal | 245 | 12,25% |
Kj | 1032 | 12,29% |
Water (g) | 44,3 | 2,22% |
Eiwit (g) | 8,9 | 15,89% |
Koolhydraten (g) | 38,1 | 14,65% |
Suiker (g) | 7,3 | |
Vet (g) | 5,9 | 8,43% |
Verzadigd (g) | 5,9 | |
E.O.V. (g) | 1,4 | |
M.O.V. (g) | 2,3 | |
Omega 6 (g) | 2 | |
Omega 3 (g) | 0,3 | |
Cholesterol (mg) | 11 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 1,9 | 5,43% |
A (mg) | 0,002 | 0,22% |
B1 (mg) | 0,1 | 9,09% |
B2 (mg) | 0,06 | 4,00% |
B3 (mg) | 1,8 | 11,25% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,14 | 9,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 15 | 5,00% |
B12 (ug) | 0,2 | 7,14% |
C (mg) | 1 | 1,33% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 1 | 10,00% |
Vitamine K (ug) | 5,5 | 4,58% |
Natrium (mg) | 364 | 36,40% |
Kalium (mg) | 168 | 4,80% |
Calcium (mg) | 21 | 2,10% |
Fosfor (mg) | 102 | 12,75% |
IJzer (mg) | 1 | 12,50% |
Jodium (ug) | 33,9 | 22,60% |
Magnesium (mg) | 20 | 6,67% |
Koper (mg) | 0,08 | 8,89% |
Selenium (ug) | 5 | 9,09% |
Zink (mg) | 1,06 | 7,07% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over bapao
Een bapao is een gestoomd broodje van witmeel met een vulling van gehakt. Van origine is het een Chinees recept, waar men het broodje ‘een baozi’ noemt. Ook in Indonesië is een bapao inmiddels een veel gegeten snack. Via Indonesië is de bapao naar Nederland gekomen. Alternatieve namen in andere landen zijn Bao, humbow en pau.
De broodjes werden oorspronkelijk gevuld met gemarineerd varkensvlees, maar tegenwoordig zijn ook vullingen van kippen- of rundvlees gebruikelijk. Met het populairder worden van vegetarisch voedsel zie je ook steeds vaker met groenten gevulde bapao’s. Een bapao wordt in Nederland doorgaans gegeten met chilisaus. In China en Indonesië vindt men deze gewoonte maar vreemd. Kenmerkend voor een bapao is dat de vulling vaak een zoete smaak heeft.
Is een bapao gezond?
Aangezien een bapao wordt gemaakt van witmeel is dit niet het meest gezonde broodje. Aan de vulling wordt vaak suiker toegevoegd, wat ook al niet bijster gezond is. In een standaard broodje bapao zitten geen groenten, waardoor de gezondheidswaarde nog verder achteruit holt. Je hebt meer controle op de vulling als je die zelf maakt. Je kunt dan minder suiker gebruiken en meer groenten, waardoor het broodje gezonder wordt.
Valt er dan niks goeds te zeggen over een bapao? Jazeker wel! Omdat het broodje wordt gestoomd, ontbreekt de bruine korst. Aangezien de bruine korst bij een standaard brood ontstaat door het verbrandingsproces waarbij acrylamide vrijkomt, is een bapao in dat opzicht gezonder.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: