web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van bastognekoek

De voedingswaarde van bastognekoek

Voedingswaardetabel van bastognekoek per 100 gram:

Per 100 g Bastognekoek ADH*
kcal 493 24,65%
Kj 2068 24,62%
Water (g) 1 0,05%
Eiwit (g) 4,9 8,75%
Koolhydraten (g) 72,2 27,77%
Suiker (g) 39,7  
Vet (g) 20,1 28,71%
Verzadigd (g) 9,3  
E.O.V. (g) 6,9  
M.O.V. (g) 2,7  
Omega 6 (g) 2,6  
Omega 3 (g) 0,1  
Cholesterol (mg) 2,1  
Transvet (g) 0,1  
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0,031 3,44%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,7 4,38%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,009 0,60%
B11 / Foliumzuur  (ug) 12,5 4,17%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 3,9 39,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 321 32,10%
Kalium (mg) 145 4,14%
Calcium (mg) 14 1,40%
Fosfor (mg) 58 7,25%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 0,43 2,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bastognekoek
Een bastognekoek is een koek gemaakt van tarwemeel, suiker, kandijstroop, eidooier en kaneel. Eén bastognekoekje weegt 11,8 gram en bevat 57 kcal. De koek is uitgevonden in 1952 als eerbetoon aan de Slag om Bastenaken. Bastogne is de Waalse naam voor Bastenaken, dat in de Belgische Ardennen ligt. Deze biscuits worden niet in Bastogne gebakken, maar in een fabriek van Mondelez Belgium in Mechelen of bij Mondelez Nederland in Oosterhout. Mondelez is de eigenaar van de Franse producent LU (Lefèvre-Utile). De harde rotsachtige structuur van dit koekje deed de uitvinder Parein denken aan het landschap van de Ardennen. Oorspronkelijk werden deze koekjes gebakken in de Antwerpse koekjesfabriek Parein. Naar verluidt nam de Belgische graanhandelaar Eduard Parein deze noodlijdende koekjesfabriek in 1890 over. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door erfgenamen van de familie. Velen zien koffie of thee met een bastognekoek als een gouden combinatie. Bastognekoek bevat vrij veel suiker en vet en weinig vezels en micronutriënten. Daarbij bevatten deze koeken ook acrylamide, waardoor het verstandig is deze koeken niet te vaak te eten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: