Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van beschuit

De voedingswaarde van beschuit

Voedingswaardetabel van beschuit per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH* Volkoren ADH*
kcal 408 20,40% 394 19,70%
Kj 1729 20,40% 1664 19,70%
Water (g) 4 0,20% 4 0,20%
Eiwit (g) 14,1 25,18% 14 25,00%
Koolhydraten (g) 76,1 29,27% 69 26,54%
Suiker (g) 12,2 12
Vet (g) 4,7 6,71% 5 7,14%
Verzadigd (g) 0,9 1
E.O.V. (g) 1,4 1,4
M.O.V. (g) 1,6 2
Omega 6 (g) 1,4 1,8
Omega 3 (g) 0,2 0,2
Cholesterol (mg) 9,3 9,3
Transvet (g)
Vezels (g) 2,8 8,00% 8,5 24,29%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,08 7,27% 0,34 30,91%
B2 (mg) 0,14 9,33% 0,1 6,67%
B3 (mg) 1 6,25% 4,7 29,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,071 4,73% 0,14 9,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33% 24 8,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,8 8,00% 0,6 6,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 203 20,30% 240 24,00%
Kalium (mg) 222 6,34% 425 12,14%
Calcium (mg) 26 2,60% 26 2,60%
Fosfor (mg) 130 16,25% 230 28,75%
IJzer (mg) 1,8 22,50% 2,2 27,50%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 25 8,33% 99 33,00%
Koper (mg) 0,13 14,44% 0,3 33,33%
Selenium (ug) 5 9,09% 5 9,09%
Zink (mg) 0,9 6,00% 0,57 3,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Beschuit
Beschuit is een bros, licht en makkelijk verteerbaar baksel. In feite is een beschuit een soort droog, plat en dubbel gebakken broodje. De voedingswaarde verschilt niet veel van brood. Daarbij is de volkorenvariant gezonder, vanwege het hogere gehalte aan vezels. Beschuit is vooral bekend van de traditie om ‘beschuit met muisjes’ te eten om de geboorte van een baby te vieren.

De ronde beschuit, zoals wij die kennen, is typisch Nederlands. In andere landen kennen ze beschuit ook, maar dan in andere vormen. In Amerika bijvoorbeeld is de vorm rechthoekig en heet een beschuit ‘rusk’. In Duitsland heeft de ‘Zwieback’, de vorm van een sneetje brood. Finnen tot slot hebben het over een ‘korppu’, die vaak gesuikerd is en in de koffie wordt gedipt.

Herkomst
De precieze herkomst van beschuit is niet bekend. Mogelijk is dit baksel afgeleid van scheepsbeschuit, dat in de 17e eeuw populair was. Scheepsbeschuit was een harde deegkoek en was nodig om bij verre tochten over zee lang houdbaar eten beschikbaar te hebben. De ingrediënten verschillen van die in onze beschuiten. Zo werd er in scheeps-beschuit geen gist, (basterd)suiker en ei gebruikt. De manier van produceren is wél ongeveer gelijk. Een voordeel van scheepsbeschuit was ook dat het erg goedkoop te maken was. Doordat beschuit duurder was om te produceren werd het meer gezien als een luxe lekkernij. Pas vanaf de 19e eeuw werd het in fabrieken goedkoop geproduceerd. Ook bakkerijen konden het vanaf die tijd goedkoper fabriceren, doordat de ingrediënten gemakkelijker te verkrijgen waren dan in de 17e eeuw. In de 19e eeuw ontstond ook de vraag naar qua vorm gelijkmatige beschuiten. Sindsdien wordt beschuit gebakken in metalen mallen.

Productie
Allereerst wordt het deeg gemaakt van bloem/meel, gist, suiker, ei, zout en eventueel worden andere stoffen toegevoegd voor smaak en houdbaarheid. Hiervan wordt een dik, plat broodje gebakken. Dit dikke broodje wordt horizontaal in tweeën gesneden, waardoor er twee, nog zachte delen ontstaan die voor een tweede keer de oven in gaan. Vervolgens wordt het beschuit gewikkeld in karton om vocht tegen te gaan. Tot slot komt er nog een dunne, kunststof verpakking omheen. Een rol beschuit bevat meestal 12 tot 13 beschuitjes.

Verkrijgbaar
Doordat beschuit gemakkelijk te produceren is, vind je het in elke supermarkt. Het is ook in vele vormen verkrijgbaar. Van glutenvrij tot vezelrijk, met rozijnen of kruiden. De standaard beschuiten zijn zeer goedkoop, de meer bewerkte en zuivere varianten zijn wat duurder, maar nog steeds betaalbaar.

Bewaren
Ongeopend kan beschuit langer dan een jaar bewaard worden, doordat het nagenoeg geen vocht bevat. Wanneer een pak eenmaal is geopend, zal het na verloop van tijd vocht aantrekken waardoor het zacht wordt en niet langer lekker krokant is. 

Toepassing
Beschuit wordt tegenwoordig nog veel gebruikt als traktatie om te vieren dat er een baby is geboren. Verder is beschuit ook populair als ontbijt met boter en jam of kaas of als tussendoortje met aardbeien.

Wist je dat:

  • ‘Beschuit met muisjes’ pas echt populair werd bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 dankzij een marketingstunt van muisjesfabrikant De Ruijter? Prinses Beatrix kreeg toen een enorm blik oranje muisjes aangeboden. Sinds 1860 werden al roze muisjes geserveerd bij de geboorte van een meisje, maar sinds 1994 kwamen daar de blauwe bij voor jongens. Daarvoor werd de geboorte van een jongen gevierd met witte muisjes.
  • Het woord ‘beschuit’ van het Latijnse ‘bis coctus‘ komt, wat letterlijk ‘twee maal gebakken’ betekent?
  • Beschuit voor de Tweede Wereldoorlog ook veel werd gebruikt om pap mee te maken door het te mengen met melk, kaneel en suiker?
  • De uitdrukking ‘daar zou ik wel eens een beschuitje mee willen eten’ uit een reclamespotje komt van Bolletje? Deze was in 1990 regelmatig op TV. Froukje de Both en Marijne van der Vlugt wezen vanaf een terrasje vele mannen af, totdat er een stoere vent op een motor voorbij kwam. Froukje wilde daar wel eens ‘een beschuitje mee eten’.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: