web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van beschuit

De voedingswaarde van beschuit

Voedingswaardetabel van beschuit per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH* Volkoren ADH*
kcal 408 20,40% 394 19,70%
Kj 1729 20,40% 1664 19,70%
Water (g) 4 0,20% 4 0,20%
Eiwit (g) 14,1 25,18% 14 25,00%
Koolhydraten (g) 76,1 29,27% 69 26,54%
Suiker (g) 12,2 12
Vet (g) 4,7 6,71% 5 7,14%
Verzadigd (g) 0,9 1
E.O.V. (g) 1,4 1,4
M.O.V. (g) 1,6 2
Omega 6 (g) 1,4 1,8
Omega 3 (g) 0,2 0,2
Cholesterol (mg) 9,3 9,3
Transvet (g)
Vezels (g) 2,8 8,00% 8,5 24,29%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,08 7,27% 0,34 30,91%
B2 (mg) 0,14 9,33% 0,1 6,67%
B3 (mg) 1 6,25% 4,7 29,38%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,071 4,73% 0,14 9,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33% 24 8,00%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 0 0,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,8 8,00% 0,6 6,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 203 20,30% 240 24,00%
Kalium (mg) 222 6,34% 425 12,14%
Calcium (mg) 26 2,60% 26 2,60%
Fosfor (mg) 130 16,25% 230 28,75%
IJzer (mg) 1,8 22,50% 2,2 27,50%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 25 8,33% 99 33,00%
Koper (mg) 0,13 14,44% 0,3 33,33%
Selenium (ug) 5 9,09% 5 9,09%
Zink (mg) 0,9 6,00% 0,57 3,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Beschuit
Beschuit is een bros, licht en makkelijk verteerbaar baksel en wordt gemaakt door het deeg dubbel te bakken. In feite is een beschuit een soort droog en plat broodje. De voedingswaarde verschilt niet veel van brood. Daarbij is de volkorenvariant gezonder, vanwege het hogere gehalte aan vezels. Beschuit is vooral bekend van de traditie om ‘beschuit met muisjes’ te maken om te vieren dat er een baby is geboren. De ronde beschuit zoals wij die kennen is typisch Nederlands. In andere landen kennen ze ook wel beschuit, maar deze hebben een andere vorm. In Amerika spreken ze van een rusk, die een rechthoekige vorm hebben. In Duitsland spreekt men over een Zwieback, die weer de vorm van een sneetje brood heeft. De Finnen hebben het over een korppu, dat vaak gesuikerd is en gebruikt wordt als dip voor in de koffie.

Herkomst
De precieze herkomst van beschuit is niet bekend, maar mogelijk is het afgeleid van van scheepsbeschuit. Scheepsbeschuit was in de in de 17e eeuw populair, het is een harde deegkoek en ontstond uit de vraag om op verre tochten op zee lang houdbaar eten beschikbaar te hebben. De ingrediënten verschillen met de hedendaagse beschuit; zo wordt er in scheepsbeschuit geen gist, (bastard)suiker en ei gebruikt, maar de productiemethode is verder ongeveer gelijk. Een voordeel van scheepsbeschuit was ook dat het goedkoop te maken was. Doordat beschuit meer duurdere ingrediënten bevatte werd het ook een luxe lekkernij voor die tijd. Pas vanaf de 19e eeuw werd het in fabrieken goedkoper geproduceerd. Ook bakkerijen begonnen het in die tijd goedkoper te fabriceren doordat de ingrediënten gemakkelijker te verkrijgen waren dan in de 17e eeuw. In de 19e eeuw ontstond ook de vraag vanuit het publiek om de beschuiten gelijkmatiger qua vorm te produceren, sindsdien werd het beschuit gebakken in metalen mallen.

Productie
Allereerst wordt het deeg gemaakt vanuit bloem, meel, gist, suiker, ei, zout, en eventueel andere toegevoegde stoffen voor smaak en houdbaarheid. Dan wordt er een dik en plat broodje van gebakken. Dit dikke broodje wordt hierna in de breedte in tweeën gesneden, waardoor er twee zachte beschuitjes ontstaan met een platte en een holle kant. Hierna worden ze voor de tweede keer gebakken. Vervolgens wordt het vaak ingewikkeld in karton om vocht tegen te gaan, en vervolgens wordt het ook ingewikkeld in plastic verpakking. Een rol met beschuit bevat meestal 12 tot 13 beschuitjes.

Verkrijgbaar
Doordat beschuit gemakkelijk te produceren is kan het in elke supermarkt gevonden worden. Het is ook in vele vormen verkrijgbaar. Van glutenvrij tot vezelrijk, met rozijnen en kruiden. De standaard beschuiten zijn zeer goedkoop verkrijgbaar, de meer bewerkte en zuivere varianten zijn wat duurder, maar nog steeds betaalbaar.

Bewaren
Ongeopend kan beschuit langer dan een jaar bewaard worden doordat het nagenoeg geen vocht bevat. Wanneer het is geopend zal het na verloop van tijd vocht aantrekken waardoor het zacht wordt en niet meer knapperig is. 

Toepassing
Beschuit wordt vandaag de dag nog veel gebruikt als traktatie om te vieren dat er een baby geboren wordt. Verder is het ook een populair bij het ontbijt met boter en kaas, of als lekker tussendoortje met aardbeien.

Weetjes/Wist je dat:

  • ‘Beschuit met muisjes’ pas echt populair werd bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 dankzij een marketingstunt van muisjesfabrikant De Ruijter? Prinses Beatrix kreeg toen een enorm blik oranje Muisjes aangeboden. Sinds 1860 werden al roze Muisjes geserveerd bij meisjes, maar sinds 1994 kwamen daar de blauwe bij voor jongen. Daarvoor werd de geboorte van een jongen gevierd met witte muisjes.
  • Het woord ‘beschuit’ van het Latijnse ‘bis coctus‘ komt, wat letterlijk ‘tweemaal gebakken’ betekent?
  • Beschuit voor de Tweede Wereldoorlog ook veel werd gebruikt om pap mee te maken door het te mengen met melk, kaneel en suiker?
  • Het veelgebruikte ‘daar zou ik wel eens een beschuitje mee willen eten’ uit een reclamespotje komt van Bolletje? Deze was in 1990 regelmatig op TV. Froukje de Both en Marijne van der Vlugt wezen op het terras vele mannen af, tot dat er een stoere vent op de motor voorbij kwam. Froukje wilde daar wel eens een beschuitje mee eten. Vandaag de dag betekent de uitdrukking dat je wel eens het bed met die persoon zou willen delen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: