web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van bitterbal

De voedingswaarde van bitterbal

Voedingswaardetabel van bitterbal per 100 gram:

Per 100 g Bereid in oven ADH*
kcal 302 15,10%
Kj 1259 14,99%
Water (g) 48 2,40%
Eiwit (g) 11 19,64%
Koolhydraten (g) 23 8,85%
Suiker (g) 3  
Vet (g) 18 25,71%
Verzadigd (g) 6,2  
E.O.V. (g) 6,9  
M.O.V. (g) 3,8  
Omega 6 (g) 3,5  
Omega 3 (g) 0,3  
Cholesterol (mg) 32  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,034 2,27%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8,2 2,73%
B12 (ug) 0,34 12,14%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 726 72,60%
Kalium (mg) 155 4,43%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 84 10,50%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug)   0,00%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bitterballen
Een bitterbal is een Nederlandse snack op basis van vlees. De ingrediënten omvatten onder meer rundvlees of kalfsvlees (gehakt of stukjes), runderbouillon, boter, bloem om in te dikken, peterselie, zout en peper. Het maken van een bitterbal begint met het bereiden van een dik mengsel dat wordt gemaakt met een ragout van roux met runderbouillon. Dit dikke mengsel wordt tot balletjes gerold, dat vervolgens gepaneerd en gefrituurd wordt. Kruiden die meestal worden gebruikt zijn uien, zout en peper, peterselie en nootmuskaat. De meeste recepten bevatten nootmuskaat en er zijn ook variaties waarin kerriepoeder wordt gebruikt of fijngesneden groenten zoals wortel. Ze worden meestal geserveerd met mosterd om te dippen. Bitterballen lijken zowel uiterlijk als qua ingrediënten erg op de gewone kroket. Anders dan de naam doet vermoeden, smaakt een bitterbal helemaal niet bitter. De bitterbal ontleent zijn naam aan een ‘bittertje’, dat een ander woord is voor een alcoholische sterke drank met kruiden. Deze kruiden kunnen een bitter kruidenmengsel (kruidenbitter) zijn, zoals sinaasappelschillen die bitter van smaak zijn (oranjebitter). De bitterbal werd vaak bij het drinken van deze kruidenbitterdrank geserveerd als bittergarnituur, een selectie van hartige hapjes voor bij de borrel in cafés of op recepties. Een voorbeeld van een bitterdrank is de bekende kruidenjenever. Het woord ‘bitter’ stamt af van het Engelse werkwoord ‘bite’, dat bijten betekent. Bitter voedsel heeft een snijdende smaak, iets dat men in Engeland ‘bite’ noemt. Het bittertje is tegenwoordig vervangen door andere dranken zoals bier of wijn, dus kunnen we beter spreken van een borrelgarnituur en misschien zelfs wel een borrelbal.

De gezondheidswaarde van bitterballen
Het zal weinig mensen verbazen dat een bitterbal niet tot de gezonde voedingsmiddelen behoort. Bitterballen bevatten erg veel calorieën, vet en zout. Ondertussen is het gehalte aan micronutriënten erg laag. Om deze reden is het verstandig om bitterballen niet te vaak op het menu te zetten. Wanneer bitterballen incidenteel worden genuttigd te midden van een gezond voedingspatroon, zal het weinig kwaad kunnen. Het eten van bitterballen wordt gezonder als je kiest voor de biologische variant. Bitterballen voor de oven zijn doorgaans gezonder dan gefrituurd in vet. Slim is om bitterballen te frituren in een airfryer omdat het overtollige vet hierbij eraf kan druipen. Er zijn ook vegetarische bitterballen in de handel, deze zijn doorgaans op basis van binnen of soja. Ook vegetarische of plantaardige voeding kan onder de sterk geraffineerde voedingsmiddelen vallen. Daarom zijn ‘vegetarisch’ en ‘plantaardig’ geen synoniemen voor gezond. Ook bij vegetarische of plantaardige bitterballen is het verstandig om maat te houden. Dat gezegd hebbende zijn er ook groente bitterballen te verkrijgen, soms zelfs speciaal voor de Airfryer: waarschijnlijk is dit de gezondste keuze op het gebied van bitterballen.

Weetjes/wist je dat?

  • Hoewel bitterballen in Nederland zijn uitgevonden, ze ook in België graag worden gegeten?
  • Je de bitterbal in één keer in je mond hoort te stoppen? Zorg wel dat deze snack is afgekoeld, anders wordt het een pijnlijke ervaring (je zal niet de eerste zijn!).
  • De bitterbal van de kroket afstamt, dat op zijn beurt weer een Franse uitvinding is? We mogen dus de Fransen wel bedanken!
  • Er tegenwoordig ook een bieterbal bestaat? Deze heeft als hoofdbestanddeel gefermenteerde biet.
  • In april 2020 de bitterbal is toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland?
  • Een bitterbal ongeveer 20 gram weegt?