web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van bitterbal

De voedingswaarde van bitterbal

Voedingswaardetabel van bitterbal per 100 gram:

Per 100 g Bereid in oven ADH*
kcal 302 15,10%
Kj 1259 14,99%
Water (g) 48 2,40%
Eiwit (g) 11 19,64%
Koolhydraten (g) 23 8,85%
Suiker (g) 3  
Vet (g) 18 25,71%
Verzadigd (g) 6,2  
E.O.V. (g) 6,9  
M.O.V. (g) 3,8  
Omega 6 (g) 3,5  
Omega 3 (g) 0,3  
Cholesterol (mg) 32  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg) 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,06 4,00%
B3 (mg) 1 6,25%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,034 2,27%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8,2 2,73%
B12 (ug) 0,34 12,14%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 3,5 35,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 726 72,60%
Kalium (mg) 155 4,43%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 84 10,50%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug)   0,00%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 1,2 8,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bitterballen
Een bitterbal is een Nederlandse snack op basis van vlees. De ingrediënten bestaan onder meer uit fijngehakt rund- of kalfsvlees, runderbouillon, boter, bloem om in te dikken, peterselie, ui, zout en peper. Hiervan wordt samen met runderbouillon een dik mengsel gemaakt: een roux. Van dit mengsel worden balletjes gerold, die gepaneerd en gefrituurd worden. Veel gebruikte kruiden voor de roux zijn, zout, peper, peterselie en nootmuskaat. In sommige recepten wordt kerriepoeder gebruikt of fijngesneden groenten, zoals wortel. Ze worden meestal geserveerd met mosterd om te dippen. Bitterballen lijken zowel uiterlijk als qua ingrediënten erg op de gewone kroket. Anders dan de naam doet vermoeden, smaakt een bitterbal totaal niet bitter. De bitterbal ontleent zijn naam aan een ‘bittertje’, een ander woord voor een sterk alcoholische drank met kruiden. Deze kruiden kunnen een bitter kruidenmengsel (kruidenbitter) zijn, zoals de ‘oranjebitter’ bereid met  bittere sinaasappelschillen. Oorspronkelijk werd de bitterbal geserveerd bij deze kruidenbitters als bittergarnituur: een selectie van hartige hapjes bij de borrel in cafés of op recepties. Een voorbeeld van een bitterdrank is de bekende kruidenjenever. Het woord ‘bitter’ stamt af van het Engelse werkwoord ‘bite’, dat bijten betekent. Bitter voedsel heeft een snijdende smaak, wat men in Engeland ‘bite’ noemt. Het bittertje is tegenwoordig vervangen door andere dranken, zoals bier of wijn. Daarom  kunnen we beter spreken van ‘borrelgarnituur’ en misschien zelfs wel van een ‘borrelbal’.

De gezondheidswaarde van bitterballen
Het zal niet verbazen dat een bitterbal niet tot de gezonde voedingsmiddelen behoort. Bitterballen bevatten erg veel calorieën, vet en zout. Ondertussen is het gehalte aan micronutriënten erg laag. Het is daarom verstandig bitterballen niet te vaak op het menu te zetten. Het eten van bitterballen wordt trouwens gezonder als je kiest voor de biologische variant. En bitterballen uit de oven zijn al weer iets gezonder dan gefrituurd in vet. Nóg beter is het om bitterballen te frituren in een airfryer, omdat het overtollige vet er dan af kan druipen. Er zijn ook vegetarische bitterballen in de handel, vaak gemaakt op basis van soja. Ook vegetarische en/of plantaardige voeding kan sterk geraffineerd zijn. ‘Vegetarisch’ en ‘plantaardig’ zijn dan ook niet vanzelfsprekend gelijk aan ‘gezond’. Ook bij vegetarische of plantaardige bitterballen is het verstandig om maat te houden. Tot slot zijn er ook groente bitterballen, soms zelfs speciaal voor de Airfryer: waarschijnlijk is dit de gezondste keuze op het gebied van bitterballen.

wist je dat?

  • Hoewel bitterballen in Nederland zijn uitgevonden, ze ook in België graag worden gegeten?
  • Je de bitterbal in één keer in je mond hoort te stoppen? Zorg wel dat deze snack is afgekoeld, anders wordt het een pijnlijke ervaring (je zal niet de eerste zijn!).
  • De bitterbal van de kroket afstamt, die op zijn beurt weer een Franse uitvinding is? We mogen dus de Fransen wel bedanken!
  • Er tegenwoordig ook een bieterbal bestaat met gefermenteerde biet?
  • In april 2020 de bitterbal is toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland?
  • Een bitterbal ongeveer 20 gram weegt?