Voedingswaardetabel van bleekselderijsap per 100 ml:
Per 100 ml | Bleekselderij sap | ADH* |
kcal | 14 | 0,70% |
Kj | 58,8 | 0,70% |
Water (g) | 95,43 | 4,77% |
Eiwit (g) | 0,69 | 1,23% |
Koolhydraten (g) | 2,97 | 1,14% |
Suiker (g) | 1,34 | |
Vet (g) | 0,17 | 0,24% |
Verzadigd (g) | 0,042 | |
E.O.V. (g) | 0,032 | |
M.O.V. (g) | 0,079 | |
Omega 6 (g) | ||
Omega 3 (g) | ||
Cholesterol (mg) | 0 | |
Transvet (g) | 0 | |
Vezels (g) | 1,6 | 4,57% |
A (mg) | 0,02 | 2,22% |
B1 (mg) | 0,021 | 1,91% |
B2 (mg) | 0,057 | 3,80% |
B3 (mg) | 0,32 | 2,00% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,074 | 4,93% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 36 | 12,00% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% |
C (mg) | 3,1 | 4,13% |
D (ug) | 0 | 0,00% |
E (mg) | 0,27 | 2,70% |
Vitamine K (ug) | 29,3 | 24,42% |
Natrium (mg) | 80 | 8,00% |
Kalium (mg) | 260 | 7,43% |
Calcium (mg) | 40 | 4,00% |
Fosfor (mg) | 24 | 3,00% |
IJzer (mg) | 0,2 | 2,50% |
Jodium (ug) | 0,00% | |
Magnesium (mg) | 11 | 3,67% |
Koper (mg) | 0,035 | 3,89% |
Selenium (ug) | 0,4 | 0,73% |
Zink (mg) | 0,13 | 0,87% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over bleekselderijsap
Selderijsap is rijk aan voedingsstoffen die veel voordelen voor de gezondheid kunnen hebben. Het is een uitstekende bron van vele nutriënten, waaronder calcium, kalium en vitamine A, C, en K. Omdat de meeste plantaardige vezels verwijderd zijn, bevat selderijsap meer voedingsstoffen per portie dan selderijstengel. Selderijsap bevat antioxidanten die ontstekingen in je lichaam helpen verminderen.
Bovendien is het zeer hydraterend en bevat het weinig suiker, waardoor het een geweldig alternatief is voor suikerhoudende dranken. Een portie selderijsap van 240 ml bevat ongeveer 215 mg natrium. Mensen die zoutarm moeten eten, kunnen selderijsap daarom beter vermijden.
Hoe maak je bleekselderijsap?
Als je bleekselderijsap aan je dieet wilt toevoegen, kan je het gemakkelijk thuis maken. Een sapcentrifuge – of nog beter een slowjuicer – is ideaal om zelf bleekselderijsap te maken. Was 3 à 4 stengels en haal ze door de juicer. Het je geen juicer, maar wel een blender, vermaal de stengels dan hiermee tot een gladde massa. En giet die vervolgens door een zeef of gaasdoek. Druk de massa nog even goed aan om al het sap eruit te persen. Met groene appel, verse gember of citroensap kan je nog wat pit aan dit drankje toevoegen.
Soms is bleekselderijsap te koop in de supermarkt, maar probeer die met toegevoegde suiker of smaakstoffen te vermijden.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: