web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van bosbessen

De voedingswaarde van bosbessen

Voedingswaardetabel van bosbessen per 100 gram:

Per 100 g / ml Bosbessen ADH*
kcal 75 3,75%
Kj 316 3,76%
Water (g) 77,1 3,86%
Eiwit (g) 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 14,5 5,58%
Suiker (g) 14
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 6,6 18,86%
A (mg) 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,02 1,82%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,12 2,40%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 10 3,33%
B12 (ug)
C (mg) 12 16,00%
D (ug)
E (mg) 5,5 55,00%
Vitamine K (ug) 19,3 16,08%
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 60 1,71%
Calcium (mg) 12 1,20%
Fosfor (mg) 16 2,00%
IJzer (mg) 2,5 31,25%
Jodium (ug) 1,2 0,80%
Magnesium (mg) 5 1,67%
Koper (mg) 0,07 7,78%
Selenium (ug) 0,1 0,18%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bosbessen
De bosbes is een wilde fruitsoort die niet voor commerciële doeleinden wordt geteeld. Wel is de bes in het bos te vinden. Wie er in de zomer op uit gaat, kan vaak wat bosbessen plukken.

Herkomst en groeiwijze
De opbrengst van een struik met bosbessen is relatief laag en de vermeerdering verloopt moeizaam. Vandaar dat zijn neef, de gecultiveerde blauwe bes, de voorkeur geniet en wél voor commerciële doeleinden wordt geteeld. Een bijkomend voordeel is dat de blauwe bes in trossen groeit, wat de pluk een stuk gemakkelijker maakt. De blauwe bes en de  bosbes worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er duidelijke verschillen. De bosbes groeit, zoals de naam al doet vermoeden, uitsluitend in het bos. De struik waar de bosbes aan groeit, is ook veel lager: maximaal slechts 60 cm hoog.

De bloei is van april tot juni. Soms bloeit de plant in de herfst nogmaals. Kort na het uitbloeien van de bloemen ontstaan er op stengels, ouder zijn dan 3 jaar, zwartblauwe besjes. Deze zijn, net zoals bij de blauwe bes, overdekt met een zilverkleurig waas. De bosbes is vergeleken met de blauwe bes intenser en voller van smaak. Wanneer je een bosbes doorbijt, zie je nog meer verschillen met de blauwe bes: in de bosbes zijn duidelijk pitjes te zien en het sap is, in plaats van doorzichtig, paars van kleur. En overigens ook vrij lastig uit je kleren te krijgen. Wanneer je een paarse tong en tanden krijgt na het eten van bessen weet je zeker dat je met de bosbes te maken hebt.

Verkrijgbaar
De bosbes is een fruitsoort die, in tegenstelling tot de blauwe bes, nauwelijks in de winkel ligt. Soms kan je ze ingevroren kopen. Wie wil genieten van deze smaakvolle bes, moet dus vooral het bos ingaan en ‘wild plukken’.

Bewaren
Bewaar bosbessen op dezelfde manier als blauwe bessen. Ze zijn in de koelkast een paar dagen houdbaar. Wel zijn bosbessen gemakkelijk in te vriezen. Voor het plukken is het belangrijk om hele en stevige exemplaren te kiezen. Proef eerst een bes om zeker te weten dat ze al rijp zijn. Was de bessen goed na het plukken. Bewaar ze in de koelkast en liever niet op elkaar gestapeld om bederf te voorkomen.

Toepassing
Bosbessen zijn een ware traktatie en smaken eigenlijk het lekkerst uit het vuistje. Verder zijn de bessen hetzelfde te verwerken als blauwe bessen: in compote of jam, in bakrecepten of door een salade of smoothie.

Wist je dat:

  • De bosbesplant wel 25 jaar oud kan worden?
  • Het gehalte aan vitamine C van de bosbes hoger is dan die van de blauwe bes?
  • Bosbessen ook een hoog anti-oxidantgehalte bevatten?
  • De bosbes vroeger voor medicinale doeleinden werd gebruikt? En hierbij zowel het blad als de bes werd gebruikt?
  • Tijdens de voedselschaarste in de Tweede Wereldoorlog de wilde bosbes een belangrijke voedselbron was? Naar verluidt heeft de bosbes veel levens gered.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van bosbessen
Onderzoekers zijn bijzonder enthousiast over de bosbes vanwege de anthocyaninen. Twee anthocyaninen die veel in deze bes voorkomen, zijn delphinidine en cyanidine. Vooral delphinidine kan werken tegen ontstekingen, osteoporose en UV-schade door de zon (1). Bovendien is deze stof mogelijk verantwoordelijk voor het anti-kankereffect van deze bes (2). Andere studies lieten zien dat bosbessen kunnen beschermen tegen neurale schade en oogziekten (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Watson RR, Schönlau F. Nutraceutical and antioxidant effects of a delphinidin-rich maqui berry extract Delphinol: a review. Minerva cardioangiologica. 2015; 63(2 Suppl 1):1-12.

(2) Katsube N, Iwashita K, Tsushida T, Yamaki K, Kobori M. Induction of apoptosis in cancer cells by Bilberry (Vaccinium myrtillus) and the anthocyanins. Journal of agricultural and food chemistry. 2003; 51(1):68-75.

(3) Matsunaga N, Imai S, Inokuchi Y. Bilberry and its main constituents have neuroprotective effects against retinal neuronal damage in vitro and in vivo. Molecular nutrition & food research. 2009; 53(7):869-77.