Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van boterkoek

De voedingswaarde van boterkoek

Voedingswaardetabel van boterkoek per 100 gram:

Per 100 g Boterkoek ADH*
kcal 458 22,90%
Kj 1913 22,77%
Water (g) 16,6 0,83%
Eiwit (g) 5,4 9,64%
Koolhydraten (g) 49,6 19,08%
Suiker (g) 25,6
Vet (g) 26,1 37,29%
Verzadigd (g) 16,9
E.O.V. (g) 5,9
M.O.V. (g) 0,9
Omega 6 (g) 0,5
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 91,6
Transvet (g) 0,5
Vezels (g) 1,4 4,00%
A (mg) 0,296 32,89%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,05 3,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 11,5 3,83%
B12 (ug) 0,2 7,14%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 1,3 13,00%
Vitamine K (ug) 9,6 8,00%
Natrium (mg) 158 15,80%
Kalium (mg) 76 2,17%
Calcium (mg) 21 2,10%
Fosfor (mg) 61 7,63%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 11,6 7,73%
Magnesium (mg) 9 3,00%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,36 2,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over boterkoek
Een boterkoek is een platte ronde koek, gemaakt met roomboter. Het hoge aandeel boter maakt de koek vrij zwaar, zowel in gewicht als om te verteren. Doorgaans heeft een boterkoek een doorsnede van 20 à 24 centimeter. Een boterkoek mag alleen ‘boterkoek’ heten als er echte roomboter is gebruikt.

De boterkoek zoals wij die kennen is typisch Nederlands. In België verstaat men onder boterkoek alweer iets heel anders: namelijk een gebakje van bladerdeeg. Een gemiddelde boterkoek weegt ongeveer 400 gram. Een portie weegt ongeveer 25 gram. Dus uit één boterkoek haal je 16 porties.

De ingrediënten van een boterkoek zijn tarwebloem, 30% roomboter, suiker, glucose/fructosestroop, scharrelei, zout, invertsuikerstroop en citroenschil. De eieren zijn belangrijk voor de smaak en textuur van de koek. Het met ei bestrijken van de koek levert bovendien een mooie glanzende bovenkant op.

Is boterkoek gezond?
Op basis van de voedingswaardetabel kunnen we concluderen dat boterkoek niet bepaald gezond is. De koek is bijzonder rijk aan calorieën, suiker en vet. Er zitten kleine beetjes vitamines en mineralen in, maar onvoldoende om hem gezond te noemen. Daarnaast is boterkoek zeer arm aan vezels, terwijl hij relatief veel cholesterol bevat.

Als de rest van je dieet gezond is, zal een stukje boterkoek je gezondheid niet direct nadelig beïnvloeden, maar natuurlijk is het beter niet iedere dag boterkoek te eten. Een meer gezonde vervanger zou appeltaart kunnen zijn. Een appeltaart bevat naast deeg en roomboter ook nog appels en kruiden zoals kaneel, die dit gebak iets gezonder maken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.