Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van chayote

De voedingswaarde van chayote

Voedingswaardetabel van chayote per 100 gram:

Per 100 g Chayote ADH*
kcal 19 0,95%
Kj 79,5 0,95%
Water (g) 94,2 4,71%
Eiwit (g) 0,8 1,43%
Koolhydraten (g) 15,9 6,12%
Suiker (g) 1,7
Vet (g) 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,7 4,86%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0 0,00%
B2 (mg) 0 0,00%
B3 (mg) 0,5 3,13%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 93 31,00%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 7,7 10,27%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 4,1 3,42%
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 125 3,57%
Calcium (mg) 17 1,70%
Fosfor (mg) 18 2,25%
IJzer (mg) 0,3 3,75%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 0,2 0,36%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF, SELF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over de chayote

De chayote is een peervormige vrucht met vier ingesnoerde ribben. Chayote is net als pompoen en meloen lid van de komkommerfamilie. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit Zuid-Amerika. De hele groente kan worden gegeten. Deze vrucht bevat één grote pit, die eveneens eetbaar is. De smaak van een Chayote lijkt op een kruising tussen een aardappel en een komkommer. Hoewel de chayote officieel fruit is, behandelen we hem als groente. In de Zuid-Amerikaanse keuken wordt deze groente vaak meegebakken in wokschotels. De chayote is bijzonder rijk aan foliumzuur.

Onderzoekers hebben acht werkzame flavonoïden in deze groente vastgesteld (1). Ander onderzoek liet zien dat de heilzame werking van de vezels van deze vrucht niet verloren gaat bij het koken (2). Een kleinschalige studie concludeerde verder dat chayote mogelijk kan helpen de bloeddruk te verlagen (3).

Een andere studie zag dat deze groente celdood kan stimuleren bij kankercellen, maar gezonde cellen met rust laat (4). Er zijn meer uitgebreide studies nodig om dit verder in kaart te brengen. Verschillende bronnen vermelden dat chayote een rijke bron zou zijn van vitamine C. Recente laboratorium-analyses hebben dit helaas niet kunnen bevestigen (5). Desondanks blijft deze groente bijzonder gezond.

De chayote zie je maar zelden in de supermarkt, maar ze zijn wel regelmatig te vinden bij de toko of op markten. Een rijpe chayote herken je aan de groene kleur.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Siciliano T, De Tommasi N, Morelli I, Braca A. Study of flavonoids of Sechium edule (Jacq) Swartz (Cucurbitaceae) different edible organs by liquid chromatography photodiode array mass spectrometry. Journal of agricultural and food chemistry. 2004; 52(21):6510-5.

(2) Shiga TM, Peroni-Okita FH, Carpita NC, Lajolo FM, Cordenunsi BR. Polysaccharide composition of raw and cooked chayote (Sechium edule Sw.) fruits and tuberous roots. Carbohydrate polymers. 2015; 130:155-65.

(3) Gordon EA, Guppy LJ, Nelson M. The antihypertensive effects of the Jamaican Cho-Cho (Sechium edule). The West Indian medical journal. 2000; 49(1):27-31.

(4) Aguiñiga-Sánchez I, Soto-Hernández M, Cadena-Iñiguez J. Fruit extract from a Sechium edule hybrid induce apoptosis in leukaemic cell lines but not in normal cells. Nutrition and cancer. 2015; 67(2):250-7.

(5) Chayote, fruit, raw, 11149. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.