Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van cherimoya

De voedingswaarde van cherimoya

Voedingswaardetabel van cherimoya per 100 gram:

Per 100 g Cherimoya ADH*
kcal 75 3,75%
Kj 313 3,75%
Water (g) 79,9 4,00%
Eiwit (g) 1,57 2,80%
Koolhydraten (g) 17,7 6,81%
Suiker (g) 12,9
Vet (g) 0,68 0,97%
Verzadigd (g) 0,23
E.O.V. (g) 0,05
M.O.V. (g) 0,18
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 3 8,57%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,101 9,18%
B2 (mg) 0,131 8,73%
B3 (mg) 0,644 4,03%
B5 (mg) 0,345 6,90%
B6 (mg) 0,257 17,13%
B11 / Foliumzuur  (ug) 23 7,67%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 12,6 16,80%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,27 2,70%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 7 0,70%
Kalium (mg) 287 8,20%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 26 3,25%
IJzer (mg) 0,27 3,38%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 17 5,67%
Koper (mg) 0,069 7,67%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,16 1,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over cherimoya
De cherimoya is een hartvormige vrucht en verwant aan zowel zoetzak als zuurzak. Deze vrucht wordt ook wel ‘Jamaica-appel’ genoemd. Cherimoya heeft een groene schil met schubben. Deze schubben ontstaan doordat de cherimoya – net als de ananas – een samengestelde vrucht is, die bestaat uit aaneengegroeide losse vruchtjes. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt tegenwoordig ook gekweekt in Spanje en Portugal. Het romige vruchtvlees is wit van kleur en bevat enkele niet eetbare pitten. De smaak wordt meestal erg gewaardeerd.

Een rijpe cherimoya is te herkennen aan het donkerder worden van de groene schubben. Hij kan zelfs helemaal zwart kleuren. Het vruchtvlees kan met een lepeltje worden gegeten. De witte pulp verkleurt snel na het opensnijden, laat hem dus niet te lang liggen nadat je hem opensnijdt.

Deze vrucht is rijk aan flavonoïden en carotenen zoals luteïne (1) en heeft hierdoor een krachtige werking als antioxidant. Volgens onderzoekers zitten de meeste antioxidanten in de schil en werkt een juice krachtiger dan het eten van alleen de pulp (2).

Dit fruit is volgens onderzoek in staat om zowel de triglyceriden als het LDL-cholesterol te laten dalen (3). Op termijn kunnen hierdoor de cholesterolwaarden aanmerkelijk verbeteren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1). Albuquerque TG, Santos F, Sanches-Silva A, Beatriz Oliveira M, Bento AC, Costa HS. Nutritional and phytochemical composition of Annona cherimola Mill. fruits and by-products: Potential health benefits. Food chemistry. 2016; 193:187-95.

(2). Gupta-Elera G, Garrett AR, Martinez A, Robison RA, O’Neill KL. The antioxidant properties of the cherimoya (Annona cherimola) fruit Food Research International. 2011; 44(7):2205-2209.

(2). Verma AM, Kumar AP, Shekar RK, Kumar KA, Chakrapani, Rani RA. Pharmacological Screening of Annona cherimola for Antihyperlipidemic Potential. Journal of Basic and Clinical Pharmacy. 2011;2(2):63-69.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.