web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van chocolade vla

De voedingswaarde van chocolade vla

 

 

Voedingswaardetabel van chocolade vla per 100 ml:

Per 100 ml Vol ADH* Mager ADH*
kcal 100 5,00% 78 3,90%
Kj 419 4,99% 333 3,96%
Water (g) 79,8 3,99% 80 4,00%
Eiwit (g) 2,5 4,46% 3,3 5,89%
Koolhydraten (g) 15,8 6,08% 15,5 5,96%
Suiker (g) 11,1 15,5
Vet (g) 2,8 4,00% 0,2 0,29%
Verzadigd (g) 1,8 0,1
E.O.V. (g) 0,7 0
M.O.V. (g) 0,1 0
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 7,5 2,6
Vezels (g) 0,6 1,71% 0,6 1,71%
A (mg) 0,0029 0,32% 0 0,00%
B1 (mg) 0,02 1,82% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,12 8,00% 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,2 1,25% 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,02 1,33% 0,02 1,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6 2,00% 6 2,00%
B12 (ug) 0,14 5,00% 0,32 11,43%
C (mg) 0 0,00% 1 1,33%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 1,2 1,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 55 5,50% 51 5,10%
Kalium (mg) 166 4,74% 152 4,34%
Calcium (mg) 85 8,50% 85 8,50%
Fosfor (mg) 80 10,00% 80 10,00%
IJzer (mg) 0,7 8,75% 0,7 8,75%
Jodium (ug) 11,9 7,93% 11,9 7,93%
Magnesium (mg) 17 5,67% 17 5,67%
Koper (mg) 0,07 7,78% 0,00%
Selenium (ug) 1 1,82% 0,00%
Zink (mg) 0,61 4,07% 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over vla
Vla is een zuivelproduct met een dikke structuur, op basis van koemelk, suiker en smaakmakers zoals vanille of chocola. Vla wordt doorgaans als toetje gegeten. Om de vloeibare melk tot vla te maken worden er verdikkingsmiddelen toegevoegd zoals maïszetmeel en carrageen. Volgens de Nederlandse Warenwet moet vla voor minstens 50 procent uit melk bestaan. De vla zoals wij die in Nederland kennen zie je niet in het buitenland. In Engeland kennen ze custard, wat erg veel lijkt op vla, maar qua samenstelling net iets anders is. Er is ook een verschil tussen vla uit de supermarkt en zelfgemaakte vla. Als je zelf vla maakt heb je eidooiers nodig, terwijl deze in de supermarktvariant niet voorkomen.

Herkomst
Hoewel er weinig bekend is over de geschiedenis van vla in Nederland gaan mengsels van melk en ei terug naar het Oude Rome. Custard in gebak was in de Middeleeuwen erg populair. Het woord vla houdt verband met het Limburgse woord vlaai. Het woord vlade dook in de dertiende eeuw voor het eerst op en was de naam voor plat rond gebak, bedekt of gevuld met een zuivelproduct. Het woord is zich in de loop van de eeuwen gaan ontwikkelen tot vlae, vlaey, vlay, vlaai en vla. Oorspronkelijk maakte zuivel onderdeel uit van de Limburgse vlaai, maar doordat de vulling een op zichzelf staand gerecht is geworden is deze ook tot vla benoemd. Vla is Westers voor vlaai, omdat in het Westerse dialect de d of j wegviel.

Verkrijgbaar
Vla is in iedere supermarkt te koop in vele variaties.

Toepassing
Vla wordt meestal gegeten uit een schaaltje zonder veel poespas. Het kan echter ook dienen als onderdeel van een wat luxer dessert. Bijvoorbeeld als onderdeel van een trifle of rabarbercrumble. Je kunt het ook garneren met slagroom en fruit, of met (bitter)koekjes en hagelslag. Je kunt ook verschillende vlasoorten combineren. Zoals chocoladevla met vanillevla. Of aardbei met framboos. Een bekende variant is vlaflip, een combinatie van vla, yoghurt en limonadesiroop. Als je voor een wat chiquer dessert wilt gaan kun je ook je eigen vla maken. Op internet vind je verschillende recepten.

Weetjes/Wist je dat?

  • Vla in 2006 ook in Duitsland op de markt is verschenen onder de Nederlandse naam vla en in België in 2013?
  • De term vlaflip in 1963 is bedacht door de vrouw van een man die bij Campina werkte?
  • Ze in Limburg het woord pudding gebruiken in plaats van vla?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: