web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van chocolade vla

De voedingswaarde van chocolade vla

Voedingswaardetabel van chocolade vla per 100 ml:

Per 100 ml Vol ADH* Mager ADH*
kcal 100 5,00% 78 3,90%
Kj 419 4,99% 333 3,96%
Water (g) 79,8 3,99% 80 4,00%
Eiwit (g) 2,5 4,46% 3,3 5,89%
Koolhydraten (g) 15,8 6,08% 15,5 5,96%
Suiker (g) 11,1 15,5
Vet (g) 2,8 4,00% 0,2 0,29%
Verzadigd (g) 1,8 0,1
E.O.V. (g) 0,7 0
M.O.V. (g) 0,1 0
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 7,5 2,6
Vezels (g) 0,6 1,71% 0,6 1,71%
A (mg) 0,0029 0,32% 0 0,00%
B1 (mg) 0,02 1,82% 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,12 8,00% 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,2 1,25% 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,02 1,33% 0,02 1,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6 2,00% 6 2,00%
B12 (ug) 0,14 5,00% 0,32 11,43%
C (mg) 0 0,00% 1 1,33%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 0,1 1,00% 0 0,00%
Vitamine K (ug) 1,2 1,00% 0 0,00%
Natrium (mg) 55 5,50% 51 5,10%
Kalium (mg) 166 4,74% 152 4,34%
Calcium (mg) 85 8,50% 85 8,50%
Fosfor (mg) 80 10,00% 80 10,00%
IJzer (mg) 0,7 8,75% 0,7 8,75%
Jodium (ug) 11,9 7,93% 11,9 7,93%
Magnesium (mg) 17 5,67% 17 5,67%
Koper (mg) 0,07 7,78% 0,00%
Selenium (ug) 1 1,82% 0,00%
Zink (mg) 0,61 4,07% 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over vla
Vla is een zuivelproduct met een dikke structuur, op basis van koemelk, suiker en smaakmakers zoals vanille of chocola. Vla wordt doorgaans als toetje gegeten. Om vla te maken van vloeibare melk worden er verdikkingsmiddelen toegevoegd, zoals maïszetmeel en carrageen. Volgens de Nederlandse Warenwet moet vla voor minstens 50 procent uit melk bestaan. De vla zoals wij die in Nederland kennen zie je niet in het buitenland. In Engeland kennen ze custard, wat lijkt op vla, maar die qua samenstelling net anders is. Er is ook een verschil tussen vla uit de supermarkt en zelfgemaakte vla. Als je zelf vla maakt heb je eidooiers nodig, terwijl deze in de supermarktvariant niet voorkomen.

Herkomst
Mengsels van melk en ei waren al bekend in het oude Rome. Later in de middeleeuwen was custard in gebak al erg populair. Het woord ‘vla’ houdt verband met het Limburgse woord ‘vlaai’. Het woord ‘vlade’ dook in de dertiende eeuw voor het eerst op en was de naam voor plat rond gebak, bedekt of gevuld met een zuivelproduct. Het woord is zich in de loop van de eeuwen gaan ontwikkelen tot vlae, vlaey, vlay, vlaai en vla. Oorspronkelijk maakte zuivel ook onderdeel uit van de Limburgse vlaai. Nadat de vulling een op zichzelf staand gerecht werd, ging de benaming ‘vla’ hierop over. ‘Vlaai’ werd in het westen van Nederland ‘vla’ omdat men hier de d of j wegliet.

Verkrijgbaar
Vla is in iedere supermarkt te koop in vele variaties.

Toepassing
Vla wordt meestal zonder verdere poespas gegeten uit een schaaltje. Het kan echter ook dienen als onderdeel van een wat luxer dessert. Bijvoorbeeld als onderdeel van een trifle of rabarbercrumble. Je kunt vla ook garneren met slagroom en fruit of met (bitter)koekjes en hagelslag. Je kunt ook verschillende vlasoorten combineren, zoals chocola- met vanillevla. Of aardbei met framboos. Een bekende variant is de ‘vlaflip’, een combinatie van vla, yoghurt en limonadesiroop. Als je voor een wat chiquer dessert wilt gaan kan je ook je eigen vla maken. Op internet vind je verschillende recepten.

Wist je dat?

  • Vla in 2006 ook in Duitsland op de markt is verschenen onder de Nederlandse naam ‘vla’ en in België in 2013?
  • De term ‘vlaflip’ in 1963 is bedacht door de echtgenote van een man die bij Campina werkte?
  • Ze in Limburg het woord ‘pudding’ gebruiken in plaats van vla?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: