web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van citroen

De voedingswaarde van citroen

Voedingswaardetabel van citroen per 100 gram:

Per 100 g / ml Citroen ADH*
kcal 36 1,80%
Kj 151 1,80%
Water (g) 89,4 4,47%
Eiwit (g) 0,5 0,89%
Koolhydraten (g) 6,5 2,50%
Suiker (g) 3
Vet (g) 0,4 0,57%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,2 6,29%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,06 5,45%
B2 (mg) 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,04 2,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 8 2,67%
B12 (ug)
C (mg) 45 60,00%
D (ug)
E (mg) 0,8 8,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 2 0,20%
Kalium (mg) 150 4,29%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 20 2,50%
IJzer (mg) 0,01 0,13%
Jodium (ug) 0,3 0,2%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,05 5,56%
Selenium (ug) 0,4 0,73%
Zink (mg) 0,1 0,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over citroenen
Een citroen is een vrij kleine vrucht, ovaal van vorm met een spitse neus. De kleur is altijd geel, in verschillende variaties. De citroen valt onder het citrusfruit, net als sinaasappels, mandarijnen en grapefruits. De zure smaak van citroen wordt, net zoals in ander citrusfruit, veroorzaakt door het aanwezige citroenzuur.

Herkomst en groeiwijze
Citroenen komen oorspronkelijk uit de moessongebieden in Zuidoost-Azië waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt.  Ook in mediterrane landen is het klimaat gunstig voor de groei van de citroen. Citroenen groeien aan een boom, die wel vier keer per jaar vrucht kan dragen. De boom kan erg groot worden, tot wel 6 meter hoog.

Verkrijgbaar
Citroenen zijn het hele jaar door te koop en komen voornamelijk uit Spanje. Wanneer er geen aanbod is uit dit land, komt de oogst voornamelijk uit Argentinië en Zuid-Afrika. De oogstperiode is altijd in de herfst en winter, net als bij ander citrusfruit.
Let er bij het kopen van citroenen op dat ze stevig aanvoelen en niet verschrompeld zijn. Gekrompen citroenen bevatten nog maar weinig smaak, maar de schil kan nog wel gebruikt worden.

Bewaren
Bewaar citroenen niet in de koelkast, citrusfruit kan daar niet goed tegen. On een koele, droge plaats blijven citroenen het langst goed. Ze zijn dan 1 à 2 weken houdbaar. Leg citroenen bij voorkeur naast ander citrusfruit.

Toepassing
Citroenen zijn voor de meeste mensen te zuur om zo te eten. Citroenen worden met name gebruikt om gerechten een fris accent te geven en om de smaak van andere voedingsmiddelen te versterken. Onder andere lekker in (koude) soepen, spreads, dressing, cake en taarten. Ook de schil van de citroen kan gebruikt worden en is sterker van smaak dan het sap. Let op dat het witte gedeelte onder de schil niet mee geraspt wordt, dit geeft een bittere smaak. Citroensap is ook verfrissend in een glas water of groentesap. Citroenen kunnen ook ter decoratie bij een gerecht geserveerd worden, zoals in plakjes bij een stukje vis.

Wist je dat:

  • Het sap van citroenen ook kan worden gebruikt om verkleuring van ander fruit (bijvoorbeeld in een fruitsalade) tegen te gaan?
  • Een citroen die in warm water heeft gelegen meer sap geeft?
  • Het hoge gehalte aan vitamine C van de citroen werd ontdekt toen scheepslieden, die aan aan scheurbuik leden, genazen na het eten van citrusvruchten?
  • Het belang van vitamines in het algemeen in 1800 werd ontdekt toen patiënten van allerlei kwalen genazen door citroensap te drinken?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van citroen
Citroenzuur uit citroenen kan helpen bij het voorkomen of genezen van nierstenen (1, 2, 3). Citroenzuur in de vorm van citraat werkt remmend op virussen (4). Hoewel citroenen zuur zijn van smaak is, vanwege de mineralen, de uitwerking in het lichaam basisch (5). Antioxidanten in citroenen zijn hespiridine, diosmine en eriocitrine. Deze werken gunstig op het hart- en vaatstelsel (6).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological research. 2008; 36(6):313-7.

(2) Seltzer MA, Low RK, McDonald M, Shami GS, Stoller ML. Dietary manipulation with lemonade to treat hypocitraturic calcium nephrolithiasis. The Journal of urology. 1996; 156(3):907-9.

(3) Prezioso D, Strazzullo P, Lotti T. Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio italiano di urologia, andrologia : organo ufficiale [di] Societa italiana di ecografia urologica e nefrologica. 2015; 87(2):105-20.

(4) Koromyslova AD, White PA, Hansman GS. Treatment of norovirus particles with citrate. Virology. 2015; 485:199-204.

(5) Schwalfenberg GK. The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? Journal of Environmental and Public Health. 2012; 2012:1-7.

(6) Del Rı́o J, Fuster M, Gómez P, Porras I, Garcı́a-Lidón A, Ortuño A. Citrus limon: a source of flavonoids of pharmaceutical interest Food Chemistry. 2004; 84(3):457-461.