Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van citroensap

De voedingswaarde van citroensap

Voedingswaardetabel van citroensap per 100 ml:

Per 100 ml Citroensap ADH*
kcal 47 2,35%
Kj 202 2,40%
Water (g) 91 4,55%
Eiwit (g) 0,4 0,71%
Koolhydraten (g) 8 3,08%
Suiker (g)
Vet (g) 0 0,00%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,3 0,86%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,01 0,67%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,04 2,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13 4,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 53 70,67%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,43 4,30%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 138 3,94%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 11 1,38%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Jodium (ug) 0 0,00%
Magnesium (mg) 7 2,33%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,13 0,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over citroensap
Citroensap is het sap dat afkomstig is van een citroen. Het wordt zelden puur gedronken omdat het daar te zuur voor is. Het sap van een citroen bestaat voor ongeveer 5% tot 6% uit citroenzuur, met een pH van ongeveer 2,2. Citroensap wordt meestal toegevoegd aan een glas water. In dat geval spreken we over ‘citroenwater’ in het Engels ‘lemon water’. De zure smaak kan deels worden gemaskeerd door suiker. Op die manier is ook citroen-limonadesiroop populair.

Vers of kant-en-klaar?
Er is verschil tussen vers citroensap en het sap uit het bekende plastic flesje in de vorm van een citroen. Dit laatste, sterk geconcentreerde sap, is vele malen sterker dan vers citroensap. Geconcentreerd citroensap bevat vaak conserveringsmiddelen en is dus minder puur.

Gebruik
Citroensap wordt gebruikt om limonade, frisdranken en cocktails te maken. Het wordt ook gebruikt in marinades voor vis, omdat het de zuurstoffen in vis (zoals amines) neutraliseert door ze om te zetten in niet-vluchtige ammoniumzouten. In vlees hydrolyseert het zuur gedeeltelijk de taaie collageenvezels, waardoor het malser wordt. In het Verenigd Koninkrijk wordt citroensap vaak aan pannenkoekenbeslag toegevoegd. Veel mensen beginnen de dag graag met citroenwater. Ook wordt het gedronken om een tekort aan maagzuur aan te vullen.

Conserveermiddel
Citroensap werkt als conserveermiddel in voedingsmiddelen die neigen te oxideren. Onder invloed van zuurstof kunnen sommige vruchten zoals appels, bananen en avocado’s na het opensnijden bruin kleuren. Dit doordat van nature aanwezige enzymen donkerkleurige antioxidanten aanmaken om de schade aan de vrucht te beperken. Het zuur van citroensap zorgt ervoor dat deze enzymen worden afgebroken, waarna het verkleuren stopt.

Zelf citroenwater maken
Het maken van citroenwater is meer dan het toevoegen van een enkel schijfje citroen aan een glas water. Om citroenwater te maken, pers je een halve citroen uit in een glas warm of koud water. Als je citroenwater maakt, gebruik dan het liefst een verse citroen en zeker geen geconcentreerd sap uit een plastic flesje.

Voor nog meer smaak of ter afwisseling kun je ook een paar takjes munt of wat honing, gember, kaneel of kurkuma toevoegen. Je kunt ook schijfjes van andere verse citrusvruchten, zoals limoen en sinaasappel toevoegen. Anderen vinden komkommerschijfjes weer erg lekker. Was de producten altijd goed voor je ze in plakjes snijdt. Nog een laatste tip: maak zelf citroen-ijsblokjes zodat je altijd kan beschikken over instant citroenwater dat je aan je glas water kunt toevoegen. Pers gewoon vers citroensap uit in een bakje voor ijsblokjes en vries dit.

Is citroensap gezond?
Op internet gaan er de wildste verhalen rond over citroensap. Zo zou het beschermen tegen overgewicht, kanker, toxines en meer. Hier is echter geen bewijs voor te vinden in de medische literatuur. Wel is citroensap heel rijk aan vitamine C, een vitamine die bekend staat als krachtige antioxidant. Antioxidanten gaan schade door vrije radicalen tegen en beschermen je tegen vroegtijdige veroudering. Het gebruik van veel vitamine C bij een verkoudheid kan de verkoudheid inkorten of de ernst van de symptomen verminderen.

Het citroenzuur in citroenen kan helpen nierstenen te voorkomen. Citraat, een bestanddeel van citroenzuur, maakt paradoxaal genoeg de urine minder zuur en kan zelfs kleine stenen afbreken. Door citroenwater te drinken krijg je niet alleen citraat binnen, maar ook het water dat je nodig hebt om stenen te helpen voorkomen of weg te spoelen. Het citroenzuur kan overigens zorgen voor erosie van je tandglazuur. Om de schade te beperken, kun je citroenwater beter door een rietje drinken of spoel je mond erna goed met water.

wist je dat?

  • Citroensap kan worden gebruikt als onzichtbare inkt? Dat zit zo: als de vezels door het zuur van citroensap verzwakt zijn, en je brengt het papier bij hittebron, dan zullen verzwakte vezels het eerst donkerder worden. Haal het papier wel op tijd weg, anders vliegt het in de fik en wordt de tekst definitief onleesbaar!
  • Citroensap kan worden gebruikt om haar te blonderen? Dit is te danken aan het citroenzuur dat als een soort bleekmiddel werkt. Als je alleen sommige plukken met citroen insmeert en daarna blootstelt aan het zonlicht krijg je ‘natuurlijke highlights’.
  • Citroensap ondanks de zure smaak, uiteindelijk basisch kan werken op het lichaam? Dit vanwege de ontzurende mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en zink, die bijdragen aan het ontzuren van het lichaam, evenals vitamine B1 en biotine.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.