web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van coquilles

De voedingswaarde van coquilles

Voedingswaardetabel van coquilles per 100 gram:

Per 100 g bereid ADH*
kcal 111 5,55%
Kj 466 5,55%
Water (g) 70,2 3,51%
Eiwit (g) 20,5 36,61%
Koolhydraten (g) 5,41 2,08%
Suiker (g)
Vet (g) 0,84 1,20%
Verzadigd (g) 0,218
E.O.V. (g) 0,082
M.O.V. (g) 0,222
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 41
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,012 1,09%
B2 (mg) 0,024 1,60%
B3 (mg) 1,08 6,75%
B5 (mg) 0,366 7,32%
B6 (mg) 0,112 7,47%
B11 / Foliumzuur  (ug) 20 6,67%
B12 (ug) 2,15 76,79%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0 0,00%
Natrium (mg) 667 66,70%
Kalium (mg) 314 8,97%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 426 53,25%
IJzer (mg) 0,58 7,25%
Jodium (ug) 120 80,00%
Magnesium (mg) 37 12,33%
Koper (mg) 0,033 3,67%
Selenium (ug) 21,7 39,45%
Zink (mg) 1,55 10,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over coquilles
Wie coquilles eet, eet in feite het binnenste deel van de sint-jakobsschelp. Deze zeevrucht valt onder de schelpdieren en leeft in de koude en donkere gedeeltes van de zee. Sint-jakobsschelpen zijn tweekleppige weekdieren, wat betekent dat de binnenste spier omgeven is door twee schelpen. Dit zien we ook bij oesters, mosselen en kokkels. Binnenin de schelp heeft de sint-jakobsschelp een witte adductorspier. Dat is het gedeelte is dat wordt gegeten. Fijnproevers waarderen de Sint-jakobsschelp om de zachte textuur en smaak. Om deze te beide te behouden, moeten ze wel juist worden bereid. Koks adviseren om ze in een hete pan te bakken. Hierdoor schroeien ze meteen dicht en blijft de smaak behouden. Gebruik coquilles binnen 24 uur na aankoop. Dit geldt meestal ook voor andere zeevruchten. Bewaar ze in het koudste deel van je koelkast. Coquilles kunnen in een luchtdichte verpakking tot 6 maanden ingevroren worden, maar alléén als ze niet eerder ingevroren waren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: