Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van couscous

De voedingswaarde van couscous

Voedingswaardetabel van couscous per 100 gram:

Per 100 g Couscous (gekookt) ADH*
kcal 126 6,30%
Kj 532 6,33%
Water (g) 69,5 3,48%
Eiwit (g) 4,3 7,68%
Koolhydraten (g) 25,8 9,92%
Suiker (g) 0,3
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,7 4,86%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 1,2 7,50%
B5 (mg) 0 0,00%
B6 (mg) 0,037 2,47%
B11 / Foliumzuur  (ug) 6,7 2,23%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0 0,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 4 0,40%
Kalium (mg) 56 1,60%
Calcium (mg) 11 1,10%
Fosfor (mg) 57 7,13%
IJzer (mg) 0,4 5,00%
Jodium (ug) 0,4 0,27%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,09 10,00%
Selenium (ug) 0 0,00%
Zink (mg) 0,28 1,87%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over couscous

Couscous is grof gemalen durumtarwe, ook wel aangeduid als ‘gries’ ofwel kleine tarwebolletjes. Durumtarwe is ook de graansoort die gebruikt wordt voor de productie van pasta. Couscous kan je daarom ook zien als een soort minipasta.

Herkomst

Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. De naam is een verbastering van het Arabische woord ‘keskes’, een kookpot bestaande uit twee delen waar vooral woestijnbewoners couscous in klaarmaken. Het is een eeuwenoud gerecht en wordt al sinds de dertiende eeuw gegeten. Zoals rijst in Azië als een nationaal gerecht wordt gezien, zo geldt dat voor couscous in deze landen. Pas in de loop van de 20e eeuw werd couscous populair in Europa als onderdeel van de internationale keuken. Ideaal voor de gemakzuchtige kok, omdat het zeer snel klaar en zeer veelzijdig is.

Productie

Couscous bestaat dus uit tarwe en water. In de fabriek worden deze twee ingrediënten gemengd en gestoomd. Hierdoor gaat het graan aan elkaar plakken waardoor er kleine balletjes ontstaan. Vervolgens worden deze balletjes weer uit elkaar gehaald, gedroogd, gekoeld en gezeefd. Het resultaat is couscous.

Verkrijgbaar

Couscous is tegenwoordig in elke supermarkt verkrijgbaar. Het komt vaak uit Zuid-Europa of de Verenigde Staten. Vaak gaat het hier om de ‘witte’ variant, waarbij de graanvezels zijn verwijderd. Tegenwoordig zien we steeds vaker ook de volkoren versie: een gezondere optie. In speciaalzaken en biologische winkels is daarnaast volkoren ‘couscous’ van spelt en peulvruchten te vinden.

Bewaren

Bewaar couscous droog en goed afgesloten, dan is het maanden houdbaar.

Toepassing

Traditioneel wordt couscous klaargemaakt in een tweedelige pan, waarin het samen met andere groenten wordt gestoomd. Op die manier wordt water bespaard en we zien deze kooktechniek dan ook vooral bij de woestijnbewoners van Noord-Afrika. Het komt de smaak ten goede, maar het is een behoorlijk tijdrovende klus. Een gemakkelijke manier om couscous klaar te maken is om het te wellen in kokendheet water, eventueel met wat smaakmakers en olie.

Couscous combineert goed met allerlei groenten, vlees en vis. Arabische ingrediënten zoals granaatappel, fetakaas, amandelen en verse kruiden als koriander en munt. Ook smaakt couscous lekker in een koude salade, door een soep of stoofpot.

Wist je dat:

  • Couscous in Marokko traditioneel op vrijdag wordt gegeten?
  • Couscous traditioneel met de vingers wordt gegeten?

Wetenschappelijke informatie over couscous

Couscous laat volgens onderzoek de bloedsuikerspiegel nog sneller stijgen dan pasta (1). Onderzoekers adviseren om te kiezen voor couscous gemaakt van peulvruchten of pseudogranen zoals boekweit (2). Dit ook omdat de hoeveelheid antioxidanten in deze varianten een stuk hoger liggen.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

  1. Jamel N, Hajri S, Jenkins DJ, et al. [Comparative effects of couscous and pasta on glycemia in normal subjects and type I diabetics]. Diabete & metabolisme. ; 16(1):37-41.
  2. Carcea M, Narducci V, Turfani V, Giannini V. Polyphenols in Raw and Cooked Cereals/Pseudocereals/Legume Pasta and Couscous. Foods (Basel, Switzerland). 2017; 6(9):.
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.