web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van dadels

De voedingswaarde van dadels

Voedingswaardetabel van verse en gedroogde dadels per 100 gram:

Per 100 g Dadels (gedroogd) ADH* Dadels (vers) ADH*
kcal 315 16% 139 7%
Kj 1335 16% 590 7%
Water (g) 20 1% 60,7 3%
Eiwit (g) 2 4% 1,5 3%
Koolhydraten (g) 73 28% 31,3 12%
Suiker (g) 70 31,3
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 7,5 21% 3,6 10%
A (mg) 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,05 5% 0,06 5%
B2 (mg) 0,1 7% 0,06 4%
B3 (mg) 2,2 14% 0,7 4%
B5 (mg) 0,8 16% 0,8 16%
B6 (mg) 0,1 7% 0,12 8%
B11 / Foliumzuur  (ug) 13 %4 25 8%
B12 (ug)
C (mg) 14 19%
D (ug)
E (mg) 0,7 7%
Vitamine K (ug) 3,7 3% 5,6 5%
Natrium (mg) 10 1% 7 1%
Kalium (mg) 600 60% 410 41%
Calcium (mg) 70 7% 24 2%
Fosfor (mg) 60 8% 28 %4
IJzer (mg) 1,5 19% 0,3 4%
Jodium (ug) 1,1 1% 1,1 1%
Magnesium (mg) 50 17% 24 %8
Koper (mg) 0,26 29% 0,12 13%
Selenium (ug) 3 5% 1 2%
Zink (mg) 0,3 2% 0,2 1%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over dadels
De dadel is een steenvrucht net als kersen, pruimen en olijven. Steenvruchten dragen een harde pit in zich die niet eetbaar is. Dadels kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden en winnen in Nederland snel aan populariteit. In het Midden-Oosten is de vrucht zeer algemeen en wordt vaak en al eeuwen lang gegeten.

Herkomst en groeiwijze
Dadels behoren tot de oudst gecultiveerde vruchten ter wereld. Waarschijnlijk is de teelt begonnen in het Midden-Oosten. Nog steeds worden dadels grootschalige geteeld in met name Noord-Afrika en de Arabische landen. Dadels zijn kleine vruchten die in enorme trossen groeien aan een dadelpalm. Deze boom doet het alleen goed in een warm klimaat. De trossen worden vaak zo groot dat ze uitgedund moeten worden, zodat de overgebleven dadels meer ruimte krijgen om te groeien. De dadels worden in november en december en voornamelijk met de hand geoogst. Medjouldadels staan bekend als de meest smakelijke en bovendien levert deze soort ook grootste dadels.

Verkrijgbaar
Dadels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Ze komen van ver. In Nederlandse winkels vooral uit Iran, Israël, Algerije, Tunesië en uit de Verenigde Staten. Naar de verse exemplaren is het flink zoeken, gedroogde dadels liggen daarentegen in elke winkel. Vers smaakt de dadel duidelijk naar honing, bevat hij meer voedingstoffen en een aanzienlijk minder hoog suikergehalte. Toch zijn het vooral de gedroogde dadels die geconsumeerd worden.

Als je verse dadels koopt moeten ze dik en stevig zijn met een gladde schil. Ze zijn pas rijp als de schil bruinig van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig en moeten nog even op kamertemperatuur narijpen. Gedroogd moeten dadels zacht aanvoelen. Dadels die zijn versuikerd of hard aanvoelen hebben hun beste tijd gehad.

Bewaren
Verse, rijpe dadels zijn 2 à 3 dagen goed te bewaren in de koelkast, het liefst afgesloten. Gedroogde dadels mogen buiten de koelkast worden bewaard en blijven maanden goed.

Toepassing
De schil van dadels is eetbaar, ook van de verse variant. Dadels doen het goed in zowel zoete als hartige gerechten. Verder zijn dadels prima te verwerken in allerlei bakgerechten. Doordat dadels plakkerig zijn vormt het ook een prima basis voor het draaien van balletjes of het maken van mueslirepen en chocoladepasta. Hartig kunnen dadels gecombineerd worden met couscous, noten, kaas, in stoofgerechten en bij vlees.

Wist je dat:

  • Er meer dan 400 soorten dadels bestaan?
  • Gedroogde dadels met pit langer zacht en smeuïg blijven dan dadels zonder pit?
  • Een dadelpalm vlak voor de oogst wel 80 tot 100 kilo vruchten kan dragen?
  • Nomaden de dadel ‘het brood van de woestijn’ noemden?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van dadels
Dadels werken laxerend, onder andere door de rijke aanwezigheid van vezels (1). Bij obstipatie is het goed om dadels ’s nachts te laten weken in water om ze in de ochtend te eten. Vezels werken ook cholesterolverlagend (2). Onderzoekers hebben vastgesteld dat dadels kunnen beschermen tegen kanker en ontstekingen doordat er bijzonder veel antioxidanten in zitten (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Yang J, Wang H-P, Zhou L, Xu C-F. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World Journal of Gastroenterology : WJG. 2012;18(48):7378-7383.

(2) Bazzano LA. Effects of soluble dietary fiber on low-density lipoprotein cholesterol and coronary heart disease risk. Current atherosclerosis reports. 2008; 10(6):473-7.

(3) Rahmani AH, Aly SM, Ali H, Babiker AY, Srikar S, khan AA. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2014;7(3):483-491.