web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van donut

De voedingswaarde van donut

Voedingswaardetabel van donut per 100 gram:

Per 100 g Donut ongevuld ADH* Donut geglazuurd ADH*
kcal 358 17,90% 358 17,90%
Kj 1496 17,81% 1495 17,80%
Water (g) 36,3 1,82% 33,7 1,69%
Eiwit (g) 6 10,71% 5,4 9,64%
Koolhydraten (g) 35,5 13,65% 40,8 15,69%
Suiker (g) 4,8 13,2
Vet (g) 21,1 30,14% 19 27,14%
Verzadigd (g) 4,3 3,8
E.O.V. (g) 8,8 7,9
M.O.V. (g) 6,6 5,9
Omega 6 (g) 5,4 4,9
Omega 3 (g) 1,2 1,1
Cholesterol (mg) 24 21,6
Transvet (g) 0,1 0,1
Vezels (g) 1,1 3,14% 1 2,86%
A (mg) 0,008 0,89% 0,007 0,78%
B1 (mg) 0,22 20,00% 0,2 18,18%
B2 (mg) 0,07 4,67% 0,06 4,00%
B3 (mg) 1,2 7,50% 1,1 6,88%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,02 1,33% 0,018 1,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 19 6,33% 17,1 5,70%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 48 64,00%
D (ug) 0,8 8,00% 0,7 7,00%
E (mg) 1,2 12,00% 1,1 11,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 280 28,00% 252 25,20%
Kalium (mg) 87 2,49% 79 2,26%
Calcium (mg) 76 7,60% 68 6,80%
Fosfor (mg) 81 10,13% 73 9,13%
IJzer (mg) 1,2 15,00% 1,1 13,75%
Jodium (ug) 17 11,33% 15,3 10,20%
Magnesium (mg) 21 7,00% 19 6,33%
Koper (mg) 0,13 14,44% 0,12 13,33%
Selenium (ug) 4 7,27% 4 7,27%
Zink (mg) 0,6 4,00% 0,54 3,60%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over donuts
Een donut is een gefrituurd zoetig broodje met meestal een gat erin. In dat geval wordt er gesproken over een zogenaamde ringdonut. Er bestaan ook donuts zonder gat, deze worden dan vaak gevuld met room, vla, chocolade of andere zoete vullingen. Eenmaal gebakken kunnen donuts worden geglazuurd met suikerglazuur. Soms kiest men ervoor om een donut te bestrooien met suiker, poedersuiker, kaneel of hagelslag. Het Engelse woord voor donut is doughnut, waarbij dough staat voor ‘deeg’ en nut ‘klont’. Een deegklont dus. Deze naam is tot stand gekomen omdat men ontdekte dat als er een deegklont uit het midden van de donut wordt verwijderd, deze tijdens het frituren gelijkmatiger gaar wordt. Er bestaan donuts op basis van cakebeslag en op basis van deeg dat door middel van gist heeft moeten rijzen. Vanwege het rijzen, vraagt het maken van gistdonuts meer tijd.

Ingrediënten
De meeste typen donuts worden over het algemeen met dezelfde basisingrediënten gemaakt: bloem, suiker, gist of bakpoeder, eieren, melk, karnemelk of zure room.

Productieproces
Nadat het beslag is gemaakt, worden de donuts gevormd en in olie gebakken. Bij industriële bereiding wordt het beslag in een ringvorm het frituurvet ingespoten, waardoor het kenmerkende gat ontstaat. Donuts van cakebeslag worden ongeveer 90 seconden gebakken op ongeveer 190 tot 198 °C, waarbij ze één keer worden gekeerd. Gegiste donuts absorberen meer olie omdat ze er langer over doen om te bakken, ongeveer 150 seconden, op 182 tot 190 °C. Gebaksdonuts wegen gewoonlijk tussen 24 en 28 gram, terwijl gistdonuts gemiddeld 38 gram wegen en over het algemeen door het rijzen groter en hoger zijn.

Geschiedenis
Hoewel donuts vooral in Amerika zeer populair zijn, volgens films met name onder politieagenten, is de donuts in werkelijkheid een Nederlandse uitvinding! Begin 19e eeuw hebben Nederlandse kolonisten het meegebracht naar het vroege New York (of toen nog Nieuw Amsterdam). Men sprak toen over een oliekoek, een gezoete cake dat is gefrituurd in vet. Het vet waarin donuts toen werden gebakken was reuzel, oftewel varkensvet. Vandaag de dag is dit vervangen door plantaardig vet.

Verkrijgbaarheid
Donuts worden soms verkocht in speciale donutwinkels, maar meestal zijn ze goed verkrijgbaar bij supermarkten, benzinestations of fastfoodrestaurants.

Gebruik
Donuts worden in het buitenland vaak gegeten bij de koffie. In Nederland is het meestal een tussendoortje.

Over de gezondheidswaarde van donuts
Donuts zijn niet gezond, ze bevatten veel suiker en vet. Het eten van te veel donuts kan leiden tot gewichtstoename en verhoogt op den duur het risico op diabetes en hartaandoeningen. Donuts worden door velen gewaardeerd, maar is niet iets wat je dagelijks zou moeten eten. Gemiddeld levert 1 middelgrote donut 190-300 calorieën, hoewel sommige aanzienlijk meer calorieën bevatten, afhankelijk van de grootte en de gebruikte ingrediënten. Het eten van te veel voedsel met veel suiker, zetmeel en vet kan op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals overgewicht, diabetes en hartziekten. Daarom is het beter om geglazuurde donuts met mate te eten. Als je toch wilt genieten van een donut, dan zijn de ongevulde donuts die niet voorzien zijn van een laag glazuur de gezondere keuze. Kies altijd voor donuts zonder transvetten. Soms kunnen donuts verrijkt zijn met vitamines en vezels. Een  gistgerezen donut is gezonder dan een cakedonut. Nog gezonder is het om te kiezen voor een volkoren bagel, ook een broodje met een gat erin, maar dan niet zoet en niet gefrituurd. Wanneer deze wordt belegd met iets gezonds, is het een weldaad voor je gezondheid.

Weetjes/Wist je dat?

  • Het elk jaar op 4 juni de Nationale Donut Dag is? De inwoners van de Verenigde Staten vieren deze dag maar al te graag, aangezien ze ware liefhebbers zijn van donuts.
  • Bijna elk land ter wereld een eigen variant van de donut heeft? Zo zijn donuts in Japan gevuld met rode bonenpasta en zijn donuts in de Filipijnen een gevlochten broodje.
  • Amerikanen samen 10 miljard donuts per jaar eten?
  • Het Amerikaanse bedrijf Dunkin Donuts wereldwijd de meeste donuts bakt? Zij zijn ook in Nederland actief!

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: