Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van doperwten

De voedingswaarde van doperwten

Voedingswaardetabel van doperwten per 100 gram:

Per 100 g / ml Doperwten ADH*
kcal 64 3,20%
Kj 269 3,20%
Water (g) 80,4 4,02%
Eiwit (g) 4,5 8,04%
Koolhydraten (g) 8,9 3,42%
Suiker (g) 1,8
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 5,2 14,86%
A (mg) 0,08 8,89%
B1 (mg) 0,25 22,73%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 2,1 13,13%
B5 (mg) 0,1 2,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20,00%
B12 (ug)
C (mg) 22 29,33%
D (ug)
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 36 30,00%
Natrium (mg) 15 1,50%
Kalium (mg) 260 7,43%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 85 10,63%
IJzer (mg) 1,9 23,75%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 30 10,00%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over doperwten
Doperwten zijn peulvruchten en groeien als kleine erwten in een peul: de vrucht van de plant. Zij horen tot de vlinderbloemenfamilie, net als andere peulvruchten zoals soja, pinda’s en bonen.

Herkomst en groeiwijze
De wilde doperwt uit Azië is waarschijnlijk de voorloper van ‘onze’ doperwt. De populariteit van deze erwt is begonnen in Frankrijk en heeft zich van hieruit verspreid over Europa. Doperwten groeien als zaad in een peul aan een klimmende plant die houvast zoekt met dunne lusjes. De plant produceert witte bloemetjes waar later de peulen uit groeien.

Verkrijgbaar
Verse doperwten zijn maar kort in het seizoen. In mei, juni en juli komen ze uit Nederland. In de late zomermaanden komt deze peulvrucht vooral uit Duitsland. Let er bij het kopen van verse doperwten op of ze uit Nederland komen, want ze kunnen zelfs in het seizoen ook uit Guatemala en Kenia komen. In de wintermaanden komen ze sowieso uit deze landen. Verse doperwten zijn niet overal te vinden, vaak heeft een (gespecialiseerde) groenteman wel een voorraadje. Koop ze alleen als de peulen zichtbaar vol zitten met erwten.

In de diepvries en in blik en glas vind je doperwten het hele jaar door in de supermarkt. De diepvriesvariant heeft de knapperigheid van verse doperwten behouden. In blik of glas zijn ze wat langer doorgekookt en dus smeuïg. Niet iedereen vindt dit lekker.

Bewaren
Verse doperwten zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn (zonder peul) ook ideaal om in te vriezen. Diepgevroren doperwten zijn maanden houdbaar en doperwten in glas of blik zelfs jaren.

Toepassing
Het publiek kent doperwten met name van het gouden duo ‘peas and carrots’. De felgroene kleur van doperwten past mooi bij de oranje wortels. Doperwten zijn veelzijdig en geven een bite aan salades, pastagerechten, soep of wokschotels. Een voorraadje diepvriesdoperwten is ideaal om een gerecht mee aan te vullen of om soep van te maken. Een spread van doperwten en munt is ook zeer de moeite waard. Reken voor 200-250 gram aan eindproduct, 500-600 gram verse doperwten. De peul weegt behoorlijk wat.

Wist je dat:

  • Doperwten vaak onrijp worden geplukt, zodat ze lekker zoet smaken? De suikers zijn dan nog niet omgezet in zetmeel.
  • Je diepvriesdoperwten niet vooraf moet ontdooien, maar juist in bevroren staat aan de kook moet brengen? Zo behoudt de erwt smaak en stevigheid.
  • De jonge delen van het blad ‘erwtenscheuten’ heten en je deze prima kunt eten? Lekker door een salade bijvoorbeeld.
  • Verse peulvruchten, zoals doperwten, tot groente mogen worden gerekend?
  • Peultjes en doperwten tot dezelfde soort plant behoren maar we van doperwten eigenlijk alleen het zaad eten en van peultjes de hele vrucht: de peul inclusief het zaad?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van doperwten
Erwten bevatten vele antioxidanten die volgens onderzoekers een anti-kankerwerking kunnen hebben (1). Eiwitten in deze peulvruchten kunnen de afgifte van gal stimuleren, waardoor cholesterolwaarden op een gezond niveau kunnen komen (2). De vezels van erwten kunnen de stoelgang stimuleren en daarmee obstipatie verminderen (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

(1) Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). The British journal of nutrition. 2012; 108 Suppl 1:S3-10.

(2) Spielmann J, Stangl GI, Eder K. Dietary pea protein stimulates bile acid excretion and lowers hepatic cholesterol concentration in rats. Journal of animal physiology and animal nutrition. 2008; 92(6):683-93.

(3) Dahl WJ, Whiting SJ, Healey A, Zello GA, Hildebrandt SL. Increased stool frequency occurs when finely processed pea hull fiber is added to usual foods consumed by elderly residents in long-term care. Journal of the American Dietetic Association. 2003; 103(9):1199-202.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.