web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Duo Penotti

De voedingswaarde van Duo Penotti

Voedingswaardetabel van Duo Penotti per 100 gram:

Per 100 g Duo Penotti ADH*
kcal 576 28,6%
Kj 2402 28,6%
Water (g) 0,9 0,05%
Eiwit (g) 1,8 3,21%
Koolhydraten (g) 59,5 22,88%
Suiker (g) 59,4
Vet (g) 36,5 52,14%
Verzadigd (g) 9,5
E.O.V. (g) 29,5
M.O.V. (g) 5,8
Omega 6 (g) 5
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 1,3 3,71%
A (mg) 0,012 1,33%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,23 15,33%
B3 (mg) 0,1 0,63%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14,7 4,90%
B12 (ug) 0,58 20,71%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 39 3,90%
Kalium (mg) 302 8,63%
Calcium (mg) 98 9,80%
Fosfor (mg) 120 15,00%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 42 14,00%
Koper (mg) 0,42 46,67%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 1,3 8,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Duo Penotti
Duo Penotti is een zoet beleg. Het wordt vaak op een boterham, pannenkoek of wafel gesmeerd. Hoewel de naam doet vermoeden dat dit product uit Italië komt, is de naam Duo Penotti in werkelijkheid een combinatie van ‘Peeters’ en ‘nootjes’ en komt het product al 40 jaar lang uit dezelfde fabriek in Roosendaal. Oprichter Marcel Peeters heeft dit product in de jaren 70 bedacht, waarbij hij zich bij de naamgeving liet inspireren door hun familienaam, de hazelnoten in het product en hun oma die uit Sicilië komt. Oma Marsolo creëerde een origineel geheim recept op basis van chocolade-hazelnootpasta. Duo Penotti is een mengsel van chocoladepasta en hazelnootpasta. Het witte in Duo Penotti is dus hazelnootpasta. Lange tijd bleef het product relatief onbekend, maar daar kwam verandering in toen eind jaren 80 een multicultureel reclame spotje met de slogan ‘Duo Penotti, twee kleuren in een potti’ veelvuldig op de tv was te zien. De reclame was zo’n succes dat deze de Gouden Effie won, de meest erkende prijs die jaarlijks wordt uitgereikt als beloning voor de beste reclamecampagne. Inmiddels is dit merk eigendom van het Duitse Krüger Group en niet meer in het bezit van familie Peeters.

Wat zit er in Duo Penotti?
De klassieke Duo Penotti Hazelnoot & Vanille bestaat uit tweekleuren hazelnootpasta en bevat geen kleurstoffen en conserveermiddel. Dit is wat er wel in zit:

Suiker, plantaardige oliën (raap, palm*), 5% hazelnoten, 4,2% magere cacaopoeder**, 2,5% volle melkpoeder, 2,1% magere melkpoeder, emulgator (raaplecithine), Bourbon vanille-extract, natuurlijk aroma en dextrose.

Geschiedenis
Het begon allemaal met de chocolade-hazelnotenpasta Penotti. Het bedrijf Peeters Produkten had eind jaren 60 de machines opgekocht waarmee voorheen witte chocopasta van het Antwerpse merk Quick werden geproduceerd. De familie Peeters uit Roosendaal zat al enkele generaties in de zoetwaren. Penotti bestond aanvankelijk uit slechts één kleur, maar vanwege een toename aan concurrentie werd er gezocht naar een manier om hun product te onderscheiden. Marcel begon te experimenteren met twee kleuren en in 1979 werd Penotti omgedoopt tot Duo Penotti. Al gauw stond het in de Nederlandse supermarkten, eerst bij Edah en later ook bij Albert Heijn.

Is Duo Penotti gezond?
Duo Penotti wordt in de markt gezet als een natuurlijk broodbeleg zonder kleurstoffen en conserveermiddelen. Hoewel dit feitelijk klopt, raden we dit product niet aan vanwege de gezondheidswaarde. Hazelnoten en cacao staan weliswaar in de medische literatuur als gezond te boek, toch bevat Duo Penotti te veel suiker om het gezond te noemen. Bijna 60% van dit product bestaat uit koolhydraten in de vorm van geraffineerde suiker. Het gehalte aan voedingsvezel is met 1,6 g per 100 gram gering. Al met al valt dit zoete broodbeleg onder de snoepwaren. Duo Penotti bevat wel duurzame cacao en palmolie, weinig zout en wat vitamine B12. Deze laatste zit er in vanwege het feit dat Duo Penotti melkpoeder bevat. Het gehalte aan andere vitamines in dit product is vrij laag. Het is wel rijk aan enkele mineralen, maar deze kunnen beter worden verkregen uit bronnen die minder suiker bevatten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: